Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Proč právě canicross?

Proč právě canicross?
foto: archiv Dana Hakla

František Burda | 22.01.2009 | přečteno: 13583×

Se psem můžete sportovat prakticky celoročně a všestranně. Bude vaším společníkem při běhání, jízdě na kole nebo koloběžce. V zimě si vyzkoušíte běh na lyžích se psem, v létě se zúčastníte psího triatlonu nebo společně absolvujete některý z dogtrekkingů. Zvířecí kamarád se tak stane lídrem vašeho jednopsího spřežení.  Ale jak se na to připravit? Zvládnutí základů canicrossu je tím nejlepším předpokladem, abyste se mohli věnovat i dalším psím sportům. Právě o canicrossu bude náš nový seriál.

Někdo z vás možná zvažuje, jestli by právě ten canicross nebyl tím, co by pro něho bylo to pravé ořechové a co by ho mohlo naplnit v blízké budoucnosti. Jedno je však jisté. Záleží jen a jen na vašem rozhodnutí. Vy musíte chtít, vy si musíte najít tu správnou motivaci a sami sobě vše zdůvodnit. Nepouštějte se do toho jenom proto, že to baví vašeho kamaráda nebo že vám to připadá atraktivní. Zvažte všechny klady a zápory a pokud se rozhodnete, tak vítejte na palubě!

Důvodů, proč to zkusit, může být mnoho. Vycházejme z toho, že máte kladný vztah ke psům a není vám běhání odporné. Některé z důvodů si zde uvedeme.

Spokojený pejsek

Máte pejska (nebo si ho chcete pořídit) a běhání se psem vám připadá jako dobrá aktivita, která by bavila, zaujala a byla vhodným pohybovým doplňkem nejen pro vás, ale i pro pejska.

Fyzická a psychická pohoda

Chcete se více hýbat (ať už z jakýchkoliv důvodů). Chcete si vylepšit vaši kondici, zlepšit koordinaci pohybů, poznat své fyzické možnosti, cítit se psychicky lépe, nemít doma tlustého psa. I to je motivace.

Závod je nejlepší trénink

Pokud máte sportovní ambice, baví vás překonávat sama sebe, raději závodíte, než trénujete (nebo vás nebaví jenom trénovat) a jde vám o výkon, potom spojte příjemné s užitečným. Právě na canicrossových závodech můžete „prodat“ to, co jste natrénovali (nebo jen naběhali). A pokud vám jde o to, vyzkoušet si, na co máte, prožít si atmosféru a závod alespoň absolvovat, věřte, bude to stát zato.

Navíc v závodě se setkáte se situacemi, které jste v tréninku nepoznali, a získáte zkušenosti, které vám nikdo jiný nepředá. Také poznáte soupeře, kteří vám v lecčems mohou poradit nebo od kterých můžete mnohé odkoukat. Závody ke canicrossu patří. Bez závodění je canicross jen během se psem.

Vítězství a úspěch

Mezi canicrossaři je řada závodníků, kteří dosáhli v tomto sportu svých velkých či větších sportovních cílů. Mnozí se začali běhu se psem věnovat až poté, kdy měli za sebou dlouholetou sportovní přípravu v jiných odvětvích (například v triatlonu, kvadriatlonu, atletice, běhu na lyžích, cyklistice nebo třeba ledním hokeji či horolezectví). Pro řadu z nich se stal canicross novou sportovní prioritou nebo motivací. Pro jiné zase doplňkovým sportem, kterému se věnují v nezávodním období své sportovní specializace. A někteří poprvé poznali ten pocit stanout na stupních vítězů. Canicross je malým sportem.

Atmosféra závodů

Užít si atmosféru závodů se vším, co k nim patří. Setkat se se starými známými i novými kamarády, s nimiž jsme rádi, a kteří se sjíždí z celé republiky, a také si to s nimi rozdat … samozřejmě na trati (člověk se rád porovnává).

Každý závod má svou osobitou atmosféru, za ty roky se vypracoval na určitou úroveň. Pořadatelé se snaží svou práci zkvalitňovat a závodníky vždy něčím novým překvapit. Je to pro nás společenská událost. Odpočineme si od všedních povinností, přijdeme na jiné myšlenky, a co nechceme, nemusíme. Ze závodů si odvážíme nové příběhy a zážitky.

Nejen canicross

Canicross není jenom o běhání se psem. Brzy zjistíte, že je dobré zkusit i jiné pohybové aktivity a pejsek při nich může být také. Bikejöring, scooter nebo třeba skijöring jsou další musherské sporty, při jejichž provozování vám stačí mít jenom jednoho psa. Mnozí se tak dostanou k jiné závodní disciplíně, nebo, a to zcela určitě, budou jezdit na kole nebo koloběžce se psem či běhat na lyžích se psem proto, aby se dobře připravili právě na canicross a zpestřili si někdy monotónní canicrossový trénink.

Také se často stává, že vaše domácí smečka se rozroste, a vy zatoužíte po volání dálek a stanete se musherem se vším, co k tomu u nás patří … tedy i se závoděním na kárách a saních. Právě canicross může být tím odrazovým můstkem pro uskutečnění tohoto snu.

Canicrossem vše nekončí

Ale třeba právě canicrossem začne vaše sportovní kariéra, která bude mít pokračování mimo závody sportů psích spřežení.

Jeden příklad na závěr. Renata Horáková (první dáma českého skijöringu poloviny devadesátých let a premiérová mistryně republiky v canicrossu z roku 1996) je běžkyní, která v posledních letech běhá z českých závodnic nejvíce maratonů a v loňském roce dokázala uběhnout za 24 hodin přes 152 km. K maratonu se dostala od horolezectví přes individuální musherské sporty.

Příště: Začínáme s canicrossem

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

apowell muž 22.01.2009 22:10:26

Zdravím. :-) mám za to, že autorka nesprávně používá výraz dogtrekking… jedná se totiž o samostatnou bežeckou disciplínu se psem -něco jako ultramaraton, tzn. že jde o mírně jiný druh sportu než jest caniccross.

avatar

apowell muž 22.01.2009 22:11:38

>> apowell, 22. 1. 2009 22:10:26

---- autor -----

avatar

maraton: 2:55:43 (1987)

Bering muž 23.01.2009 00:41:35

>> apowell, 22. 1. 2009 22:10:26

… ???

Dog-trekking je extrémní kynologickým vytrvalostním sportem, při němž jsou překonávány mimořádné vzdálenosti v časovém limitu.
Dogtrekkingové akce jsou obvykle pořádány na 100 a více kilometrů. Za nejkratší dogtrekking lze respektovat podnik na 80 km. Jsou buď etapové (různé místo startu a cíle), nebo respektují pouze časový limit. Při etapovém dogtrekkingu je doporučená délka etapy min. 40km.
Dog trekking neboli orientační pochod se psem je v Česku jedním z nejmladších odvětví pejskařských aktivit. Jeho historie se u nás začala psát v roce 2000, prvním závodem nazvaným „Osamělý vlk“ ve Žďárských vrších.

Se psem můžete sportovat prakticky celoročně a všestranně. A je jedno jestli se zúčastníte dogtrekkingového závodu, soutěže v agility, psího výletu nebo třeba duatlonu se psem.


 

administrator 03.04.2010 13:32:44

Se psem můžete sportovat prakticky celoročně a všestranně. Bude vaším společníkem při běhání, jízdě na kole nebo koloběžce. V zimě si vyzkoušíte běh na lyžích se psem, v létě se zúčastníte psího triatlonu nebo společně absolvujete některý z dogtrekkingů. Zvířecí kamarád se tak stane lídrem vašeho jednopsího spřežení.  Ale jak se na to připravit? Zvládnutí základů canicrossu je tím nejlepším předpokladem, abyste se mohli věnovat i dalším psím sportům. Právě o canicrossu bude náš nový seriál.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.