Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

RECENZE: Puma Fast-Trac Nitro. Šikovná krosovka do různých terénů

RECENZE: Puma Fast-Trac Nitro. Šikovná krosovka do různých terénů
foto: Puma

Radek Narovec | 29.11.2022 | přečteno: 2657×

Krosovka do všech terénů zní tak trochu jako protimluv. Buď tato bota zvládá supertěžký povrch, ale trápíte se v ní při přebězích silnic. Anebo si v ní hezky zaspurtujete při silničním finiši, ale nepodrží v blátě a na kamenech. Puma Fast-Trac Nitro prý ukáže svou sílu všude. Tak jsme ji prubnuli a… Musíme uznat, že je fakt dobrá a za ještě k tomu přijatelnou cenu.

Po několika dobrých zkušenostech s čerstvými silničními modely bot od Pumy jsme tentokrát sáhli po krosovkách. Ne vždy totiž umí výrobce dobrých bot na asfalt odladit botu do terénu, resp. více druhů terénu.

Jako u všech krosovek si před nákupem musíte ujasnit, co od boty mimo silnici budete vlastně čekat. Chcete jen botu do bláta, kterého jsou v tomto období plné i jinak zaschlé polní a parkové cesty? Nebo chcete trojčit na Velké kunratické a čekáte od boty, že vás nezradí na jehličí, v bahnu ani na mokrém kořeni? Nebo snad míříte na kamenitý přeběh Tater? A co tempo? Poběžíte zvolna a delší dobu, nebo vás čeká supersprint na pár kiláků?

Středně tlumivá Puma Fast-Trac Nitro je bota, po které logicky sáhne spíše pomalejší hobík. Ale pozor, je vcelku jedno, zda jej čeká rovinatý krosový půlmaraton, nebo náročný výběh kopců. Je lehká (270 gramů / UK8), má skvělý záběr, je dostatečně široká v předku (ale stále hezká pro oko), výrobce na ní nic moc zbytečného nevymýšlel (hurá!) a navíc dokázal stlačit cenu na úroveň jen lehce přes tři tisíce korun. V době vydání této recenze se dokonce na některých českých eshopech prodávala i pod touto hranicí.

Vysloveně skvělé je zavazování. Systém poutek po celém nártu umožní jen lehce zatáhnout za konce tkaniček a je hotovo, žádné dlouhé ladění typu „tu přitáhnout, zde povolit, aby nárt nebolel, ale noha v botě nejezdila“. Obyčejné placaté tkaničky se za běhu nerozvazují a ani se nezaříznou do zmrzlé ruky při rozvazování. Banalita, ale oceníte to po doběhu.

Pravda, nejsou to nejčipernější boty. První kroky v nich budete mít (falešný) pocit tuhé boty. Snad je to vzhledem, který evokuje bytelnější formát, než nakonec zažijete za běhu. Vyšší svršek trochu nepříjemně doléhá zespodu ke kotníkům, ale obavy z otlaků se ukázaly být plané. Chcete to ale prověřit před nákupem, tato drobnost se může vymstít při superdlouhých bězích.

Poutko na patě je spíš pro parádu, při natahování boty na chodidlo nepomůže a spíš máte obavu, že jej musíte utrhnout, když zaberete víc. Svršek je totiž mírně tužší, než je u krosovek obvyklé, ale jakmile noha do boty zajede, cítíte se v ní fajn. Naopak vás překvapí, jak hezky reaguje na zrychlení. Osmimilimetrový sklon pata-špička je tak akorát, nahrává rychlejšímu běhu, ale v kříži vás nebude bolet ani po hodinách běhu.

Jemná síť nízkých gripů na podrážce nenabaluje bláto, odolala i pomalému běhu v těžké oranici, kam byste ale moc často tuto botu asi nebrali. Osvědčí se daleko víc na méně náročném povrchu, skvěle třeba zvládla lesní půlmaraton i s přeskoky (a přešlapy) mnoha vystouplých kořenů, leckdy mokrých. Neprohloupíte, ani když ji vezmete na nohu na závod na smíšeném povrchu asfalt/polní cesty. Trochu opatrní buďte jen v zimě, bota sice zvládne i udupaný sníh, ale svršek je poměrně prodyšný.

Hodnocení: 93%

(+) osvědčí se na různých površích

(+) zvládne i rychlé spurty na hladkém povrchu

(+) vypadá masivně, ale je hbitá

(+) jednoduché, leč šikovné šněrování

(+) nenabaluje přemíru bláta

(-) nemá výraznou ochranu špičky při nakopnutí kamenů a kořenů

(-) mírně tlačí zespoda do kotníků

(-) poněkud fádní design svršku

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 29.11.2022 18:40:01

Krosovka do všech terénů zní tak trochu jako protimluv. Buď tato bota zvládá supertěžký povrch, ale trápíte se v ní při přebězích silnic. Anebo si v ní hezky zaspurtujete při silničním finiši, ale nepodrží v blátě a na kamenech. Puma Fast-Trac Nitro prý ukáže svou sílu všude. Tak jsme ji prubnuli a… Musíme uznat, že je fakt dobrá a za ještě k tomu přijatelnou cenu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.