Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Beskydská 7: Tomáš Maceček nepotřeboval na 100 km ani 11 hodin

Beskydská 7: Tomáš Maceček nepotřeboval na 100 km ani 11 hodin
foto: Beskydská sedmička

tisková zpráva | 03.09.2023 | přečteno: 6669×

Čtrnáctá Beskydská sedmička se dočkala prolomení magické hranice, kdy Tomáš Maceček extrémní ultratrailový závod v délce 101,5 km a s převýšením 5500 metrů zdolal pod 11 hodin. Z 3000 startujících do cíle došlo 2300 účastníků, kteří museli bojovat nejen s náročným terénem, ale i s rozmary počasí v první polovině závodu. Tečkou za rekordním víkendem udělala charitativní sbírka, kdy dárci přispěli nejvyšší částkou v historii B7.

Stylově oslavil před týdnem narozeného syna vítěz 14. ročníku Beskydské sedmičky 2023 Tomáš Maceček. Hned svůj první start na B7 proměnil ve vítězství a ještě k tomu v rekordním čase 10:58:12. „Věděl jsem, že formu mám a chtěl jsem to prodat. Že je to takový krásný čas, je jenom navíc,” těší nového rekordmana B7. „Šlo se mi velice dobře až na Kněhyni a pak se to najednou zlomilo a především na Čertův mlýn a Pustevny to bylo špatné. Po Radhošti jsem si v hlavě přepočítal čas a řekl jsem si, že když zarvu, tak je možné rekordu dosáhnout. Jsem moc rád, že se to nakonec podařilo,” ohlédl se Tomáš Maceček za svým skvělým výkonem.

Prolomit magickou hranici 11 hodin na 101 kilometrech se Tomášovi podařilo nejen na premiérové účasti na B7, byl to dokonce jeho první noční závod. „Jsem strašně rád, že byla skvělá atmosféra, bylo i super počasí, takové moje oblíbené. Trošku zapršelo a nebylo vůbec horko. Byl to i můj první závod v noci,” potvrzuje vítěz letošního ročníku a dodává: „Cílem bylo si závod hlavně užít i s jeho atmosférou a zaběhnout si tu krásnou trasu.”

Tomáš Maceček (tým Salomon) předvedl opravdu mimořádný sportovní výkon. Celou cestu z Třince do Frenštátu pod Radhoštěm absolvoval v tempu kilometr za 6 minut a 22 sekund a například poslední šestikilometrový úsek z Velkého Javorníku na frenštátské náměstí zdolal za necelých 23 minut! „Čekali jsme dlouhých 14 let na prolomení hranice 11 hodin a je to úžasný výkon. Rekord dává závodu přidanou hodnotu, že je tady progres a posun. Je skvělé, že letošní B7 absolvoval jeden z našich nejlepších ultratrailových běžců a je to pro nás velká čest. Tomáš měl takový náskok, že si mohl v klidu doběhnout pro vítězství, ale šel na rekord a urval ho,” ocenil rekordmana ředitel závodu Libor Uher.

Elitní běžci celkově letos prosvištěli hřebeny Beskyd v drtivém tempu. Druhý Václav Bauer (TÝMKLEŤ) i třetí Tomáš Kubičík (SCARPA/ALPSPORT) finišerské časy stlačili pod 12 hodin, což by jim v loňském roce stačilo na vítězství.

Mezi ženami závod ovládla s velkým náskokem Barbora Jíšová z Prahy (ELEVEN RUN TEAM) v čase 13:42:36. „Chtěla jsem to zkusit na vítězství. Samozřejmě jsem moc nevěděla, jak jsou na tom ostatní holky, protože jsem stovku šla jenom dvakrát, takže nemám moc srovnání v těchto dlouhých horských bězích. Věřila jsem ale, že to nějak urvu,” neskrývala Bára s medaili na krku oprávněné ambice. „Já jsem od startu začala docela svižně, ale pak jsem toho trošku litovala. Někde po výběhu na Čertův mlýn jsem toho měla plné zuby. Nějak jsem ale zvládla se rozběhnout dál, ale bolelo to dneska snad víc než minule,” přiznala vítězka a k podmínkám na trati řekla: „Teplota byla fajn, ale musím říct, že déšť hodně ztížil trasu hlavně v sebězích. Na prvních pěti kopcích byly seběhy opravdu nebezpečné, hodně to klouzalo.”

S téměř padesátiminutovým náskokem do cíle ve Frenštátě pod Radhoštěm dorazila nejrychlejší dvojice letošní B7 – Matěj Kubina a Miloslav Rousek. Všichni absolutní vítězové 14. ročníku Beskydské sedmičky se stali i Mistry České republiky v extrémním horském maratonu pro rok 2023.

Na start B7 2023 se na třineckém atletickém stadionu postavilo 3000 účastníků, z toho 2550 v kategorii jednotlivců a dalších 225 dvojic. Do časového limitu 29 hodin do cíle na náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm dorazilo přesně 2292 závodníků a poslední tým stihl dojít pouhých 5 minut před vypnutím cílové časomíry v noci na neděli ve 2:45 hodin. Ani rok narození 1946 není překážkou zapsat se do startovací listiny B7, což opět dokázal sedmasedmdesátiletý Emil Trombik z Českého Těšína. Dvě noci strávil stoupáním a klesáním po beskydských vrcholech a zaslouženou medaili dostal po téměř 28 hodinách v závodě.

Mezi zlatý fond Beskydské sedmičky se řadí závodníci, kteří nechyběli na startu ani jednoho ročníku. Mezi ně se řadí Marek Hoffmann z Frýdku-Místku a první absenci si nepřipsal ani poté, co skončil pár dnů před letošním závodem se sádrou v ruce.

„Dva týdny před B7 jsem spadl z kola a naštípl jsem si loket,” popsal nepříjemné předzávodní peripetie. „Ani sekundu jsem ale neváhal. Byla to moje čtrnáctá B7 a proto jsem ani neuvažoval, že nepůjdu. Jen jsem věděl, že to bude bolet a musím to dát nohama a hlavou. Mohl jsem používat jen jednu hůlku. Náročný byl pro mě hlavně začátek. Bolelo mě tělo ze všech stran, ale pak si nějak zvyklo,” řekl jeden z největších bojovníků letošního ročníku. „Velké poděkování patří parťákovi Pavlovi, který mě celou dobu táhl a dotáhl do cíle.”

Beskydská sedmička se tradičně koná o posledním prázdninovém víkendu a přestože letošní termín připadal až na začátek září, počasí sportovcům přálo téměř po celý závod. „Myslím si, že byly letos ideální teplotní podmínky. Kdyby bylo vedro, tak by rekord zřejmě nepadl. Myslel jsem, že po nočním pátečním slejváku nedojde do cíle větší počet závodníků, ale naštěstí déšť nebyl dlouhý a byl v první polovině závodu, kdy mají lidé ještě plno energie a umí se s vodou poprat. Výkony závodníků byly úžasné a jejich počet v cíli mě velice mile překvapil. Celkově se závod povedl a úžasný rekord je třešničkou na dobře upečeném dortu,” dodává spokojeně Libor Uher.

Beskydská sedmička je neodmyslitelně spojena s dobročinnými aktivitami, které výrazně pomáhají celé řadě organizací. Během závodního víkendu běžela tradiční akce Každý metr pomáhá, kdy sportovci, fanoušci i organizátoři přispívali finančním dary letos pro Centrum Kaňka z Tábora, zařízení komplexně pečující o děti s postižením a jejich rodiny. Ač se zdálo, že se loňský rekordní částka bude jen těžko překonávat, dárci opět mile překvapili. Do zapečetěných kasiček se pro Centrum Kaňka vybralo 354 tisíc korun.

Kompletní výsledky jsou k dispozici ZDE: https://results.onlinesystem.cz/…etail/Index/?…

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 03.09.2023 18:05:08

Čtrnáctá Beskydská sedmička se dočkala prolomení magické hranice, kdy Tomáš Maceček extrémní ultratrailový závod v délce 101,5 km a s převýšením 5500 metrů zdolal pod 11 hodin. Z 3000 startujících do cíle došlo 2300 účastníků, kteří museli bojovat nejen s náročným terénem, ale i s rozmary počasí v první polovině závodu. Tečkou za rekordním víkendem udělala charitativní sbírka, kdy dárci přispěli nejvyšší částkou v historii B7.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.