Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ŽENY: Jana svůj problém vyřešila. A co vy?

ŽENY: Jana svůj problém vyřešila. A co vy?
foto: Hana Šlegrová

Miroslav Kratochvíl | 19.07.2010 | přečteno: 13416×

Ono se řekne ladné ženské křivky, ale když to s těmi křivkami příroda přežene, může to pro běžkyni znamenat značnou komplikaci. Ano, hádáte správně, tou komplikací jsou velká prsa. Ve většině případů to ovšem není nepřekonatelná překážka. Vyzpovídali jsme několik žen, které na cestě k běhu musely vyřešit tento problém navíc. Každá z nich zvolila svůj vlastní přístup. Postupně vám nabídneme všechny. Kdo ví, která rada pomůže právě vám.

Jak jsi tuto komplikaci prožívala a řešila v samotných začátcích svého běhání?

I tohle byla jedna z věcí, které mě od běhu odrazovaly, ale touha běhat byla silnější. Našla jsem doma takový malý korzet. V tom jsem běhala, dokud jsem ho neroztrhala. Pak bylo nutné problém řešit nanovo. Babička mi ušila další, tentokrát přímo na míru. Vpředu kus látky, vzadu kus látky, různě pozabírané, silná ramínka a po stranách šněrovačky. Když začal odcházet i ten, začala jsem se rozhlížet a po čase se mi konečně podařilo nalézt něco, co mi sedí.

Odrazovalo tě to od běhání hodně?

Dost, ale ne natolik, abych od běhání ustoupila. Hlavní bylo, že jsem našla řešení.

Měnila se situace v čase, když jsi v běhání pokročila?

Změnil se trh, tělo ne. Situace se změnila v tom, že jsem si mohla najít vhodnou podprsenku. Takovou, která opravdu držela a přitom dovolovala svobodně dýchat. To byl po užívání korzetu nový úžasný pocit. Do té doby jsem myslela, že se při běhu nikdy nebudu moci nadechnout pořádně z plných plic. Korzetky byly dělány z pevných látek a nedovolovaly až tak velký nádech. To bych je musela nechat méně zašněrované, ale v tu chvíli by nesplňovaly ten hlavní důvod, proč jsem je nosila, tedy fixaci.

Znáš případy, kdy některé ženy kvůli tomu úplně skončily s běháním?

Ne, neznám. V dnešní době se to opravdu dá vyřešit. Kvalitní podprsenka je prostě základ. Ale připouštím, že se opravdu může najít žena, která má až takové proporce, že pro ni prostě běh není možný. To je potom třeba si vybrat jiný druh sportu. Tyto ženy většinou už samy vědí, že tento druh sportu pro ně není to pravé a vyberou si jiný.

Zaznamenala jsi v této oblasti pokrok? Je teď k dostání víc věcí, které problém spolehlivě řeší?

No to rozhodně! V ČR je nabídka lepší než před pár lety, ale ve světe jsou stále dál. Mě například zaujala podprsenka, po které jsem se u nás sháněla marně. I některé další vypadají dobře.

Ale celkově se určitě u nás situace zlepšila. Jen se divím, že nabídka není ještě větší vzhledem k tomu, že jsme slovanské typy žen a poptávka by se dala předpokládat. Asi jich málo takových běhá nebo co, že prodejci nemají zájem rozšiřovat nabídku.

Máš nějaká doporučení nebo osvědčené postupy?

Vyzkoušela jsem různé podprsenky, u kterých bylo napsáno „sportovní“. To označení naplňovalo ze sportovních disciplín nanejvýš jógu a šachy. Potom jsem vyzkoušela jednu od renomované sportovní firmy. To ještě také nebylo TO ONO. A potom jsem konečně objevila to, co jsem hledala a co splnilo mé očekávání. Dokonce ji mají ve dvojím provedení. První je v celku a druhá je vzadu na zapínání. Doporučuji tu v celku. Používám nejmenší číslo S. Opravdu drží. Na delší závody si pro jistotu pod ni ještě dávám obyčejnou bavlněnou slabou podprsenku bez kostic, to aby se prsa trochu oddělila, ale není to až tak třeba. Je pevná, prodyšná, hezká. A pro mě splňuje nejen funkci fixační. Hlavně mi umožňuje při běhu svobodně dýchat.

Určitě tě napadnou další věci, o kterých by ses ráda zmínila.

V dnešní době už se opravdu dá sehnat kvalitní podprsenka, která je pohodlná a ženy se mohou cítit dobře a přirozeně. Pro muže jsou jasně nejdůležitější boty. Pro ženy boty 51 % a dobrá podprsenka 49 %. To utvoří dokonalý celek. Někdy bych snad dala tu podprsenku na první místo, protože když má člověk nevyhovující, ani neví, jak se mu běží. Neví, jestli jsou boty dobré nebo ne, neví ani, jaké je okolí kolem něj, řeší jen jednu věc, vlnobití. A přitom se ještě modlí, aby někoho nepotkal… Naštěstí toto období už je za mnou. To bylo opravdu jen na počátku, než to člověk vychytal. A v dnešní době to ženy nemusí řešit už vůbec.

Určitě bych ženám doporučila kvůli velkému poprsí nezanevřít na běh. Chce to jen dobrou podprsenku. Já jsem několik maratonů uběhla s tím svým korzítkem a dnes to nechápu. Omezení dechu je nepříjemné.

Pořád trochu závidím ženám, které to nemusí řešit a jejich aerodynamika je jaksi přirozenější, ale i s většími proporcemi se dá běhat kvalitně. Udělejme tělu pohodlí a potom sklízejme krásné pocity z běhu, prostředky už na to jsou.

Anketa

Komentáře (Celkem 38)

Nalezené položky: 39 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Brno

Celkem 937 km
Minulý měsíc 0 km

leontynka žena 28.07.2010 11:29:14

Tak jsem si koupila ten Craft a ramínka jsou pro mě moc dlouhá. Jinak se zdá dobrá, ale ty ramínka budu muset nejak poresit nebo ji vrátit… kdyby mel nekdo zajem o uplne novou Craft sportovní podprsenku vel. M bílé barvy, tak dejte vedet. Cena jako u Vavrysu 1290 CZK.

avatar

Brno

Celkem 937 km
Minulý měsíc 0 km

leontynka žena 28.07.2010 11:46:50

>> Hannelle, 27. 07. 2010 23:56:35

Ahoj, ty podprsenky fakt vypadaji dobre. Jak u nich nakupujes? Na strankach e-shop nemaji… Diky.

avatar

Praha 9

Zuza8 žena 29.07.2010 19:33:59

>> Hannelle, 27. 07. 2010 23:56:35

já mám taky Anitu, jsem s ní moc spokojená, opravdu drží, řekla bych, že líp než Adidas, a hlavně má nastavitelný ramínka, což mi vyhovuje, protože mám asi hodně nízko ramena :-) normálně mám 70E, sportovní podprsenky kupuju radši D (někdy C – ale to už často příliš tlačí). Anitu jsem si objednala v prodejně prádla na Proseku, jak je Billa (myslím, že prádlo Jelovský), ale čekala jsem dost dlouho, než dorazila, neměli mojí velikost… a je to už rok, možná ještě delší dobu zpátky, nevím, jestli by to šlo objednat i dnes.

avatar

Vysočina

Celkem 8 km
Minulý měsíc 0 km

Hannelle žena 30.07.2010 12:31:37

>> leontynka, 28. 07. 2010 11:46:50

ahoj, zavolej si přímo do firmy (telefon je na stránkách) a tam ti dají seznam odběratelů, u kterých můžeš prádlo zakoupit. hezké léto a běhu zdar :-)!

avatar

Brno

Celkem 937 km
Minulý měsíc 0 km

leontynka žena 30.07.2010 15:22:07

>> Hannelle, 30. 07. 2010 12:31:37

No, nevím na jake stranky koukas, ale na www.anita.com telefon neni… :-(

avatar

Brno

Celkem 20390,9 km
Minulý měsíc 131,9 km
10 km: 0:42:31 (2011)
půlmaraton: 1:38:10 (2010)
maraton: 3:56:28 (2011)

hugo muž 30.07.2010 18:35:31

>> leontynka, 30. 07. 2010 15:22:07

Je, klikni na kontakt – ale ne na odkaz v horním menu, ale na odkaz nad vyhledávacím boxem.

Motto: „Zemi nedědíme po předcích, nýbrž si ji jen vypůjčujeme od našich dětí.“ Antoine de Saint-Exupéry
avatar

Brno

Celkem 937 km
Minulý měsíc 0 km

leontynka žena 09.08.2010 12:25:50

Tak jsem svuj problem snad uz taky vyresila… Nakonec mi nesedela ani ta Anita, ale Felina. V obchode Femms v Brne byla moc ochotna pani. Budete-li nekdo potrebovat, muzu doporucit: www.femms.cz

avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

LuckaB žena 16.08.2010 16:24:20

Nechala jsem se zlákat, na MALL.cz mají tento typ podprsenky (Craft Pro Cool Performance Bra) v akci, za 799,–Kč. Jela jsem si ji zkusit, abych nekupovala zajíce v pytli (i přesto, jak si ji tu holky chválíte). A jsem zklamaná :-( Velikost normální podprsenky mám 75C,70D, zkoušela jsem si S a M a ani jedna mi nevyhovovala, přišla mi jako každá jiná podprda s rádoby názvem sportovní :-(

Takže zůstávám u mé značky, nad kterou není :-D Jsem velmi spokojená s Triumphem, konkrétně Triaction Powermove. Bohužel ji mají v současné době již málokde a jen v bílé, ale v porovnání s jinými (Adidas, Nike, Craft, MarkSpencer, …) u mě prostě s přehledem vede :-D (http://www.triumph.com/uk/en/292.html)

avatar

Celkem 718 km
Minulý měsíc 0 km

vosice žena 16.08.2010 22:02:55

A podprsenky z Tchibo vám nesedí?Mne se zdají perfektní a cenově přijatelné. Čas od času je tam mají.

Motto: Kdo vítězí nad lidem je mocný,kdo vítězí sám nad sebou je nejmocnější. (Lao-c´)
Nalezené položky: 39 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.