Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » Regenerace, fyzioterapie, prevence...Postura těla

Regenerace, fyzioterapie, prevence...Postura těla

Nalezené položky: 103 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
avatar

Sloviensko

rudo muž 21.02.2012 23:12:05

musel som najprv kade tade pokukat co ten vyraz endogenne dychanie znamena.

Ja si myslim ze je to dobra vec a ten pristorj ak si ho niekto nevie vyrobit sam, za tych 30 eciek rozhodne stoji. varujem pred pouzivanim chlorovanej vody z vodovodu, treba podl;a mna mat alebo destilku alebo nieco specificke ako napriklad sa odporuca Vincentka.

avsak osobne som skusal z jogy rozne dychove vzorce a kedysi davno som sa dostal do situacie ze som si tak rozdrbal achilovky ze som nemohol ani behat ani chodit a ani stat na nohach a v podstate som travil vsetok volny cas na posteli, nemal som vtedy ani TV. Tak som sa hral s dychacou jogou a po tyzdnoch som si tak spomalil dychanie ( v lahu a relaxacii ze som dychal zhruba 1 x za 3 minuty, meral som ocet dychov za pol hodinu aby to nebolo len vynutenen kratkodobe pridusenie.

ziadny pristroj, ziadna knizka, len bezne dychove vzorce, info o ppmalom hlbokom dychani podla srdecneho tepu sa da lahko najst hockde v joge.

Moja chyba bola ze som to nepraktizoval pocas bezneho zivota a neskor som na to uplne zabudol.

Vcera som bezal 2× extremne strmy kopec, cas vybehu 57 minut a dychal som pomaly a hlboko, dal som si pozor aby som nevbehjol do anaerobneho pasma, len lutujem ze som nemal na sebe tepomerak.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 21.02.2012 23:20:07

tuje to dychanie cez pristroj vysvetlene trochu lepsie

http://mare.remare.sk/…nne-dychanie

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

muflon muž 22.02.2012 09:33:27

Našel sem docela pěkný popis a dechová cvičení z knihy „Atmen: ein lebendiges Geschehen“ od Susanne Barknowitz (pdf přes google, s názvem Jak správně dýchat ). Jinak já sem si koupil od Al Lee- Don Campbell: Žiju jak dýchám 8-)

Už roky umím „nafukovat bříško a nikoli hrudník“ jak popisuje M.Škorpil: http://www.bezeckaskola.cz/…4-tyden.html … ale nějak sem nabyl dojmu (asi i vlivem konzultací s fyzioterapeuty), že by se pupík měl pohybovat jen poměrně málo (jak sem už popisoval pár přísp.nahoře).

Je to celé asi o tom víc si uvědomovat ten prostor co tam je dole i po stranách a vzadu, a naučit se VYPLŃOVAT tyto prostory ;-) …aby šlo co nejvíc dechu do šířky boků a dolů k pánvi(kostrči chcete-li), spíš než do pupíku.

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

Sloviensko

rudo muž 23.02.2012 08:33:03

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

muflon muž 23.02.2012 09:38:36

>> rudo, 21. 02. 2012 23:20:07

K tomu endogennímu dýchání…hezký odkaz rudo, koukám že jsou tam navíc obrázky a video.

Jinak levnější podobnou variantou je česká úprava z umyvadlového sifonu: http://www.dedekkorenar.cz/…fon-p86.html

Popis způsobu používání upraveného přístroje Bř.Nového : http://www.dedekkorenar.cz/…sifonem.html (nepoužívají se žádné éterické olejíčky, jen čistá voda, kterou nutné pravidelně měnit, celkově je údržba i používání možná jednodušší, účinek se asi moc nebude lišit od Frolova trenažeru).

Podle mne je to ale spíš jen když je někdo dlouhodoběji upoután na lůžko (po úraze, nebo stářím a nemocema ap.).

Daleko jistější pro hluboké dýchání a regeneraci, je svižnější chůze v přírodě (často, nejlépe hodinu několikrát týdně pokud řešíme rekonvalescenci tak denně…), to dodá tělu nejen dost kyslíku ale i lecos navíc…a je to daleko příjemnější… :-)

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

muflon muž 24.02.2012 14:19:21

Jak je to dýchání ošemetné, mne překvapilo, když mi sdělila jedna známá že její kolega byl v Anglii, jen aby se naučil dobře cvičit Pilates…a celé 3 měsíce se tam na kursu zaměřovali hlavně na správné dýchání…

Takže pokud člověk cvičí nevhodně nějaké cviky – dýcháním nebo způsobem provádění cviků může si neprospět či možná i ublížit… :-| (ať už Pilates, SM cviků apod., akorát u SM cviků je riziko menší a dá se oproti správnému Pilates o dost snadněji naučit…).

Něco podobného platí i pro běh…Proto se tady na fóru dost řeší mimojiné i břicho, core ap., ..obávám se že pro hodně lidí co si myslí že to vyřeší cviky na břicho, by bylo těžké věnovat čas něčmu opravdu účinnému – naučit se posílit hluboké svalstvo bránice dýcháním do pupku, boků a hlavně dolu do pánve a třísel…ono to jaksi nejde ze dne na den :-|

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

muflon muž 26.02.2012 00:12:29

Kromě toho co uvedli ostatní přispěvatelé a já výše v příspěvcích k dýchání, jsem našel podnětný popis v knize s názvem „Základy-tai-chi-chi-kung“, kde se dýchání věnují na dost stranách, ale lepší je „zaučení“ od někoho zkušeného. Faktem je, že třeba to jógínské dýchání se liší od budhistického, a to zase od taoistického…ale v zásadě výsledek bude nejspíš podobný… Je na každém co si kdo vybere.

Zajímalo by mne zda západní civilizace má kromě nyní Frolova trenažéru nějakou významější alternativu vůči těmto tisíciletým východním tradicím dýchání…(spíše to asi bude spojení východních tradic se západními poznatky)

„Nejjednodušší“ bude asi absolvovat nějaký kurs pro začátečníky, třeba: http://www.cviceniqigong.cz/qigong-kurzy , nebo http://www.taiji.cz/…pro-dospele/ ( kurs obsahuje správné a vědomé dýchání, osm dechových cviků pro zdraví a vitalitu, automasáž důležitých akupunkturních bodů, dechová cvičení vsedě i vleže ;-)

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

muflon muž 27.03.2012 08:33:33

http://knihy.heureka.cz/…specifikace/#…

– k celkové regeneraci, prevenci, kondici, správnému dýchání atd. Kniha předních specialistek na rekondiční programy, seznámí s řadou způsobů, jak správně zacházet s vlastním tělem včetně správného držení nebo vhodných pohybových a relaxačních režimů…

Je zde dost podrobně popsáno téměř to, co se nás snaží naučit fyzioterapeuté jako D.Mostecká ohledně naučení se bráničnímu dechu i do zad (kolik lidí tak dnes dýchá??), … a časem se naučit i v knize popisovanému PLNÉMU DECHU (nenásilnému, používanému postupně i pořád během dne… ;-)

Najdete tam mj.také Tygří dech (k nácviku plného dechu),podrobné popisy častých chyb u jednotlivých cviků na dech, páteř atd.

Jinak existují i starší vydání v antikvariátech, doporučuji ale ta poslední (upravené a rozšířené vydání).

PS: pokud máte někdo tipy na podobné popularizační a přesto kvalitní knihy pro veřejnost, neváhejte, dejte sem odkaz :-P

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

muflon muž 13.05.2012 02:44:20

Nácvik několika typů dýchání (včetně plného jógového) : http://www.youtube.com/watch?…

Jóga pro běžce na youtube (široký výběr) : http://www.youtube.com/results?…

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

muflon muž 09.09.2012 17:30:53

PRO VETERÁNY(nad40): co by dle Vašeho názoru a zkušeností (jako prevence zranění a vysoké – ale hobíkovské, výkonnosti do vyššího věku), bylo vhodné doplnit či „změnit“ na níže uvedených radách Jeffa Gallowaye k veteránům ?

…Galloway ve svých 48 letech dal maraton v Atlantě rychleji než když běžel stejnou trať ve svých 18ti letech kdy jí vyhrál…, a opakuje stejnou trať vždy po 10 letech a zatím to vždy dal rychleji než ve svých 18ti… :-).

Jeff Galloway v knize Gallowayova kniha o běhání (2. upr.vyd.Tal­press 2007), radí veteránům:

běhat 4×Týdně takto :

  • 2×Denně v ony 4 dny v týdnu si zaběhat 3–8km tratě (tj.: 1,9 až 5mil ), dále
  • každých 14 dní si střihnout delší trať nad 10km (tj.nad 6,2mil),
  • neběhat víc jak 95km týdně, ale minimálně aspoň 25 km týdně (15,5 mil),
  • Zařazovat 2–6 zrychlení aspoň 2× týdně umožní zachovat si rychlost a neopotřebit tělo tak jako u rychlostních tréninků,
  • Tempo dlouhého běhu má dle Jeffa být nejméně o 3minuty na míly pomaleji než cílové tempo pro nejdelší trať, který chce veterán zaběhnout v příštích 3–5 měsících… – tj.např. když chce zaběhnout na závodě 10km pod 1h, měl by mít veterán při trénincích tempo nikoli 9:40 min/míli (cca 10km/h), ale pomalejší tj. 12:40 min/míli (=7,6 km/h)…pokud chce uběhnout půlmaraton pod 2h, měl by místo 9:10 min/1míli (10,5 km/h) běžet při trénincích těch 21km v tempu pomalejším 12:10 min/míli (necelých 8km/h) :-)

PS: převod min/míly na min/km zde: http://www.runningforfitness.org/…ters/convert?…

…pro srovnání zde na behej.com jsem našel mezi 25 zlatými pravidly: Pravidlo dlouhých běhů. Vaše nejdelší tréninkové běhy byste měli absolvovat o 1:52 minuty na kilometr pomalejší tempem, než je tempo závodu na 5 kilometrů. Výjimka: Při teplých dnech může být toto tempo ještě pomalejší. http://www.behej.com/…rad-o-behani

Zaujal mne i článek blogu P.Nováka o tréninku pro veterány nad 40: http://tajemstvi-maratonu.cz/…trenink.html

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

KalinaMichal muž 26.02.2013 11:58:05

>> muflon, 17. 11. 2011 18:14:01 Návrat ke sportovním návykům po zranění Jestliže jste v nedávné době prodělali zranění, jedna z vašich hlavních obav může být jak brzy se budete moci vrátit ke sportu. Odpovědět na tuto otázku není vždy snadná, protože každý sportovec a každý úraz je jedinečný. Začít sportovat příliš brzy, může zvýšit riziko obnovení úrazu a následně vznik chronických problémů, které povedou k delšímu zotavení. Čekat příliš dlouho, může vést ke zbytečnému ochabnutí. více: http://www.mojepece.cz/…-po-zraneni/

avatar

muflon muž 29.03.2013 15:27:00

>> KalinaMichal, 26. 02. 2013 11:58:05

Proto se soustředím spíš na prevenci než na následné hašení ohně…

Zajímal by mne názor kohokoli (hlavně ale fyzioterapeutů) na užitečnost běhání s holemi k prevenci (menší zatížení kloubů, zapojení více svalů atd.)

  • při zařazení „severského běhání“ cca 1–3× týdně v tréninku jako zpestření k normálnímu běhání bez holí …

(běžecké výukové kempy běhání s holemi pořádá Mgr.Kůtek a Aleš Tvrzník: http://www.penzion-vital.cz/cz/beh-kempy)

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 29.03.2013 20:29:53

Já mám pocit, že příspěvky píše marketingové oddělení Svazu léčitelů, či co.

Motto: No toto!
Nalezené položky: 103 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.