Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Začínáme s canicrossem

Začínáme s canicrossem
foto: Dan Hakl

František Burda | 06.02.2009 | přečteno: 19296×

Kdy začít s canicrossem? Pokud přemýšlíte o své budoucí účasti na canicrossovém závodě, už jste vlastně začali! S canicrossem lze začít v každém věku. Ty nejmladší při jejich prvních pokusech obvykle doprovází některý z rodičů. Důležitější otázkou však je jak začít.

Pokud jste se pro canicross rozhodli a chcete jím naplnit část svého života, určitě jste také přemýšleli, co vše proto budete muset udělat, obětovat nebo změnit. Pro začátek byste měli zvážit následující témata:

Jaký bude náš tým?

Zde se naskýtá hlavně otázka, s jakým psem budete běhat.  Jde o to, zda psa už máte, nebo si ho budete teprve pořizovat.

Pokud pejska máte a je „tím vyvoleným“, uvažte, jestli je tím pravým. Bude se právě pro canicross hodit? Bude ho to bavit? Nebudu nakonec zklamán?

Pokud psa nemáte a budete chtít běhat závody, máte dvě možnosti. Buď si ho půjčit (vyzkoušet si canicross třeba v jednom závodě) či si ho půjčovat opakovaně, nebo si pořídit vlastního psa. První varianta je méně vhodná, ale záleží na tom, kdo vám psa půjčí a jak budete na sebe zvyklí před tím, než se postavíte na start závodu.

Lepší je mít psa vlastního. V takovém případě vám nastanou, doufám, že příjemné, starosti s jeho výběrem. Podobné rozhodování platí i budete-li mít možnost volby ze dvou či více psů.

Budeme na to mít?

Každý z nás je jiný. Jeden je ve výborné fyzické kondici, má bohaté zkušenosti a předpokládá, že mezi canicrossovou špičku vlétne jako meteor. Jiný se sportem teprve začíná, o kynologii toho moc neví, ale chce to zkusit. Většina z nás se pohybuje někde mezi těmito „extrémy“.

Běh se psem je potřeba vyzkoušet. Zjistit, co to obnáší, načerpat alespoň ty nejzákladnější zkušenosti. Pokud však rozumně a soudně zhodnotíte vaše předpoklady a postavíte si reálné prvotní cíle, můžete se, dříve či později, postavit na start vedle ostatních.

Jestliže vás výše uvedené neodradilo, můžete ve vašem plánování pokračovat:

Zvládnu sám sebe?

Nezničí vás první tréninkové pokusy? Dokážete úspěšně analyzovat reakce těla na zátěžové podněty? Naslouchejte svému tělu. Přemýšlejte a předvídejte. Nenechte se zranit, ať už sami sebou, nebo prostředím, ve kterém se pohybujete. Nepodceňujte výběr a používání běžecké obuvi. Ta se jako první dotkne povrchu, po kterém poběžíte.

Zvládnu svého psa?

Psa musíte zvládnout, povely i fyzicky. Měli byste si vzájemně rozumět, poznat se. Naučte pejska reagovat i na různé vámi vysílané signály, zvuky. Učte ho canicrossu.

Co k tomu budeme potřebovat?

Začněme tím základním. Pro pejska to bude postroj (jeho nový „dres“). V žádném případě netrapte psa tím, že by vás tahal jen za obojek!

Vy si ke kompletnímu běžeckému vybavení (obuvi a oblečení) musíte pořídit i canicrossový opasek (sedák, bederní pás) a tažnou šňůru, kterou bude spojen váš sedák s pejskovým postrojem.

Někteří běžci používají výstroj, kterou si sami ušili či vyrobili, nebo ji získali od svých známých. Každému vyhovuje něco jiného. Důležité je, aby vybavení bylo funkční a vám (a vašemu psovi) dobře padlo. Proto vybírejte a zkoušejte!

Nevíte kde a hledáte vyzkoušené a osvědčené? Pokud vám kamarádi neporadí jinak, zkuste třeba naše tipy: postroje a vybavení.

Kdo nám může poradit a kde získáme další informace?

Nejlépe vám poradí ti, kteří mají zkušenosti získané z mnoha absolvovaných závodů v canicrossu. Proto se jich nebojte zeptat a z jejich odpovědí si vybírejte to, co je pro vás nejvhodnější a nejpřijatelnější.

Mnohé informace také naleznete na webových stránkách (hodně toho lze vyčíst i z fotodokumentace a videí). A zkušeností k nezaplacení bude pro vás samotná účast na závodech. I když třeba jenom v roli diváka či pomocníka některého ze závodníků.

Co je potřeba si ještě uvědomit?

Canicross je především o pohybu. Běhat pusou nemá požadovaný efekt. Odpovězte si na několik otázek. Nebude naším canicrossovým snažením trpět rodina? Jsou u nás podmínky pro trénink? Kdo mi s přípravou může pomoci? Které další pohybové aktivity mohu zahrnout do naší přípravy? Na další otázky možná přijdete sami.

Předpokládám, že jste si plně uvědomili, co obnáší pořízení si běžeckého oblečení a obuvi (případně dalšího sportovního vybavení) a hlavně psa (například starost o zvíře, vaše časové omezení, výcvik psa, finanční náklady – krmení, povinné základní poplatky, veterinární péče).

Účast na závodech vás taky bude něco stát. Platí se startovné, je nutno počítat s výlohami na cestu, případně ubytování.

Tak s chutí a rozumem do toho. A pokud si canicross vyzkoušíte a běhání se psem vás nadchne, neváhejte a zúčastněte se některého canicrossového závodu.

Příště: Před závodem v canicrossu

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Celkem 5384 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:55 (2009)
půlmaraton: 1:30:55 (2009)
maraton: 3:29:13 (2013)

Papy muž 06.02.2009 08:00:09

Zajímavý seriál. Jsem zvědavý na zásady komunikace se psem. Které povely se používají a jestli na něj můžu volat po svém.

avatar

Prostějov

Celkem 4144 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:32 (2014)
půlmaraton: 1:20:46 (2012)
maraton: 3:24:10 (2008)

Fosaman muž 07.02.2009 16:09:23

Canicross = Dogtrekking ?

avatar

maraton: 2:55:43 (1987)

Bering muž 07.02.2009 16:48:19

>> Fosaman, 7. 2. 2009 16:09:23

canicross = http://www.behej.com/2008 … -psem.html
x
dogtrekking = http://www.dogtrekking.in … king.info/

avatar

maraton: 2:55:43 (1987)

Bering muž 08.02.2009 13:44:48

>> Papy, 6. 2. 2009 08:00:09

Pokud začínáte s výchovou vlastního štěněte, bude vše snazší. Začnete si postupně a z vaší strany cílevědomě na sebe zvykat, a pejsek se rychle a snadněji naučí základy vzájemné komunikace (je to jako u dětí). Povely a vámi určené signály začnete používat již na prvních společných vycházkách. Samozřejmě to vyžaduje čas, soustavnost a trpělivost. Toto úsilí se vám však v budoucnu určitě mnohonásobně vrátí.
Je pouze na vás, jak budete se psem komunikovat. Veškeré vaše pokyny by však měly být včasné, rozhodné a psovi srozumitelné. Samozřejmě by se mělo jednat především o verbální komunikaci. Ale pes se naučí rozumět a reagovat i na další podněty, jakými mohou být např. vaše vybočení z přímého směru běhu, vaše zrychlení a tím povolení tažné šňůry, rukou přitažení šňůry k sobě, vaše zrychlené a hlasité dýchání … z toho všeho už pejsek vytuší, co bude následovat a co má udělat. A pokud poběžíte psovi známou trať, dobře připravený pes vás sám povede optimální stopou a vy se budete moci zaměřit především na svůj běžecký výkon. Pohybově sžitý a kompaktní tým („jedno tělo“) je předpokladem nejen úspěšného zvládnutí závodu, ale také dobrého pocitu z vhodně vynaložených investic.
Každopádně ale doporučuji naučit psa obecně známým a používaným povelům pro odbočení: vpravo – „dží“ (angl. gee) a vlevo – „hó“ (haw), které používají téměř všichni účastníci závodů psích spřežení. O volbě dalších povelů a signálů si rozhodněte sami a neměňte je. Mohlo by se vám to nevyplatit a v nejméně očekávaný okamžik zmást nejen vašeho psa, ale i vás samotné.
Začnete-li s přípravou již se starším pejskem, snažte se využít těch signálů, které už pes zná a na které jste společně zvyklí.
Každý pes je jiný a každý potřebuje a vyžaduje něco jiného. Co pes, to originál.

avatar

Celkem 5384 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:55 (2009)
půlmaraton: 1:30:55 (2009)
maraton: 3:29:13 (2013)

Papy muž 08.02.2009 17:56:14

>> Bering, 8. 2. 2009 13:44:48

Děkuju za odpověď. Čím dál víc mě to láká zkusit. Myslím, že by to mého psa bavilo minimálně stejně tak jako mě.

administrator 03.04.2010 13:32:45

Kdy začít s canicrossem? Pokud přemýšlíte o své budoucí účasti na canicrossovém závodě, už jste vlastně začali! S canicrossem lze začít v každém věku. Ty nejmladší při jejich prvních pokusech obvykle doprovází některý z rodičů. Důležitější otázkou však je jak začít.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.