Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Keňská špička si to rozdá o vítězství na pozměněné Birell Grand Prix

Keňská špička si to rozdá o vítězství na pozměněné Birell Grand Prix
foto: RunCzech

RunCzech   | 04.09.2019 | přečteno: 3464×

To nejlepší z keňské vytrvalecké špičky, solidní evropští běžci a česká elita. Na Birell Grand Prix Praha, akci oceněnou zlatou známkou IAAF, zaostří pozornost celý svět už 7. září. Na závod držící stále ženský světový rekord na 10 kilometrů, a který si vydobyl celosvětovou prestiž. Současně se mění trasa závodu.

Hlavním tahákem letošního ročníku je Keňan Geoffrey Koech, muž s třináctým nejlepším výkonem všech dob. Dokázal to na letošním Sportisimo 1/2Maratonu Praha časem těsně nad jednu hodinu a na deseti kilometrech mu prolomení hranice 28 minut bylo zapovězeno jen o čtyři vteřiny na závodech v nizozemském Wierdenu.

Vynikající osobní maximum 27:21 z Berlína 2019 patří talentu budoucnosti, devatenáctiletému Vincentu Kiprotichi Kibetovi. Do okruhu favoritů se řadí i dvaadvacetiletý Etiopan Jemal Yimer Mekonnen s nejrychlejším debutantským časem historie na půlmaratonu, nebo také Vedic Kipkoech, bronzový muž letošní desítky ve Valencii. Žolíkem zůstává solidní formu nabírající Benard Kimeli.

Na překonání třicetiminutové hranice se chce soustředit druhá žena historických tabulek Fancy Chemutai (30:06), jež v Praze před dvěma lety vlastně zaběhla světový rekord, ale přesto byla poražena Joyciline Jepkosgei v novém maximu planety 29:43. Její současný čas je na dostřel pro její následovnice Glorii Kite i Norah Jeruto. Zlepšeným běžeckým projevem se na desítce chlubí také Dorcas Jepchumba Kimeli.

Českou část startovního pole zastupuje nejlepší maratonec současnosti Vít Pavlišta. Na kratších tratích umí nejen zazářit, ale rád na nich trénuje v okolí domovského Liberce. Výborný, přitom stále amatérský atlet zaběhl svůj nejlepší čas 29:52 už před pěti lety v jiném závodu na území Prahy. Přestože se soustředí na vytrvalecký trénink, stále běhá velice slušně a těsně nad třicet minut. Za poslední rok takových výkonů předvedl na silniční desítce hned pět.

Soupeřit bude s tradičním rivalem z půlmaratonských akcí Davidem Vašem z Českých Budějovic, jehož výkonnost by ještě měla kulminovat. Kvalitní domácí špičku doplní zkušený jednatřicetiletý kroměřížský atlet Tomáš Navrátil, specialista na krosové a silniční závody na 10 km. Jeho forma s blížící se Grand Prix graduje a v květnu si zaběhl osobní rekord 31:31.

Na trati se nejspíš strhne velký souboj o vítězství mezi Češkami. Třiadvacetiletá Hana Homolková z Nového Města na Moravě je v současnosti ve výborné formě a její poslední čas z Frýdku-Místku 36:08 jí předurčuje k vítězství. Dravé mládí však prožene v bitvě generací běhající legenda Petra Kamínková, jež na Birell Grand Prix Praha uplatní obrovské zkušenosti.

STARTOVNÍ POLE ELITNÍCH MUŽŮ

Jméno Národnost Osobní rekord

Geoffrey Koech KEN 27:18

Vincent Kiprotich Kibet KEN 27:21

Jemal Yimer Mekonnen ETH 27:54

Vedic Kipkoech KEN 27:26

Amos Kurgat KEN 27:32

Bravin Kipkogei Kiptoo KEN 27:31

Kennedy Kimutai KEN 27:38

Abraham Kipyatich KEN 27:38

Hicham Amghar MAR 27:46

Mbuleli Maxwell Mantanga RSA 27:48

Benard Kimeli KEN 27:10

Edward Kibet Kiprop KEN 27:50

Jophat Chumo KEN 27:58

James Bunuka KEN 27:45

Hamid Ben Daoud ESP 28:07

Daniel Kipchumba Chebii KEN 27:35

Sebastian Hendel GER 28:27

Nicolae Alexandru Soare ROM 28:54

Napoleon Solomon SWE 28:33

Philipp Pflieger GER 28:40

Eric Rüttimann SUI 29:34

Arkadiusz Gardzielewski POL 29:14

Mehdi Frere FRA 29:27

Jaume Leiva Beato ESP 29:53

Vít Pavlišta CZE 29:52

Arne Gabius GER 28:07

Felix Plinke GER 30:01

David Vaš CZE 31:34

Tomáš Navrátil CZE 31:31

Milan Janoušek CZE 31:25

STARTOVNÍ POLE ELITNÍCH ŽEN

Jméno Národnost Osobní rekord

Fancy Chemutai KEN 30:06

Gloria Kite KEN 30:26

Norah Jeruto KEN 30:57

Dorcas Jepchumba Kimeli KEN 31:09

Alemaddis Eyayu ETH 31:39

Sheila Chepkirui KEN 30:28

Irine Chepet Cheptai KEN 31:45

Naumi Vaati Ndolo KEN 32:13

Darya Mykhailova UKR 32:27

Monicah Jepkemoi Chirchir KEN 32:28

Clara Evans GBR 33:20

Matea Parlov CRO 35:00

Hana Homolková CZE 36:08

Petra Kamínková CZE 32:28

Změna je život, praví jedno moudré přísloví. Přesně tímto rčením se letos řídili organizátoři závodu a zcela změnili trasu závodu, čímž nám věnovali jednu motivaci navíc. Nová trasa vždy slibuje nejen zajímavé zážitky, ale je to i jistý impuls pro ty, kterým již chyběla chuť si tento závod zaběhnout.

A jaké změny na nás čekají? Místo startu je neměnné a důvod prostý. Náměstí Republiky je jedno z nejkrásnějších míst v Praze, které navíc pojme více jak deset tisíc startujících včetně diváků. Dlouhá rovinka po startu vede po Revoluční a odbočku vpravo uděláme ještě před Štefánikovým mostem a skrze Těšnovský tunel pádíme po Rohanském nábřeží, kde se za kilometrovníkem číslo 3 prudce otočíme a vydáme opačným směrem. Námi známá trasa z maratonu i půlmaratonu, a stejnou cestou běžíme až na Čechův most, přes který přeběhneme na druhou stranu Vltavy.

Kilometrovník s číslem 7 stojí v polovině mostu. Nábřeží Edvarda Beneše a Kapitána Jaroše nás budou provázet téměř dva kilometry. Otočka u pomníku Bike to Heaven (kolo na lampě) nás zase nasměruje na zpočátku neproběhnutý Štefánikův most, a to už zbývá posledních devět set metrů do vytouženého cíle.

Závěrečný finiš po Revoluční už je zase věrnou kopií trasy z minulých ročníků a dlouhými běžeckými kroky pádíme na náměstí Republiky, kde nás už z velké dálky vítá brána vítězů. Ať už doběhneme na jakémkoliv místě, tak jako ve všech RunCzech závodech platí, vítězem jsou všichni, co proběhnou cílovou branou.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

runczech.com muž 29.08.2019 11:50:38

To nejlepší z keňské vytrvalecké špičky, solidní evropští běžci a česká elita. Na Birell Grand Prix Praha, akci oceněnou zlatou známkou IAAF, zaostří pozornost celý svět už 7. září. Na závod držící stále ženský světový rekord na 10 kilometrů, a který si vydobyl celosvětovou prestiž. Současně se mění trasa závodu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.