Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Suunto Spartan Ultra - elegantní obr se skvělou výbavou a výdrží baterie

TEST: Suunto Spartan Ultra - elegantní obr se skvělou výbavou a výdrží baterie
foto: Suunto

Josef Smetana | 01.11.2016 | přečteno: 23760×

Poněkud obří rozměry a cena, proti tomu příslib nadstandardní výdrže baterie. To předchází novou vlajkovou loď značky Suunto, model Spartan Ultra. Díky specializovanému prodejci, společnosti HSH Sport, jej mohu vyzkoušet na vlastní kůži. Z předchozích testování vím, že modely Suunto klamou tělem – Spartany sice vypadají robustně, pro sport až mírně neohrabaně, ale v reálu to je jinak.

Na ruce téměř nevnímáte, i celodenní nošení je příjemné a pohodlné. Mohou za to dva faktory. Prvním je vychytaný úhel řemínku a těla hodinek. Ten je téměř kolmý a sedí tak výborně i na úzkém a kostnatém zápěstí, které je mezi sportovci (běžce nevyjímaje) poměrně časté. Čekal jsem, jak pohodlné budou bez původního kloubu v řemínku, tak charakteristického pro modely Ambit. Pevný řemínek je ale opravdu dobře tvarovaný.

Druhým důvodem příjemného nošení je nízká hmotnost. Sedmdesát tři gramů byste na pohled určitě nehádali. Je zajímavé, že se u Spartanů podařilo udržet na vlas stejnou hmotnost jako u modelu Ambit2 S (testovali jsme v roce 2013) a zároveň navýšit výdrž baterie.

Druhou obří položkou je cena. Ta sice od uvedení hodinek na trh pomalu klesá, stále je ale velmi vysoká, v době testování stál model Spartan Ultra stejně jako levné nové silniční kolo, na kterém jsem odjel celou sezonu triatlonů a chystám se s ním na ironmana.


HLAVNÍ KLADY A ZÁPORY TESTOVANÉHO VÝROBKU

  • + výdrž baterie
  • + pohodlné nošení
  • + čitelnost displeje
  • – cena
  • – koncovka řemínku
  • – prodleva měření po startu

Co vlastně Spartany umí? Je toho opravdu hodně. Obrovský je především výběr přednastavených sportovních aktivit. Nejen běh, kolo, nebo plavání. Ale také posilování, turistika, nebo překážkové závody. Pokud si nevyberete, můžete zvolit vlastní nastavení. Dalších pozitiv je celá řada. Třeba barevný displej v kombinaci s vhodně umístěnými tlačítky. Osobně vyzdvihuji zejména další tři plusy: výdrž baterie, stejně jako již zmiňované pohodlné nošení. K tomu přidávám čitelnost displeje. Ta je opravdu výborná. Na přímém slunci, v lese při častém střídání světla a stínu, ale i při podvečerním běhání je displej dobře čitelný. Velikost číslic je dostatečná i při zobrazení více dat v tréninkovém režimu. K tomu přispívá i celková přehlednost tréninkových ukazatelů.

Velké diskuse probíhají kolem měření srdeční frekvence. Spartany totiž nemají optický sensor, ale vsázejí na klasické měření hrudním pásem. Osobně s tím nemám problém a po předchozím testování několika modelů s optickým snímačem vidím klasické měření stále jako přesnější. Přes zimní období je navíc optický snímač nutné mít stále schovaný pod rukávem a také při tenkém zápěstí může být s přesností měření problém. Stejně jako při velkém prochladnutí rukou, kdy může dojít ke zkreslení optického snímání tepu. Samozřejmě optický snímač je zároveň velký „žrout“ energie.

Pro koho jsou vlastně určeny? Cílovkou budou především pokročilejší sportovci, především ti multisportovní. Čím většímu množství sportů se věnujete, tím více budete ze Spartanu nadšení. Stačí triatlon, občasné horské túry, běžky nebo skialpy a hodinky si rychle (stejně jako já) oblíbíte. Spartany nejsou primárně určené pro kované běžce. Třeba tlačítka jsou typicky outdoorová, tedy s tužším chodem. To má v terénu svá opodstatnění, nedochází k nechtěnému zmáčknutí. Rychlonozí dráhoví a silniční běžci však při měření na desetiny vteřin budou lehce zklamaní. Přesnému měření nepomáhá ani prodleva při zmáčknutí tlačítka start, a to i při signalizovaném načtení satelitu. Není to zkrátka teď a měřím, ale první úsek prostě nezměříte správně.

Jako triatlonista jsem samozřejmě hodinky otestoval také při plavání a na kole. Na silničním kole naprosto v pohodě, stíháte sledovat potřebná data i bez držáku na řídítka. Horší je to na horském kole, tam je především nepříjemné poskakování hodinek na zápěstí. Na kořenech a v náročnějším terénu je to až bolestivé. Na bike tedy bez držáku nedoporučuji, ale i s držákem je s ohledem na zvýšenou možnost pádu použití na zvážení.

Voděodolnost je jednou ze silných stránek Spartanů a v pohodě je můžete využívat třeba právě při triatlonu. K testování jsem je dostal až po skončení závodní triatlonové sezóny, ale možnosti vyzkoušení při plavání v otevřené vodě jsem neodolal. Zobrazení dat pro plavání je dobře poskládané, překvapila mě přesnost měření vzdálenosti v přírodním prostředí, ta byla více než dobrá.

K drobným nepříjemnostem patřilo zaseknutí tónů tlačítek. Stalo se mi to dvakrát, vždy po skončení cyklistického tréninku. Pomohlo vypnutí tónů tlačítek a jejich opětovné spuštění, do té doby hodinky vydávaly jen podivné chrčení, které bych předpokládal třeba po plavání, ale na kole jsem se rozhodně tolik nepotil. (Pozn. distributora: Uvedenou závadu jsme zatím u jiných výrobků nepozorovali.)

Rozepínání řemínku při svlékání je další drobností, která by mohla být u takového modelu propracovanější. Řemínek má sice hned dvě příčné pojistky rozepnutí, přesah řemínku je ale větší, a tak stačí těsnější rukáv mikiny a druhou pojistku z řemínku stáhnete nebo naopak zasunete. Stačilo by přitom jednoduché zacvaknutí konce řemínku, tak aby nikde nic nečouhalo.

Chválím systém nabíjení. V jednoduchosti je síla, žádné složité usazování do nabíjecího modulu, stačí cvaknutí magnetu a je to. S nabíjením souvisí i jedna z největších předností Spartanu – výdrž baterie, ta je opravdu více než slušná. Testoval jsem ji třeba při Šumavském ŠUTRU a díky ne zcela povedenému závodu jsem mohl při nejvyšší citlivosti GPS sledovat data téměř osm hodin. Výsledek? Baterie signalizovala ještě 30% úroveň a vše šlapalo bez problémů, včetně automatického ukazatele každého kilometru. Ani zvukový signál a více než šedesátinásobné rozsvícení displeje při autolapu baterii nevadilo. Při závodu ale potkávám běžce, kteří mezi čtvrtou a šestou hodinou závodu o svá data přišli právě kvůli vybité baterii, to u Spartanu nehrozí.

Co se týká použitelného prostředí, testoval jsem je na silničních závodech, Jizerské 50 Run, ale třeba také na náročných tratích štafetového závodu Dolomitenmann. Všude byl záznam bezproblémový a načítání satelitu vždy velmi rychlé, a to i po přejezdu několika stovek kilometrů. S tím měly některé předchozí modely docela problém. Třeba při cestě do sedm set kilometrů vzdáleného Lienze, dějiště konání nejslavnějšího štafetového závodu extrémních sportů, býval problém s prvním načtením GPS. Trvalo třeba i několik minut. U Spartanu ihned po příjezdu vyrážím běhat v odlehlejší oblasti a nadmořské výšce téměř dva tisíce metrů. Načítání satelitu? Během několika málo vteřin, naprosto skvělé!

K dobrým vlastnostem Spartanů řadím také odolnost. Několikrát během testu došlo k nechtěnému škrtnutí o zídku, klepnutí o futra nebo protáhnutí křovím, vše bez sebemenšího poškození, odolnost tedy pro běžné použití více než dobrá.

Přes uvedené drobné nedostatky musím Spartany označit za nejlepší multisportovní hodinky z více než třiceti modelů všech možných značek, které jsem za poslední čtyři roky testoval. Z ruky je sundáte asi jen na spaní. Že se pak rychle okoukají? Změna vzhledu displeje je otázkou několika málo vteřin. „Ručičková“ verze je tak nositelná i pro businessmany. Civilnímu nošení nahrává i odolnost proti poškrábání. Po více než měsíčním testování jsou hodinky stále jako nové, tedy ve stavu kdy je nemusíte schovávat pod rukáv. U Spartanů to ani neuděláte. Jsou tak reprezentativní, že machrovat s vyhrnutým rukávem omrzí asi až s nástupem pořádné zimy. Navíc, ať se rozhodnete pro téměř jakýkoli sport, vždy budete mít na ruce „parťáka“ který nezklame a změří vše podstatné.

Za redakci na zakázku otestoval Josef Smetana


Postřehy prodejce a servisu Suunto, firmy H.S.H Sport:

Hodinky Suunto Spartan Ultra jsou vlajkovou lodí finské značky Suunto. Jsou určeny nejen vrcholovým sportovcům, ale všem aktivním uživatelům, kteří ocení nejen užitné vlastnosti a kvalitu výroby, ale také prestiž značky.

Cena je srovnatelná s nejvyššími modely konkurenčních značek v kategorii špičkových, chytrých multifunkčních sportovních hodinek s GPS. A to i přesto, že Suunto jako jediný v této kategorii vyrábí v Evropě a ne v Číně a jihovýchodní Asii jako jeho konkurenti. Vyrábějí se ve finské fabrice s tradicí přesné výroby od roku 1936. Cena (podobně jako u řady Suunto Ambit) odráží i opravitelnost výrobku a jeho dlouhou životnost.

Cena není limitující. Ukazuje to skutečnost, že největší zájem je o nejdražší titanové verze, zejména o model Titanium Copper. Zákazníci, u nichž hraje cena větší roli a oželí barevný dotekový displej, si mohou pořídit modely Suunto Ambit3 s podobnou funkční výbavou a špičkovými parametry.

K hodnocení funkcí chceme dodat, že hodinky Suunto Spartan nejsou klasické hodinky, které mají funkce „zadrátované“ z výroby. Jsou vlastně počítačem, jehož funkce jsou neustále výrobcem zdokonalovány a vylepšovány.

Suunto při návrhu funkcí spolupracuje s elitními sportovci a také využívá informace a připomínky z komunity Movescount.com. V neposlední řadě je neustále rozšiřována možnost uživatele nakonfigurovat si hodinky podle svého.

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Coach muž 01.11.2016 15:32:07

Poněkud obří rozměry a cena, proti tomu příslib nadstandardní výdrže baterie. To předchází novou vlajkovou loď značky Suunto, model Spartan Ultra. Díky specializovanému prodejci, společnosti HSH Sport, jej mohu vyzkoušet na vlastní kůži. Z předchozích testování vím, že modely Suunto klamou tělem – Spartany sice vypadají robustně, pro sport až mírně neohrabaně, ale v reálu to je jinak.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 3190 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:30 (2012)
maraton: 3:53:08 (2012)

mskolak muž 01.11.2016 20:56:57

Hezká recenze… Vezmeme-li v úvahu zmíněnou cenu, a porovnáme-li např. s ve článku zmíněným modelem Ambit 2S z roku 2013, jak se změnila možnost nastavení jednotlivých obrazovek? Konkurenční Garmin umožňuje změnu na hodinkách. Ambit 2 potřebuje připojení přes movescount. Jak mohu změnit obrazovky na Spartanu? A nebo možnost stáhnutí uživatelských aplikací, tak oblíbená u Ambit 2 či Ambit 3, jak ta byla vylepšena?

Motto: Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending.
avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 01.11.2016 21:02:41

Dotaz na recenzenta: píšete, ze děláte i triatlon. TEstoval jste komunikaci těchto hodinek s několika přes BTLE protokol komunikujícími cidly (nabízí se kombinace tep + kadence + rychlost + wattmetr) současně?

V konkurenční recenzi DCR narazil na tohle:

Dotaz na prodejce: hlavní u DCR kritizovana slabina = absence možnosti nastavit si vlastní kombinaci/pocet/ve­likost/obsah zobrazovaných datovych polí – uz byla do FW doplněna?

https://www.dcrainmaker.com/…-review.html

avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 02.11.2016 14:19:26

>> mskolak, 01. 11. 2016 20:56:57

Mam dojem, ze aplikace jsou u Spartanu uplne odriznuty

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Celkem 3190 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:30 (2012)
maraton: 3:53:08 (2012)

mskolak muž 06.11.2016 20:17:07

Vzhledem k tomu, že během cca týdne nemáme od inzerenta reakci, dovolím si pokračovat sám.

Za prvé pokud má někdo zájem o nezávislou recenzi, může si ji přečíst na odkazu, který zde byl již uveden: DC Rainmaiker

Za druhé, pobavilo mě prohlášení prodejce, dovolím si citovat: „…hodinky Suunto Spartan nejsou klasické hodinky, které mají funkce „zadrátované“ z výroby. Jsou vlastně počítačem, jehož funkce jsou neustále výrobcem zdokonalovány a vylepšovány.“

V reálu si u tohoto počítače, který nemá funkce zadrátované z výroby, a který v nejlevnější verzi stojí 17.790, nejenže nestáhnete aplikace přes movescount, ale dokonce si ani nemůžete sami nastavit obrazovky/datová pole tak, jak by jste rádi, což jsou funkce, které nejenom umí konkurence, ale umí je i starší verze Ambit 3, nebo ještě starší Ambit 2 z roku 2013, které se u prodejce můžete pořídit za 9.690. V jejich případě by jste samozřejmě museli oželet ty krásné ručičkové ciferníky, což je základní důvod, proč si pořizovat sporttester.

Musím souhlasit se závěrem ve zmíněné recenzi od DC Rainmakera, který nechápe, jak mohlo Suunto jít s produktem v této verzi softwaru jít na trh, obzvláště za takovou cenu. Osobně jsem si udělal ten závěr, že co chybí na funkcích dohání agresivním marketingem.

Nakonec bude (jako vždy) záležet na zákaznících, čemu dají přednost.

Motto: Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending.
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.