Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Ajurvéda: ovládněte čas ve svůj prospěch (4.)

behej.com | 01.12.2006 | přečteno: 21999×

Znáte již svůj ajurvédský typ, vhodnou stravu a přesto si tělo dělá, co chce? Pak vězte, že během dne, roku a života se dispozice mění. Jak reaguje můj ájurvédský typ během dne? Jaký vliv má na mojí výkonnost? Kdy mám sportovat?

„Nechápu, jak někdo může vstávat v šest a ještě být svěží. Já spím do devíti a stejně sotva lezu z postele,“ kroutí hlavou tzv.sovy. Pohled na denní rytmus však nabízí odpověď: musíte se vstáváním trefit do správného období.

Denní rytmus

Ráno 6 až 10 hod. (snídaně – období Slizu) – je nízká trávící síla, jídlo má být malé a lehké. Toto období je nejvhodnější pro sport a tělesné výkon pro všechny typy lidí.

Poledne 10 až 14 hod. (oběd – období Žluči) – je velká trávící síla, jídlo má být vydatné a oběd hlavím jídlem dne. Toto období je nevhodné pro sportovní výkony lidí typu Žluč, hrozí jim přehřátí.

Večer 14 až 18 hod. (večeře – období Větru) – je proměnlivá a středně veliká trávící síla, jídlo má byt středně veliké. Svačiny jsou vhodné jen při tělesně namáhavé činnosti a pokud je přestávka mezi jídly větší jak 5 hodin. Doba vhodná pouze pro lehké, nenamáhavé sporty, spíše mentální aktivitu než tělesnou. Lidé typu Vítr se mají věnovat odpočinku nebo mentální aktivitě. Sportovat mohou lidé typu Sliz a Žluč.

Večer 18 až 22 hod. (období Slizu) – žádná trávicí síla, není vhodné jíst. Trénink nebo sportovní výkon je nejvhodnější mezi 18. až 20. hodinou. Do 22. hodiny uklidněte tělo a kolem 22. hodiny jděte spát. V tomto období mohou sportovat všechny typy lidí.

Noc 22 až 6 hod. (období Žluče a Větru) – je důležitý spánek. Škodí jakákoliv aktivita – tělesná i mentální. Tělo se čistí a regeneruje síly. Noční práce je škodlivá.

Roční období

Jaro (únor až květen) je období Slizu, vhodná je antislizová výživa. Toto období je nejvhodnější pro sport a tělesné výkon pro všechny typy lidí.

Léto (červen až září) je období Žluči, vhodná je antižlučová výživa. Toto období je nevhodné pro sportovní výkony lidí typu Žluč, hrozí jim přehřátí.

Podzim a zima (říjen až leden) je období Větru, vhodná je antivětrová výživa. Doba vhodná pouze pro lehké, nenamáhavé sporty. Lidé typu Vítr se chrání před průvanem a nachlazením. Sportovat mohou lidé typu Sliz a Žluč. Lidé typu Vítr provozují halové sporty v krytých halách, kde není průvan.

Celoživotní cyklus

Dětství je období Slizu, vhodná je antislizová výživa. 

Dospělost je období Žluči, vhodná je antižlučová výživa.

Stáří je období Větru, vhodná je antivětrová výživa.


Příznaky zhoršení bioenergií a jejich léčení

Vlastnosti, strukturu a chutě můžete použít i podle příznaků zhoršení. Jinými slovy, vnější zdravotní projevy by nás měly (a skutečně budou) informovat o tom, že s tělem je třeba něco dělat. A to včas, než se náznaky zhorší ve stav, kterému běžně říkáme nemoc.

V minulém díle jsme si pro jednotlivé skupiny stanovili doporučená jídla, která nám mohou (podána ve správnou dobu) ulevit o obtíží, nebo alespoň zmírnit projevy. Teoreticky se tak můžete vyhýbat nemocem, protože postupem času získáte schopnost včas vysledovat varovné signály těla a duše a přizpůsobit se podle toho.

Příznaky zhoršení Větru (vata)

Hubnutí, zácpa, nespavost, nervozita, vynechávaná nebo nepravidelná menstruace, ubývání svalové hmoty, bolesti hlavy, impotence, neplodnost, nervové nemoci, ochrnutí, suchá kůže, revma, artróza, nadýmání, křeče, koliky, předčasné projevy stárnutí, přecitlivělost na podněty, ischias, řídké kosti, srdeční nepravidelnost nebo slabost, koktání, hučení v uších, křečové žíly, třesavka, špatný krevní oběh (studené ruce či nohy).

Příznaky zhoršení Žluči (pitta)

Infekční a zánětlivé onemocnění, artritida, střevní, kožní a jaterní nemoci, krvácení ze střev, lupénka, překyselený žaludek, žaludeční vředy, průjem, vysoký tlak, infarkt, vředy, akné, záněty žláz, zánět sleziny, infekce močových cest, pálení žáhy, herpes, nadměrné krvácení při menstruaci.

Příznaky zhoršení Slizu (kapha)

Nadváha, nechutenství, vysoká hladina cholesterolu, vodnatelnost, otoky, oteklé lymfatické žlázy, nádory, onemocnění dýchacích cest a orgánů (sliznic), bronchitida, astma, zahlenění čelních dutin i zahlenění obecně, cukrovka, žlučové a ledvinové kameny, nízký tlak, nadměrně dlouhý spánek, pomalé trávení (líná střeva, líný žlučník), nedostatečný oběh krevní i lymfatický, zvracení, nemoci z nachlazení, plísňová onemocnění.

Jak vidno, zdraví a nemoci mohou úzce souviset s počasím, našemi emocemi, stravou a prostředím, v němž žijeme. V prodeji je nyní široké spektrum ajurvédských čajů, které pomocí známých i exotických bylin a koření pomáhají upravovat rozhozené regulátory a zklidnit naše tělo a duši. 

Dnešním dílem seriál končí. Již brzy vám přineseme slíbenou recenzi na knihu Tělo, mysl a sport, která pojednává o ajurvédě a volbě vhodného sportu z hlediska tělesné konstituce. Děkujeme za vaši přízeň!

Pavol Hlôška a Radek Narovec

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Katja žena 21.08.2009 00:03:41

Časy uvedené v čláku platí stejně po celý rok, nebo se mění o hodinu v důsledku přechodu na letní čas?

administrator 03.04.2010 13:33:01

Znáte již svůj ajurvédský typ, vhodnou stravu a přesto si tělo dělá, co chce? Pak vězte, že během dne, roku a života se dispozice mění. Jak reaguje můj ájurvédský typ během dne? Jaký vliv má na mojí výkonnost? Kdy mám sportovat?


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.