Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

I brambory jsou dobrá zelenina!

I brambory jsou dobrá zelenina!

Pavlína Hanušová | 13.02.2008 | přečteno: 24443×

Dnes se nám zdá, že brambory byly v našem jídelníčku odjakživa. Ale není to tak. Pocházejí z And, kde je předkové Inků pěstovali před více než 6 000 lety a pro Evropu byly objeveny až v polovině 16. století. Ze Španělska se rozšířily po celé Evropě.

Zprvu byly pěstovány jako exotická květina, jako léčivá rostlina a později se brambory staly nepostradatelnou součástí výživy obyvatel Evropy. Mírnily bídu a hlad v dobách neúrody a v časech válek. V 19. století byly vyšlechtěny první české odrůdy.

Brambory obsahují širokou paletu stopových prvků: draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík, chrom a další. Jsou tedy skvělým a levným zdrojem minerálů nezbytně nutných pro zdraví našich orgánů a jejich správnou funkčnost. Jsou důležité například pro srdce a cévní systém, hormonální procesy, metabolismus tekutin v těle, krvetvorbu, zdravé kosti, klouby, šlachy a svaly, plodnost a potenci, také pro kůži, vlasy, nehty, obranyschopnost těla a pevné nervy. Brambory jsou rovněž zdravé pro růst a vývoj u dětí.

Z vitaminů v bramborách najdeme především vitamin C. Slupka brambor navíc obsahuje vitaminy skupiny B, kyseliny pantotenovou a velice prospěšnou kyselinu listovou.

Kuchařská doporučení:

Brambory bychom měli vařit ve slupce. Velké množství minerálů a vitamínů se ukrývá těsně pod jejich slupkou. Nejlepší je brambory umýt, uvařit celé a pak oloupat. Pokud jsou kvalitní, doporučuje se jíst je se slupkou. Pokud je loupete, používejte škrabku, která odkrajuje co možná nejtenčí vrstvu a vařte je v co nejmenším množství vody. Dojde tak k minimálnímu odplavení výživných látek. Slitou vodu můžete použít např. do polévky. Je škoda ji vyhodit. Je v ní dost živin, které jsou pro naše tělo využitelné.

Z brambor můžeme uvařit velmi prosté a levné pokrmy, ale i jídla vskutku královských chutí. A to jak slaná, tak sladká. A protože jich je velmi mnoho, bramborám budeme věnovat celé dva díly naší kuchařky.

Kočičák – lahůdka mého dětství

Brambory oloupeme, nakrájíme na kusy a uvaříme se solí a kmínem. V druhém hrnci ohřejeme kyselé zelí pokrájené na kousky. Brambory po uvaření slijeme, rozšťoucháme a promícháme se zelím. Do brambor nalijeme i zelný nálev. Podle chuti přisolíme. Podáváme posypané velkým množstvím dozlatova opečené cibule.

Kočičák se hodí jako příloha k uzenému masu nebo jako jednoduchý pokrm s podmáslím nebo mlékem.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Celkem 3208 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:07 (2007)
půlmaraton: 1:48:00 (2007)
maraton: 3:51:21 (2007)

Šnek muž 13.02.2008 16:18:29

Nechci rejpat, ale brambory zelenina nejsou. Nic to ale nemění na tom, že je mám rád a uznávám i že mají spousty zdraví prospěšných látek.

http://behyaostatni.blog. … vde-do-oci

Motto: Poslouchej své tělo http://behyaostatni.blog.cz/
avatar

Česká Lípa

Celkem 299 km
Minulý měsíc 0 km

Komik1000 muž 14.05.2008 08:52:31

Voda z vařených starých brambor je mírně jedovatá, použít se dá pouze voda z nových brambor (třeba na česnečku).

administrator 03.04.2010 13:32:21

Dnes se nám zdá, že brambory byly v našem jídelníčku odjakživa. Ale není to tak. Pocházejí z And, kde je předkové Inků pěstovali před více než 6 000 lety a pro Evropu byly objeveny až v polovině 16. století. Ze Španělska se rozšířily po celé Evropě.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.