Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vrchařská výzva: Jak ten čas letí

Vrchařská výzva: Jak ten čas letí

Dušan Šebek | 11.08.2008 | přečteno: 7751×

Do dne „D“ už zbývají poslední čtyři týdny. Pro konečný výsledek bude rozhodující nejen to, jak se Dušan vypořádá s fy­zickými obtížemi, ale svou čím dál významnější roli bude hrát psychická únava. Jak Dušan prožíval další tréninkovou porci a jaké z ní měl pocity?

Po sobotním sbírání zkušeností v kratším a ostřejším závodě, následovalo v neděli volné, osm kilometrů dlouhé vyklusání. To jsem odběhl dopoledne ve volném tempu 5:50min/km, mírně zvlněným terénem. Pro zatuhlé svaly to bylo velmi příjemné uvolnění. Doma následovalo protažení a lehčí masáž.

 V pondělí, po čtyřkilometrovém rozběhnutí a protažení, na mně čekal známý kopec. Jak se již stalo tradicí, s novým týdnem přibyl v plánu další úsek navíc. Celkem osmkrát, to je už docela porce. A bude hůř. S ohledem na to, co mně čeká, jsem první čtyři úseky vybíhal podvědomě trochu volněji se snahou šetřit síly. Moc to však nepomohlo. Poslední dva úseky jsem stejně jako předešlý týden končil s „dřevěnýma“ nohama. Pozitivní na vyběhnutých úsecích bylo, že žádný z nich nebyl pomalejší než 7:30min.

Co říci k úterý? S odstupem času musím dát za pravdu všem zkušeným běžcům a trenérům, kteří doporučují den po náročném tréninku dát volný běh na vyplavení kyseliny mléčné. Večer po návratu ze zaměstnání jsem dal 9 km tempem kolem šesti minut na kilometr. Zatuhlost citelně ustoupila.

Na středu jsem si dohodl individuální trénink na veslařském trenažéru. To abych se více přiblížil plánu, připravenému Milošem. Nejdříve zhruba desetiminutový rozjezd, protažení a pak už ostrý start vstříc 8 000 metrů. Doporučeno bylo tempo 85 – 90%maxTF. Nemám k dispozici měřič tepové frekvence a tak jsem se snažil jet prakticky na doraz, ale ne zas tak, abych v polovině spadl vyčerpáním. Výsledný čas 0:31:25hod. a průměrné tempo 1:57,5min/500m v mém případě odpovídá dobrému tempu pro veslařský půlmaraton.  Následovalo vyjetí a protažení. Celkem jsem za trénink „najel“ 11 000m. Počínaje krční páteří a konče chodidly, cítil jsem po tomto tréninku značnou fyzickou únavu. Ale po psychické stránce docela dobré. Není nad trénink odmakaný na doraz.

Čtvrteční ráno začalo nepříjemným zvukem budíku a několikaminutovým hledáním motivace proč se obléknout do běžeckého a vyběhnout na tréninkovou dávku. Bylo obtížné sám sebe přesvědčit k nějakému pohybu, když celé tělo z předešlého dne bolelo. Navíc, když vedle vás labužnicky spí manželka a o kus dál v pelechu stejně spokojeně pes. Kladl jsem si otázku, proč se tak štvu. Mám to jako kondiční běžec zapotřebí? Co kdybych se dnes na trénink vykašlal? Vždyť zítra je taky den. Co mě nakonec přesvědčilo? Nevím. Snad vědomí, že tréninkový plán má nějaký smysl a není-li jiný vážnější důvod než vlastní lenost, trénink by se neměl vynechat. Trasu něco málo přes 19 kilometrů jsem dal v tempu 5:30min/km. Důležitější než vzdálenost a čas bylo pro mě uspokojení, že jsem ráno nepodlehl pokušení svého línějšího já a trénink odběhl.

Páteční odpoledne jsem po návratu ze zaměstnání strávil příjemnou svižnější procházkou se psem a večer tradičně důkladnějším protažením zatuhlých svalů.

V sobotu trénink proběhl v pohodě. Na in-linech a pro odlehčení unaveným nohám znovu s běžkařskými holemi, jsem ráno od šesti hodin najel 25km za hodinu a deset minut.

Na závěr dnešního dílu zmíním jednu, pro mě důležitou skutečnost. Jako kondiční běžec jsem nikdy nevěnoval větší pozornost životosprávě. Co se týká stravovacích návyků, ty byly před začátkem Milošem naordinované přípravy dost žalostné.  Proto jsem se souběžně s fyzickou přípravou rozhodl pro pokus na svých neřestech něco změnit. Výsledek zatím ještě není ideální, přesto z mých snídaní  zmizely párky, klobásy, anglická slanina. Z obědů  pak guláše, svíčková, pečené bůčky s knedlíky a většina smažených jídel. Začal jsem si připravovat různé ovocné a zeleninové saláty, do jídelníčku zařadil celozrnné pečivo, z příloh vařené brambory, dušenou zeleninu a některé další věci, kterými bych dříve asi pohrdl. Doufám, že v nastoupené cestě vydržím.


Redakční poznámka k dosavadnímu průběhu:

Dušanovo odvážné rozhodnutí ve mně samozřejmě od začátku vzbudilo zvědavost. Proto, pokud to čas a fyzické možnosti dovolí, snažím se občas s Dušanem absolvovat nějaký ten společný výběh nebo závod. Z dosa­vadního průběhu mám velice dobrý dojem. Dušan zatím předvádí dostatek cílevědomosti a pevné vůle. Pokud jej nepostihnou nečekané zdravotní problémy, nemám vůbec žádné pochybnosti, že závod nejen dokončí, ale klidně může pomýšlet na první polovinu výsledkové listiny. Jak má předpověď vyjde, bude jasné už za necelý měsíc.

Mirek K.     


Tréninkový plán Miloše Škorpila pro Dušana na 6. týden tréninku od 4.8. do 10.8.: 

Pondělí: 4 km rozklus; protažení; 10×500 m do kopce ; MB volný seběh dolů; 4 km výběh

Úterý: 8 – 10 km volný běh

Středa: Veslařský 15´rozveslová­ní; 10000 m 85 – 90% TFMax ; 15´vyjetí 

Čtvrtek: 15 km do práce

Pátek: volno

Sobota: 1 – 2 hodiny in-line brusle

Neděle: 15 km volný běh v kopcích


Startovní listina MS veteránů v běhu do vrchu

Web MS veteránů v běhu do vrchu