Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Půlmaratonské mistrovské tituly obhájili Kamínková a Pavlišta

Půlmaratonské mistrovské tituly obhájili Kamínková a Pavlišta
foto: Zdenek Krchák (archivní snímek)

Radek Narovec | 15.04.2017 | přečteno: 7450×

Pátý půlmaratonský titul pro Víta Pavlištu (1:07:31) přinesl sobotní Vinařský půlmaraton v Pardubicích, stejně tak v ženách se z půlmaratonského titulu č. 5 a obhajoby může radovat Petra Kamínková (1:18:00). Mimochodem, navýšila tak počet svých mistrovských trofejí na 42! VÝSLEDKY MČR , VÝSLEDKY CELKOVÉ

„Mám velkou radost z titulu, ale i času. Byl to krásný závod a přijela jsem si jej užít,“ říkala spokojeně Kamínková. To Vítek Pavlišta moc nadšením nezářil, nepodařilo se mu zaběhnout pod vysněných 1:05:30. K titulu mu při neúčasti Jirky Homoláče stačil dokonce výkon horší toho z nedávné Prahy, kde zaběhl o minutu rychleji než v sobotu na východu Čech.

„S výkonem spokojený nejsem, po dobré zimní přípravě pořád hledám formu,“ uvedl liberecký závodník, který se nyní chystá na Volkswagen Maraton v Praze. Druhý doběhl Petr Pechek (1:08:34), třetí Jan Kohut (1:08:59).

V absolutním pořadí byli první tři Keňané z Benedek Teamu, vítězný Hillary Kymaiyo za 1:03:39. Rovněž nejrychlejší ženou byla zástupkyně stejného týmu, Keňanka Stellah Barsosio v čase 1:12:39.

Za Kamínkovou si to v domácím šampionátu mezi sebou rozdávaly další veteránky. Ivana Sekyrová zaostala za držitelkou 42 republikových titulů necelou minutu (1:18:58), Petru Pastorovou v posledním kilometru přespurtovala Daniela Havránková, která se ke špičkovému běhání vrátila po mateřské pauze. V sobotu skončila třetí v novém osobáku 1:20:00, Pastorová o pět vteřin za ní. Další veteránka Táňa Metelková doběhla v MČR pátá v čase 1:22:06.

„S trenérem jsme si přáli prolomit 1:20. Dost jsem se obávala větru, takže jsem radši trochu zariskovala a běžela v úvodu mírně rychleji se skupinkou a ne sama. Naštěstí tělo to rychlejší tempo akceptovalo. Do posledního kilometru jsem dala vše,“ hlásila do redakce naše spolupracovnice Daniela Havránková, trénující pod vedením Jana Kervitcera v Kerteamu.

V Pardubicích pořádně foukalo, což částečně vysvětluje nepříliš zářivé časy staronových mistrů. K tomu se dá přičíst nižší konkurence (k zamyšlení pro Český atletický svaz i pořadatele závodu, jak domácím kláním o tituly opět navrátit atraktivitu) a menší startovní pole, které se záhy po startu roztáhne a ti nejlepší tak musí běžet za své.

To však nic nemění na tom, že Petra Kamínková – ikona českého vytrvalostního běhu – zaslouží absolutorium nejen za udržování si výtečné kondice, ale i ochotu přijmout pozvání pořadatelů bez nároků na vysoké startovné či odměn za umístění. Do Pardubic přijela i se svým mužem, se kterým jinak vedou penzion u Olomouce. Pro zajímavost, že půlmaratonská distance patří mezi oblíbenou této usměvavé blondýnky, svědčí pohled do statistik: za posledních deset let jich absolvovala přes šedesát!

„Myslím, že dnes se sešlo v ženách pěkné obsazení na úrovni 80 minut, ale zas postarších ročníků,“ zažertovala v úvahách nad aktuální úrovní domácí konkurence. Do Pardubic nepřicestovala ani Eva Vrabcová, jednička mezi ženami, a nestartovala ani mladá Anežka Drahotová. Vítkovická Simona Vrzalová se věnuje kratším distancím, krosu a dráze.

FOTOGRAFIE

s přispěním Daniely Havránkové

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 15.04.2017 16:30:54

Pátý půlmaratonský titul pro Víta Pavlištu (1:07:31) přinesl sobotní Vinařský půlmaraton v Pardubicích, stejně tak v ženách se z vítězství č. 5 a obhajoby může radovat Petra Kamínková (1:18:00).
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.