Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

KUCHAŘKA: Brambory tentokrát sladké

KUCHAŘKA: Brambory tentokrát sladké

Pavlína Hanušová | 20.02.2008 | přečteno: 20292×

V naší kuchyni najdeme nepřeberné množství bramborových jídel. A málokdy uvažujeme nad tím jak prospěšná je to potravina. V tradičním kalendáři právě teď přichází období, kdy brambory, luštěniny a obiloviny byly na stole našich předků prakticky denně.

Přichází totiž postní doba, období před velikonočními svátky. Postní doba začíná na popeleční středu a trvá 40 dní na paměť toho, jak Ježíš dlel na poušti. A tak si pojďme i dnes uvařit něco dobrého bramborového.

Podruhé něco málo o prospěšnosti brambor

Vysoký obsah draslíku v bramborách má příznivý vliv na náš kardiovaskulární systém. Pravidelnou konzumací brambor dokonce můžeme pozitivně přispět k léčbě vysokého krevního tlaku. Jsou rovněž vhodnou potravinou pro osoby s vysokou hladinou cholesterolu. Kombinace draslíku a sodíku prospívá metabolismu tekutin a stimuluje odvodňování a činnost ledvin.

Z dietetického hlediska jsou brambory hotovým pokladem. Neobsahují prakticky žádné tuky a přitom jsou bohaté na živiny, které jsou pro naše tělo bohatým zdrojem energie. Jejich nízká kalorická hodnota je důvodem, proč je možno je zařazovat v rozumném množství i do redukčních diet.

Sladká bramborová jídla jsou specifickou skupinou potravin. Mnohdy se jedná o pokrmy, které můžeme upravit sladkým i slaným způsobem. Mám na mysli různé vdolky, placky nebo šišky. Pokud je vyzkoušíte, doufám, že nebudete litovat. Stejné věci jedly i Vaše prababičky.

Bramborové placky

Mají řadu krajových názvů. Název není důležitý. Důležité je, jak si pochutnáme. Receptů na placky je řada. V zásadě se liší tím, zda je těsto ze syrových nebo z vařených brambor.

Z vařených brambor: 1 kg brambor uvaříme ve slupce. Oloupeme, necháme schladnout a nastrouháme nebo prolisujeme. Osolíme, přidáme 1 vejce a cca 300 g hladké mouky. Z těsta válíme tenké placky, které nasucho pečeme na plátu nebo na teflonové pánvi.

Ze syrových brambor: 60 dkg syrových brambor nastrouháme a necháme chvíli stát. Slijeme vodu, osolíme, opepříme a promícháme s 1 vejcem, lžící smetany a cca 80 g hladké mouky. Pečeme v lívanečníku nebo na pánvi na tuku.

Hotové placky můžete potírat máslem nebo husím sádlem. I když v postní době se jedly na sucho. Jezte je potřené švestkovými povidly s kapkou zakysané smetany. Můžete je rovněž potřít makovou směsí. Mletý mák povařte cca 15 min. na velmi mírném ohni v trošce mléka. Hotový mák stáhněte z ohně a oslaďte cukrem nebo medem. Na plackách zakápněte kapičkou rozpuštěného másla.

Na závěr mám pro vás maličké kuchařské upozornění. Bramborová těsta zpracujte bez prodlení. Pokud je necháte odležet, z těsta se stane nezpracovatelná mazlavá hmota.

Přeji Vám dobrou chuť a hodně krásných jarních kilometrů.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Brno (Újezd u Brna)

Celkem 12770 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:33:41 (2009)
maraton: 3:40:27 (2007)

Stanislav Junga muž 20.02.2008 08:53:20

Konečně se dostáváme k zajímavým jídlům. Bramborové placky s povidly jsou super :)

administrator 03.04.2010 13:32:22

V naší kuchyni najdeme nepřeberné množství bramborových jídel. A málokdy uvažujeme nad tím jak prospěšná je to potravina. V tradičním kalendáři právě teď přichází období, kdy brambory, luštěniny a obiloviny byly na stole našich předků prakticky denně.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.