Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Bobr Cup: Když běžec musí i plavat

Bobr Cup: Když běžec musí i plavat
foto: Eva Tuhačková

behy.cz | 05.10.2010 | přečteno: 3653×

Vidět na startu závodu běžce v plovacích vestách, to není úplně běžné. V Litovli na Bobr Cupu, závodu tříčlenných extrémních štafet, museli běžci na patnáctikilometrové trati brzy po startu dvakrát překonat studenou řeku. Teprve potom mohli odhodit vesty a naplno se věnovat běhu. Druhý úsek patřil cyklistům a na závěr přišli ke slovu kajakáři.

Kromě rozbahněných luk, lesních cest a cílového asfaltového úseku čekalo běžce několik obtížných terénních překážek, než mohli předat štafetu. Na čele se brzy utvořila tříčlenná skupina ve složení Martin Frei (Pivovar Litovel), Jiří Voják (Craft) a David Gerych (Intersportline trener). Běžci se postupně střídali v udávání tempa a na běžecké části závodu získali značný náskok na zbytek startovního pole.

Běh se rozhodoval tři kilometry před cílem. Při přeběhu koryta získal Voják nepatrný náskok a začal se vzdalovat soupeřům. Po vběhnutí na stadion běžec předal štafetu jezdci na MTB. Vítěz běhu Jiří Voják získal devítisekundový náskok na Gerycha a dvacet šest sekund na třetího Freie. Další v cíli byl Pavel Kubričan z týmu Trek s téměř dvouminutovým odstupem.

Jezdci na MTB zamíchali pořadím. Robert Novotný (Pivovar Litovel) přijel na prvním místě podle svých slov v pohodě před Janem Hruškou (Craft). Třetí předával Tomáš Vokrouhlík, který se během cyklistické části ze 4. místa propracoval na bronz. Kajakář Kamil Mrůzek měl už jen úkol udržet první místo, což při jeho kvalitách nebylo nic nereálného. Tým Pivovar Litovel tak vybojoval titul mistra ČR.

O tom, co je jeho největší motivací k účasti na podobných akcích, řekl Martin Frei: „Mně osobně extrémní závody lákají proto, že se člověk vytrápí a i když prostě nemůže, pořád musí makat, protože jinak by nabral minuty ztráty pro další členy týmu. Je to úplně jiné než normální závod. Takový správný adrenalin. Líbí se mi, když pak člověk sleduje ostatní členy štafety, nervózně podupává a fandí. Navíc neznám závod, kde by se mezi během plavalo. V té vodě člověk musel opravdu makat, aby ho neodnesla někam daleko pryč.“

Extrémní závod Bobr Cup přilákal i mnohá známá jména, ať už z běhu nebo jiných disciplin. Běžecký úsek absolvovali například chodec Miloš Holuša, letec Jan Škrabálek, vytrvalkyně Lenka Šibravová nebo známý veteránský běžec Viktor Petronjuk. V cíli bylo klasifikováno celkem 243 štafet.

Záznam z Bobr Cupu uvidíte na ČT4 ve středu 6. října ve 20:50 hodin.


ODKAZ NA VÝSLEDKY

FOTOGALERIE

Anketa

Lákají vás závody extrémních štafet?

Celkem hlasovalo 19 uživatelů.