Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Mostecký Jezerní běh přilákal příznivce běžeckých happeningů

Mostecký Jezerní běh přilákal příznivce běžeckých happeningů
foto: Josef Stolín

Lenka Horká | 17.06.2012 | přečteno: 4623×

Sobotní první ročník Jezerního běhu nesl podtitul „zážitkový běžecký happening industriální, postindustriální i přírodní krajinou plnou paradoxů“. Na sever Čech přilákal více než tři sta běžců, kteří oželeli vybroušenou organizaci za příslib nevšedního happeningu s filmovými kamerami, prasátkem a vskutku netradiční kapelou. I takový může být běh!

Jezerní běh zorganizovalo Občanského sdružení Ze Severu. Webové stránky běhu lákaly na „Panorama mosteckého Manhattanu, které vystřídají zátiší s jezírky, březové háje, monstra chemických závodů i horská idyla Krušných hor,“ a lákaly úspěšně. Jezerní běh limitovaný počtem 300 účastníků byl již čtrnáct dní před startem beznadějně vyprodaný. Účastnický limit byl stanovený z důvodu množství organizátorů podílejících se na perfektním fungování závodu, kterému téměř nebylo co vytknout.

Při registraci před kostelem Nanebevzetí v Mostě se sice tvořila fronta, ale do začátku závodu byli všichni odbaveni, moderátor vytvářel dobrou náladu a za startovné 300 Kč každý účastník obdržel tričko závodu, lahev na vodu a své unikátní startovní číslo. Cíl se nacházel na 23,5 km vzdáleném Státním zámku Jezeří, kam organizátoři zařídili odvoz batohů.

Trasa závodu vedla po prašných cestách, silnici, kolem jezer, s výhledy na továrny, doly, přes louky s květinami i kolem železných trubek, podél potůčků i lesními stezkami. Na výběr byly 3 startovní kategorie: „běžím“, „běžím a jdu“ a kategorie „jdu“ pro ty, kdo se chtěli závodu zúčastnit, ale nechtěli běžet. Celá cesta byla perfektně značená a na některých úsecích navigovali a povzbuzovali dobrovolníci. V průběhu závodu byly k dispozici čtyři občerstvovací stanice s vodou a všudypřítomní filmaři, neboť v rámci závodu probíhalo natáčení filmu Na vodě režiséra Martina Ryšavého.

Krásný závod vrcholil obtížným tříkilometrovým lesním stoupáním na zámek za příjemného lesního ticha i následného hluku důlních rypadel. V cíli našli účastníci občerstvení, své batůžky, hadice s vodou i bramboračku pro každého, kdo do cíle dorazil. Přistavený autobus zase transportoval účastníky do Mostu k jejich dopravním prostředkům.

„Bydlím nedaleko odsud. Běhu jako takovému se téměř nevěnuji, spíše cyklistice. Byl to pro mě první závod přes dvacet kilometrů, to jsem ještě nikdy neběžel. Už od druhého kilometru jsem běžel sám, někde od pátého kilometru jsem měl už skoro dvě minuty náskok a jako místní jsem měl kolem trati známé, příbuzné, kteří mi dávali potřebné informace," netajil se překvapením z umístění vítěz Michal Zbuzek.

"Trochu jsem měl problém s občerstvením, neboť zřejmě nikdo nepočítal s tím že budu tak rychlý, a organizátoři byli místy zaskočení. Je to první ročník závodu, organizátoři se mají co učit, ale je to hezký závod, příští rok se zúčastním zase.“

Podobně hovořila i druhá mezi ženami, Tereza Rydvanová: „Závod mi doporučil kamarád. Původem jsem z Mostu, tak mi to bylo blízké, že jsem tady vyrůstala. Trasu jsem očekávala víc kopcovitou, profil vypadal mnohem hůř, než nakonec byl. V průběhu závodu jsem vůbec neměla představu, kolik startuje žen, kde se pohybuji a vůbec jsem nevěděla, že jsem takhle vepředu."

Afterparty s vyhlášením výsledků pak probíhala až ve večerních hodinách v hostinci v Černicích. Jedinou chybkou na kráse pak bylo o hodinu a půl posunuté vyhlášení, na které už mnoho účastníků nečekalo. Mezitím účastníci mohli obdivovat chystající se opékané prasátko, nebo poslouchat alternativní hudební uskupení Bouchací šrouby hrající na kosu, lyže, rádio… které začalo své vystoupení písní Papiňák s benzínem. Následovaly ještě kapely Karel Gott revival band a Jiří Konvrzek s kapelou.

Muži
umístění čas číslo jméno
1 01:46:29 80 Michal Zbuzek
2 01:50:01 83 Jakub Mocek
3 01:50:11 174 Matej Jungwirth

Ženy
umístění čas číslo jméno
1 02:08:59 291 B­arbora Konšalová
2 02:09:53 184 Tereza Rydvanová
3 02:13:03 157 Helena Vavrušková


VÝSLEDKY ZÁVODU

FOTOGALERIE

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha 6

Celkem 1711 km
Minulý měsíc 0 km

Bílý králík muž 16.06.2012 23:46:33

skvelej zazitek

Motto: Run faster, live better.
avatar

Praha 5

10 km: 0:43:07 (2013)
půlmaraton: 1:38:46 (2014)
maraton: 3:40:37 (2012)

lp76 muž 18.06.2012 13:38:47

Prasátko jsme mohli bohužel opravdu jen obdivovat, protože porcování začalo ve stejnou chvíli jako vyhlašování. A protože se rozdávalo i těm co číslo neukázali, po skončení vyhlašování už z prasete nic nezbylo :(

Nicméně trať byla nádherná, ani zdaleka tak kopcovitá jak to vypadalo ze zveřejněného profilu a nebýt vedra a žádného stínu do 14. kilometru, byla by asi i slušně rychlá. Občerstvovačky byly celkem 4 a při přizpůsobení tempa aktuálnímu počasí to bylo tak akorát. Cíl a zázemí na Jezeří bylo naprosto úžasný, už jenom kvůli tomu to stálo za účast.

Motto: Žijme tak, aby naší smrti litoval i majitel pohřebního ústavu.
avatar

Celkem 1052 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 1:21:24 (2012)
půlmaraton: 3:00:34 (2013)

Roxane žena 18.06.2012 17:47:06

Supr zážitek… všem se nám závod moc líbil a příští rok se chystám znovu (pokud bude) =))

avatar

RunPORG

Celkem 6175 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:42 (2012)
půlmaraton: 1:37:17 (2012)
maraton: 3:31:20 (2012)

marnot muž 18.06.2012 22:18:23

Taky se přidávám s chválou. Skvělá trať, zajímavá krajina, příjemní pořadatelé (skvělé byly děti na odbočkách), velmi dobré zázemí. Jak u zámku Jezeří, tak později v hospodě. Doufám, že se pořadatelé nedají odradit spoustou dobrovolnické a nevděčné práce zadarmo a příští rok se odhodlají k druhému ročníku.

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.