Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Procházka překvapil v Ráječku Brňany

Procházka překvapil v Ráječku Brňany
foto: archív behej.com, vítěz závodu Jan Procházka na archívním snímku

Ivo Domanský | 18.02.2012 | přečteno: 5399×

V sobotu se posedmé sešli běžci v rámci letošního ročníku Brněnského běžeckého poháru. Tentokrát to bylo v Ráječku, vesnici několik kilometrů severně od Blanska. Na desetikilometrovou trať vyběhlo 190 mužů, ještě před nimi více než stovka žen, juniorů a dorostenců a několik desítek závodníků žákovských běhů. Nikdo z nich neměl aktuální formu lepší než orientační běžec Jan Procházka z USK Praha.

Nedávné tuhé mrazy vystřídala prudká obleva, která se podepsala na stavu terénních částí tratí. Během samotných závodů teplota vystoupala až na šest stupňů Celsia.

Procházka porazil čtyřnásobného vítěze

Závod mužů měl prozatím nejkvalitnější úroveň ze všech běhů BBP v této sezóně. Vedle dvou mladíků narozených v roce 1988 (Lukáše Olejníčka z AC Mor. Slavie Brno a čtyřnásobného vítěze předchozích běhů v Jehnicích, Kuřimi, Radosticích a Kanicích Romana Rudoleckého (Universita Brno) se na startu objevil jeden z našich nejlepších krosařů, 28letý reprezentant v orientačním běhu Jan Procházka (USK Praha). Ten dokázal ve druhém kole vystupňovat tempo a vzdálit se oběma největším soupeřům.

Stopky rozhodčích se zastavily na čase 32:56, druhý Olejníček byl o deset a třetí Rudolecký o jedenáct vteřin pomalejší. Na čtvrtém místě doběhl už se značnou ztrátou nejrychlejší veterán Dan Orálek (34:30), v souboji o první místo mezi padesátiletými byl úspěšnější vrchař Aleš Stránský (Iscarex Česká Třebová) časem 37:41 než jeho vrstevník Pavel Kratochvíl (Sokol Rudíkov).

Mezi nejstaršími veterány zářil vyškovský Svatopluk Kudlička 42:01. Vůbec nejstarším mužem na trati byl 75letý Květoslav Hána z Veselí nad Moravou.

Ženy běhají v BBP zásadně poloviční trať. Do Ráječka nepřijela žádná z brněnských atletických nadějí, což je docela pochopitelné vzhledem k tomu, že v těchto týdnech vrcholí domácí halová sezóna. Nepřijela ani vedoucí veteránka nad 40 let Ivana Martincová.

Cesta mezi nejlepší se tak otevřela zkušené Miladě Barešové (Bambus Skalice n. Svit.), která se časem 19:33 poprvé zařadila mezi letošní vítězky ženské „pětky“. Druhá skončila brněnská Lucie Kolková za 19:39 a třetí místo si vydřela po strhujícím souboji s triatlonistkou Simonou Vykoukalovou robustní Slovenka Patrícia Gánovská (Vysoké Tatry) 19:48, (resp. 19:53), nadějná maratonkyně Šárka Macháčková se musela tentokrát spokojit až s pátou pozicí.

V početném poli čtyřicetiletých veteránek byla nejrychlejší „trvalka“ Katka Doubková (AK Perná) za 20:55, nejblíže vyšší ženskou kategorii vyhrála horolezkyně a ultramaratonkyně Alena Žákovská (Horizont Blansko) 23:04 a mezi nejstaršími veteránkami zdolala všechny soupeřky Dagmar Dvořáčková (TK Brno) 26:17.

Celkový vítěz Jan Procházka mohl být spokojen: „Po prvním okruhu jsme běželi ještě všichni tři pohromadě, o pořadí rozhodlo stoupání z Horní Lhoty k lesovně ve druhém okruhu. Tento úsek byl značně náročný a snad díky tomu, že z orientačního běhu se v terénu pohybuji přece jen jistěji, jsem Romanovi i Lukášovi cuknul. Naplno jsem to musel také rozbalit v následním seběhu, abych si udržel náskok pro závěr, kdy se už jen mírně klesalo po silnici zpět do Ráječka. Dnešní start byl pro mne součástí přípravy na mistrovství republiky v krosu, které bude za pět týdnů ve Střelských Hošticích. V nejbližších týdnech s jinými starty nepočítám.“

Brněnský běžecký pohár stále táhne

Desetikolový seriál běhů v Brně a okolí (po Ráječku se budou ještě konat závody v Modřicích 3. března, Brně – Kohoutovicích 11. března a závěrečný běh na Brněnské přehradě proběhne koncem března) je největším zimním běžeckým seriálem v naší republice. O oblibě svědčí počty startujících. Například loni 17. listopadu se v Jehnicích na severozápadním okraji Brna prezentovalo 320 mužů na 10 km a 184 žen, juniorů a dorostenců na poloviční trati. Průměrná účast dospělých neklesá pod 200 běžců na desítku a 100 na pětku – výjimkou bylo předchozí 6. kolo v Kanicích, konané za nejkrutějších mrazů, kdy pořadatelé museli poprvé v patnáctileté historii Poháru ze zdravotních důvodů odvolat závody nejmenších dětí.

Jsem přesvědčen, že seriál Brněnský běžecký pohár přitahuje běžce nejen možností získat body do celkového hodnocení, ale mnohem více tím, jak si dokázal za dobu svého trvání vydobýt stěžejní místo mezi závody v Brně a Jihomoravském kraji. Samozřejmostí je dnes čipová technika, možnost získat výsledky v tištěné podobě krátce po doběhu a kvalitní zázemí, pro zimní období téměř nezbytné. V Ráječku slouží k prezentaci, sprchování a občerstvení obecní sportovní hala.


WEB BRNĚNSKÉHO BĚŽECKÉHO POHÁRU

VÝSLEDKY ZÁVODU

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 18.02.2012 23:02:59

V sobotu se posedmé sešli běžci v rámci letošního ročníku Brněnského běžeckého poháru. Tentokrát to bylo v Ráječku, vesnici několik kilometrů severně od Blanska. Na desetikilometrovou trať vyběhlo 190 mužů, ještě před nimi více než stovka žen, juniorů a dorostenců a několik desítek závodníků žákovských běhů. Nikdo z nich nemělaktuální formu lepší než orientační běžec Jan Procházka z USK Praha.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.