Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Film o Beskydské 7 čeká premiéra v Praze, dočká se vřelého přijetí?

Film o Beskydské 7 čeká premiéra v Praze, dočká se vřelého přijetí?
foto: Jakub Stryk

Radek Narovec | 08.02.2020 | přečteno: 5185×

Před lety přišli s myšlenkou natočit film o Beskydské 7, kultovním i krapet kontroverzním horském závodě. Autoři vybrali od veřejnosti 325 tisíc korun a další od sympatizujících firem, tři roky film chystali, točili a střihali, aby na předpremiéru v „domácím“ Slezsku přišlo 700 lidí, kteří po skončení filmu ve stoje aplaudovali. Nyní se chystá premiéra v Praze, bude přijetí veřejností stejné?

Přestože se trojici nakonec podařil plán sesbírat od veřejnosti přes tři sta tisíc korun, dosud největší podobný počin v historii literatury a filmu o vytrvalostních sportech u nás, v samotném průběhu kampaně museli autoři čelit i velké kritice z řad odpůrců masovosti B7. I na to se ptáme autorů snímku „Beskydská sedmička: 95 kilometrů, které ti změní život“ Radima Grzybka, Aleše Neničky a Lukáše Havránka.

Jak se těšíte na vypuštění dokumentu do světa, aktuálně 18. února v Praze v kině Dlabačov?

Lukáš: “Nemůžeme se dočkat! Je pravda, že jedno promítání už proběhlo a bylo úspěšné. Ale předpremiéra prostě není premiéra.” 

Aleš: “Myslím, že můžu mluvit za všechny, když řeknu, že jsme se na tento okamžik nesmírně těšili. Po třech letech práce konečně mohou lidé vidět celý film a premiéra je takovým milníkem, kdy film opravdu vypouštíme do světa.” 

Radim: “Já jsem hlavně rád, že se film konečně dostane mezi diváky, což je vlastně důvod, proč to děláme. Premiéra bude takovým začátkem tohoto procesu.”

Jak se podařila předpremiéra na beskydské Ostravici?

Aleš: “Byla to v uvozovkách “jen” předpremiéra, nicméně tam byla tak neuvěřitelná atmosféra, která už na žádném promítání zřejmě neproběhne. Možná to bylo tím, že tam bylo sedm set lidí? Nebo tím netradičním prostředím Pily na Ostravici? Bylo to snad tím, že tam byly podporovatelé ze Startovače, obce, sponzoři? Spolupráci mezi námi a Liborem Uhrem s jeho týmem z B7? Nebo prostě jen z čiré radosti z dobře odvedené práce? Myslím, že to bylo tím vším a bylo to skvělé!”

Lukáš: “Potlesk ve stoje asi sedmi set lidí mluví za vše. Promítali jsme ze dvou obrazovek a bylo to docela velkolepé. Sice jsme řešili nějaké technické obtíže, takže start programu se trochu posunul. Ale pozitivní dojmy z filmu převažovaly i podle bezprostředních reakcích v kuloárech.”

Co bylo nejtěžší?

Aleš: “Pro mě osobně bylo náročné všechno! (smích) Opravdu. Vést takový projekt poprvé není žádná sranda a ještě k tomu tři roky. Kdybych to měl shrnout, tak nejtěžší bylo plánování natáčení závodu B7 v roce 2017 a samotné natáčení v týmu 11 lidí, kdy celou dobu pršelo. Pak shánění financí. A dokončení dokumentu po umělecké stránce.” 

Radim: “Nejtěžší bylo nezapomenout paradoxně na to hlavní – samotný obsah filmu. Ve chvíli, kdy všichni řešili finance, plánování, promítání a distribuci, tak se možná zapomínalo na to řešit to hlavní – a sice, co v tom filmu uvidíte.”

Lukáš: “Za mě suverénně nejisté období při kampani na Startovači. Být odkázaný na pomoc spřízněných běžeckých duší nás vystavilo velkým pochybám a nejistotě, jestli má film vůbec vzniknout. A pak jsem byl docela zklamaný od některých členů ultratrailové komunity, kteří nějak nebyli schopni pochopit, že i laici, často nesportovci, chtějí vyrazit na téměř 100km trať, že tak chtějí učinit s davy dalších lidí a ještě že o tom chce někdo točit film.” (úsměv)

Věřím, že kromě hejtrů se ozvali i lidé fandící. Zmiňte nějaké ohlasy, které vás naopak příjemně zahřály a nakoply.

Lukáš: “Díky za tuhle otázku, protože ta nás přivádí k tomu, že pozitivních ohlasů byla drtivá většina. Ozývali se lidé, kteří popisovali, jak jim B7 opravdu změnila život, že oceňují podobné snahy. A co si budeme povídat – několik stovek lidí svou podporu vyjádřilo naprosto jasně: vytáhli šrajtofli a na dokument přispěli. To nás posílilo, stejně jako když se objevily firmy, které nám pomohly dokument dofinancovat.”

Radim: “Určitě. Jeden fanoušek mi na email poslal svou několikaletou fotokolekci ze všech ročníků závodu. Přesně takové zprávy mi dodávají další chuť do práce. A pak jsou tu samozřejmě ohlasy diváků přímo na projekcích.”

Jak jste spolu fungovali jako tým?

Lukáš: “Myslím, že poměrně dobře. Ale ne vždy to bylo snadné. To ale nerozhoduje. Rozhoduje to, že jsme to společně dotáhli!” (úsměv)

Radim: “V podstatě jsme za chodu všichni učili sami sebe, za což klukům děkuju. Snad to vnímají stejně.”

Aleš: “Mohlo by to být i snadnější, ale přikláním se k tomu, že u takto velkého projektu vzniknou náročné chvíle, a jak říká Lukáš, ve výsledku jde o to, jestli to ten tým zvládne nebo ne, a my jsme to zvládli.” (úsměv)

Co dokument dále čeká? Kde bude k vidění?

Aleš: “Distribuci si řešíme vlastními silami a plánujeme promítání ve větších městech. Dále by měl být k vidění v rámci asi 15 filmových festivalů přes celý rok 2020. Domlouváme vysílání v České televizi. A budeme film přihlašovat také na zahraniční filmové festivaly.”   Lukáš: “O všem budeme informovat na našem FB. Než se film dostane na internet, tak to nějakou dobu ještě potrvá. Je toho v plánu mnoho, ale teprve koncem roku uvidíme, co vše se podařilo.” 

Asi je moc brzo se ptát, jestli budete točit o dalších závodech. Ale čistě hypoteticky – kdyby vás oslovil nějaký sponzor, jaký film či příběh z běžeckého prostředí by to byl?

Radim: “Já už asi ne. B7 byla určitá výzva a téma, do kterého jsem zamiloval. Po letech práce je ale čas se posunout dál. To je stejné, jako kdybych natočil například dokument o výrobě keramiky v nějaké dílně a pak šel točit další. Dílna bude sice jiná, ale keramika zůstane keramikou. Pro mě jakožto pro režiséra je téma svým způsobem vyčerpané, byť je zajímavé. Momentálně navíc připravuji hraný celovečerní film. Kdyby mě ale opravdu někdo oslovil, asi bych je poslal za panem režisérem Davidem Ondříčkem, který momentálně dokončuje film o Emilu Zátopkovi, našem nejslavnějším běžci.” 

Lukáš: “Já nemyslím, že pro nás běžce bude na trhu podobné tématiky někdy dost. My bychom snesli asi tak desetkrát více! (úsměv) I tak je ale pravdou, že konkrétně s tímto dokumentem jsme žili de facto čtyři roky. To je dlouhá doba a být a běhat v horách je alespoň pro mě něco jiného, než o tomhle točit. Návštěva hor rozhodně nevyčerpá. Řešit vše kolem natáčení dokumentu docela ano.”

Aleš: “Minulý rok jsem se dostal díky Beskydské sedmičky k výrobě dokumentu o závodě 1000 Miles, který založil Jan Kopka před deseti lety. Myslím, že se výsledek podařil a vznikl krásný dokument s názvem “Vzdát můžeš zítra”. Není to sice o běhání, závod se chodí i pěšky. V roce 2018 jej uběhl Tomáš Kadlec za 14 dní, to měřil 1200 km, což byl i rekord. Na kole drží rekord Milan Hanyk s časem 6 dní a 23 hodin a vzdáleností více než 1600 km. Tento rok jej budu možná točit znova, uvidíme. Hodně by mě bavilo natáčet nějaký závod v Alpách. Vždy jsem záviděl běžcům ty scenérie, když jsem viděl záznamy závodů typu UTMB.”

Požádali jsme o vyjádření i pořadatele Beskydské 7 Libora Uhra, který sice nestál u zrodu myšlenky filmu, v kampani na Startovači jeho vznik však finančně podpořil.

Libor: „Filmový dokument o závodě B7 vznikal opravdu velmi dlouho. Některé "klapky“ s liškou a karimatkou se natáčely už 19. září 2009 v Koprovském sedle, a kdybych jen za nehet tušil, že určité záběry půjdou do kin a na plátno, pořídil bych si lepší kameru. (smích) Všechno to nějak samovolně nabralo rychlost i směr a dodnes to nemám úplně zpracované… Vlastně to stále nechápu, že se každý rok do závodu přihlašuje tolik lidí. Přijedou vždy dobrovolně a podstupují takový OČISTEC. A k pražskému promítání? Kluci filmaři odvedli kus poctivé práce, „motali“ se kolem toho skoro čtyři roky a dali tomu čas a energii. Chci jim tímto moc poděkovat a možná se i omluvit. Byla doba, kdy jsem nevěřil, že se film dokončí. Tak ať se vám to líbí!"

UPOZORNĚNÍ: LÍSTKY NA PRAŽSKOU PREMIÉRU ZAKOUPÍTE ONLINE ZDE: https://goout.net/…-zivot/ewcg/?…

Běhej.com je mediálním partnerem dokumentu.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 08.02.2020 19:39:02

Před lety přišli s myšlenkou natočit film o Beskydské 7, kultovním i krapet kontroverzním horském závodě. Neměla to být oslava pořadatele Libora Uhra, ten se dokonce na vzniku ani nepodílel. Autoři vybrali od veřejnosti 325 tisíc korun a další od sympatizujících firem, tři roky film chystali, točili a střihali, aby na předpremiéru v „domácím“ Slezsku přišlo 700 lidí, kteří po skončení filmu ve stoje aplaudovali. Nyní se chystá premiéra v Praze, bude přijetí veřejností stejné?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.