Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Od Ostravy po Plzeň. Přes 4 500 běžců oslavilo výročí republiky pohybem

Od Ostravy po Plzeň. Přes 4 500 běžců oslavilo výročí republiky pohybem
foto: Sokolský běh republiky

Sokolský běh republiky | 29.10.2021 | přečteno: 2241×

To byla panečku oslava! Čtyřiačtyřicet závodů po celé zemi, ve městech i v malých vesničkách. Sokolský běh republiky rozhýbal přes 4 500 běžců všech věkových kategorií. Neběželo se ale jen v Česku, přidalo se i San Francisco, Washington, Ottawa a španělské Cabo Roig. Slavit pohybem se tak mohlo skutečně kdokoliv.

Sluncem zalitá republika se 28. října ve 14 hodin rozběhla, aby si připomněla své výročí a navázala na více než stoletou sokolskou tradici z podzimu roku 1919. Tehdy, při příležitosti prvního výročí vzniku Československa, připravili sokolové do té doby nevídanou sportovní akci, která umožnila účast co největšího počtu sokolů a sokolek – tzv. rozestavný běh s cílem v Praze.

První ročník měl před 102 lety 8 500 účastníků. Letos to bylo více než 4 500 nadšených závodníků po celém světě a možná v nadcházejících ročnících překročíme i magickou hranici z meziválečného období. Sokolský běh republiky je ale v první řadě radostí z pohybu a oslavou významného okamžiku v dějinách naší země.

Podobně to vidí i Vít Vojtěch, vedoucí strategického marketingu PENNY, hlavního partnera SBR. „Rozhodli jsme se podpořit Sokolský běh republiky, protože reprezentuje hodnoty, které nám jsou blízké, tedy českost, tradici, respekt k historii i osobnostem českého národa. V rámci projektu Hýbeme se hezky česky společně se Sokolem po celý rok podporujeme sportování dětí a se spoluprací počítáme i do budoucna. Tuto akci bereme jako vyvrcholení podpory v letošním roce, kdy se u sportu mohou potkat celé rodiny, užít si sváteční den spolu a děti se kromě pohybu dozvědí i něco o naší historii. Jsme hrdí, že můžeme být partnerem akce, která spojuje tradice a současnost.“

Na hlavním závodě v Praze pod Petřínem se sešlo celkem 522 účastníků, z toho 109 dětí. V mužské kategorii obsadili první dvě příčky stejní běžci, jako v loňském roce. Vítězem se stal Michal Suchý, který zaběhl trasu Petřínskými sady v délce 6,7 km za 24:10 minut. Jako druhý pak doběhl Tomáš Svoboda s odstupem 1:39 minuty. Jako první žena v cíli byla Svatoslava Kacířová s časem 30:06.

V zázemí pražského závodu se účastníci mohli setkat i se samotným tatíčkem Masarykem, byl pro ně připraven bohatý doprovodný program, jazzový koncert a mnoho dalšího. Na startu závodu si každý plácl s ambasadory běhu Davidem a Tomem Svobodovými, Jirkou Ježkem a Kubou Kohákem. V Dobříši se na startu objevil běžecký tandem Running2, v Děčíně světový šampion v boxu Lukáš Konečný a v Sokolově tradičně vyběhl běžecký guru Miloš Škorpil.

Běžecký den měl i charitativní rozměr. Pomáhalo se mladému bratru Adamovi z Jablonce nad Nisou, který trpí dětskou mozkovou obrnou. Ani to mu nebrání v tom být nadšeným sokolem a sportovcem. V rámci registrací přispěli závodníci Adamovi a jeho rodině částkou 70 950 Kč, kterou využijí na nákladné rehabilitace.

V Praze mohli závodníci v rámci ČEZ Energy zóny přispět jízdou na handbiku České obci sokolské, a to na sportovní vybavení pro děti a mládež. „Sport a pohyb nám všem přináší radost a energii. Kromě sportovního zážitku si mohli účastníci Sokolského běhu navíc odnést také dobrý pocit, že pomohli druhým. Například prostřednictvím aplikace EPP – Pomáhej pohybem Nadace ČEZ. Díky všem zúčastněným tak dostanou nové sportovní vybavení ti nejmenší sportovci, kteří v sokolovnách po celé ČR získávají základy pohybové gramotnosti,“ říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Jedním z hlavních hesel letošních závodů bylo „Ve zdravém těle zdravý duch”. Co víc si můžeme pro sebe i své blízké přát? A proto sportu zdar a na viděnou 28. října 2022 na čtvrtém ročníku Sokolského běhu republiky!

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behrepubliky muž 29.10.2021 15:26:02

To byla panečku oslava! Čtyřiačtyřicet závodů po celé zemi, ve městech i v malých vesničkách. Sokolský běh republiky rozhýbal přes 4 500 běžců všech věkových kategorií. Neběželo se ale jen v Česku, přidalo se i San Francisco, Washington, Ottawa a španělské Cabo Roig. Slavit pohybem se tak mohlo skutečně kdokoliv.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.