Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

MČR ve Skymarathonu® na Perunu již tuto sobotu, konkurence prořídla

MČR ve Skymarathonu® na Perunu již tuto sobotu, konkurence prořídla
foto: Martin Bořil

Jan Bořil | 03.05.2018 | přečteno: 2971×

Již pátý ročník Czech Energy Team Perun SkyMarathonu se odehraje tento víkend v Beskydech. Pořadatel Marcel „Maky“ Žuška připravil lehce pozměněnou trasu, peněžní odměny, nálepku ISF Qualified Race label, slušnou konkurenci a také jednu zahraniční hvězdu.

Změn se od minulého roku událo několik. Tou, kterou většina závodníků pocítí asi nejvíce, je změna trati. Perun totiž ještě ztěžkne. Vynechá se pár rovinatějších úseků (přes vrchol Šindelná), trochu se zkrátí trať, ale především ještě přibyde převýšení. S délkou 39 km a převýšením 3400 m si tak ještě posílí svou pozici nejdrsnějšího skyrunningového závodu v ČR, ale vyrovná se i proslulým alpským závodům.

Poněkud kontroverzním krokem se stal přesun cíle do Oldřichovic. Závod se tím stal okruhovým, tj. je start a cíl na jednom místě. V Oldřichovicích tudíž bude zázemí celého závodu. Co to ale konkrétně znamená? Po drsném finále v podobě posledního výběhu na Javorový závodníky čeká ještě seběh po sjezdovce. Již zničené nohy tak dorazí vertikální půlkilometr dolů. Pokud nebudou mezi závodníky propastné rozestupy, může to ještě zamíchat pořadím.

Další změnou je nový partner – tím je Czech Energy team. Můžeme jen spekulovat, zda je v tom souvislost, ale pořadatelé se každopádně rozhodli těm nejlepším udělit peněžní odměny. Pro první místo to dělá 7500 Kč, pro druhé 3500 Kč a pro třetí 2000 Kč. Perun se taky stal prvním českým závodem, který dostal ocenění ISF Qualified Race. Těch je přitom pouze 25 na světě.

Na Perunu se bohužel nesejde celá česká konkurence. Částečně za to může Transvulcania, kam jede třeba Zuzana Krchová, částečně MS v trailu ve Španělsku (Čípa, Hudec, Mertová, Straková, Matrasová). Zejména konkurence v ženách je tedy značně oslabená. Největšími favoritkami v ženské kategorii jsou tedy Petra Ševčíková a Barbora Cichá, překvapit ale může víceméně kdokoliv.

V mužích je už situace poněkud složitější. Tomáš Buryška byl loni třetí, nedávno si ale při tréninku vyvrtnul kotník a pomýšlení na vyšší příčky musí nechat na jindy. „Díra plná listí nesouhlasila s dopadem mého kotníku – myslím, že Perun bude asi beze mě,“ uvedl k tomu. Chybět bude také Honza Zemaník, loňský vítěz, i Tomáš Lichý, který se tak trochu vzdálil od skyrunningového prostředí.

O vítězství si to tedy rozdají Pavel Brýdl, tj. „ten vždycky druhý“, který se bude snažit prolomit své prokletí. Zvědavi musíme být určitě na Tomáše Macečka, Víta Otevřela, Jiřího Petra, Aleše Palka, Petra Žákovského, mladou naději Tomáš Fárníka a další.

Velkým lákadlem je také účast Luca Carrary. Tento Ital se kromě jiných úspěchů loni stal absolutně druhým mužem Skyrunner® Italia Series Ultra a bude chtít určitě potrápit české muže. Po zrušení Kraličák Skyrace je Perun v současnosti posledním závodem, kde můžou mladí junioři a U23 bojovat o zařazení do nominace pro sprnové juniorské mistrovství světa v italském Gran Sasso.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

BorekJ muž 03.05.2018 18:30:24

Již pátý ročník Czech Energy Team Perun SkyMarathonu se odehraje tento víkend v Beskydech. Pořadatel Marcel „Maky“ Žuška připravil lehce pozměněnou trasu, peněžní odměny, nálepku ISF Qualified Race label, slušnou konkurenci a také jednu zahraniční hvězdu.
Odkaz na článek

avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 03.05.2018 20:56:38

Z favoritů na MS do Španělska jede i Mára Causidis. Mezi ženské favoritky bych asi zařadil i Denisu Krejčiříkovou. A Luca Carrara Skyrunner® Italia Series Ultra v roce 2016 i 2017 vyhrál. Druhý byl v roce 2017 v absolutním pořadí napříč disciplinami.

Motto: http://skyrunning.cz
avatar

Alen žena 04.05.2018 15:10:02

>> sam, 03. 05. 2018 20:56:38 Kousek Perunu jsem viděla. Náročné, technické a krásné. Kdo je v terénu šikovný, pro něj lákavý závod. Teď už bydlím dál, tak se tam nedostanu, ale všem přeju lehké nohy a pěkné souboje. Doběh bude záživný. Odbočím od Perunu – MS v trailu ve Španělsku. Sluší se mluvit o celé č.reprezentaci, všem držím palce. Ale nedá mi zmínit jednu kuriozitu – Anku Strakovou. Je maminkou tří dětí, poslední dvě jsou ještě malinká dvojčátka. Obdivuji, jak zvládá šrumec kolem dětí a připravit se na MS. Jsem zvědavá, co se ji podaří.

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.