Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Bonbon běhá s úsměvem

Bonbon běhá s úsměvem
foto: Martin Šandera

Miroslav Kratochvíl | 17.03.2011 | přečteno: 9861×

Už vás někdy v závodě předběhl člověk v oranžovém tričku s výrazným nápisem BONBON? A jak se tvářil? Usmíval se? Pak bylo vše v nejlepším pořádku. Cílem Běžeckého oddílu neambiciózních běžců je sdružovat lidi, kteří běhají hlavně pro radost. Duchovní otec, zakladatel a předseda oddílu v jedné osobě, Miloš Šolim Němec rozšířil naše znalosti o tomto neustále rostoucím pražském klubu.

Kdo přišel na myšlenku sdružit neambiciózní běžce a kdo stál u začátků klubu?

Myšlenku na založení oddílu si uzurpuji já sám. Původním záměrem bylo založit oddíl, kde se budou sdružovat lidi, kteří mají především radost z běhání. Dosažené výkony a umístění na závodech nejsou pro ně až tak důležité. Dalším důvodem bylo, aby odvahu k účasti na závodech získali i ostatní běžci, kteří běhají jen tak pro sebe a sami si nikdy netroufli, protože se přece nebudou ztrapňovat před nějakými atlety. Aby zjistili, že se vlastně nic neděje, i když doběhnou poslední. To se nám nakonec i povedlo.

U začátku oddílu stálo pár nadšenců, se kterými jsme chodili běhat do Šárky. Vláďa Dbalý, Tomáš Chytka a Václav Pátek, který pomohl vytvořit stanovy. Ustanovující schůze proběhla na podzim roku 2007. Shodli jsme se na znění tohoto morálního kodexu:

1 Čím déle jsi na trati, tím déle můžeš vychutnávat radost z běhu.
2 Běhej vždy s úsměvem, abys u trati stojící přesvědčil, že běžíš opravdu rád.
3 Nepodlehni pokušení předběhnout soupeře za cenu ztráty úsměvu.
4 Měj na paměti, že někteří běžci prémiemi za vítězství živí celé vesnice, proto je o ně nepřipravuj.
5 Závod je především společenská událost, proto se i zde drž pravidel společenského chování a na trati dej přednost starším nebo handicapovaným.
6 Věř tomu, že i když doběhneš do cíle na 50. nebo 150. místě, na zeměkouli se opravdu nic nezmění.

Mimochodem rád bych zdůraznil, že není pravda, že bychom závody nechtěli vyhrávat, ale pravda je, že se nám to nedaří, tak proč si z toho neudělat přednost!

Je pravda, že pokud některý z vašich členů nedopatřením vyhraje závod, musí se ostatním omluvit? Kdy naposledy taková situace nastala?

Ano, je to pravda, jedná se o vnitřní dohodu členů. Skutečně se našlo pár „šťastlivců“, kterým se podařilo závod vyhrát. Naposledy Martin Šandera, který vyhrál Butovský kros 16. 7. 2010 a za své vítězství se omluvil. Samozřejmě se vzájemně omlouváme i za vítězství v našich oddílových přeborech a je to považováno za slušnost k ostatním neambiciózním členům oddílu. Například i já se nedávno omluvil za vítězství v bowlování.

Jak často se scházíte a jaké společné akce pořádáte?

Jedenkrát ročně se scházíme na valné hromádce ve vybrané hospůdce, kde je prostor především pro zhodnocení uplynulého roku, vyhlášení Poháru oddílu, představení nových členů a předání cen. Kromě toho se scházíme na Bonboňáckém bowlování. Někteří členové pořádají vlastní běžecké závody, jako je například Jardův kopec v Tiché Šárce, který bude 14. dubna, nebo Kácovský běh plánovaný na 27. srpna. Ostatní se snaží je vždy podpořit svou účastí a pomocí.

Pořádáte také společné výběhy? Kdy a kde? Mohou se jich zúčastnit také nečlenové?

Každou neděli v 10:00 je společný výběh všech zájemců do Šárky. Sraz je u občerstvení McDonalds na Evropské ulici v Praze. Může přijít kdokoliv. Každý je vítán.

Klub se už rozrostl na třicet členů. Přijímáte další?

Už máme dokonce třiatřicet dospělých členů a čtyři děti. Bonbon není jen pražská záležitost, zastoupena je Machovská Lhota (Broumovský výběžek), Beroun, Mladá Boleslav. Jsou samozřejmě vítáni i další zájemci.

Jaké jsou podmínky pro vstup do klubu?

Členem se může stát ten, kdo souhlasí s morálním kodexem, absolvuje minimálně dva jakékoli závody za rok nebo mistrovský závod Běh bez hodinek. Členství je otevřeno také těm, kteří, ač sami nezávodí, se aktivně podílí na organizaci činnosti oddílu. Detaily o podmínkách členství jsou na našich webových stránkách. Přijetí zájemce za člena musí ale předcházet schválení představenstvem Spolku.

Co chystáte pro letošní rok?

Během celého roku probíhá soutěž o pohár oddílu. Členové se předem shodli na závodech, které jsou do poháru započítávány. Vítězí ten, kdo nasbírá nejvíce bodů za účasti na těchto závodech. Závody zařazené do poháru jsou rozděleny do čtyř kategorií. Do nejvyšší kategorie patří otevřené mistrovství oddílu Běh bez hodinek a již dříve zmíněné Jardův kopec a Kácovský běh.

Co se týče samotného otevřeného mistrovství oddílu Běhu bez hodinek, letos proběhne v sobotu 22. října 2011 již jeho pátý ročník. Jedná se o závod v délce zhruba osmi kilometrů, který je opravdu vhodný pro úplně každého, neboť každý běžec se snaží doběhnout ve svém předem odhadnutém čase.


WEB ODDÍLU BONBON

JARDŮV KOPEC V TERMÍNOVCE

KÁCOVSKÝ BĚH V TERMÍNOVCE

BĚH BEZ HODINEK

Komentáře (Celkem 6)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mirekk muž 17.03.2011 00:01:09

Už vás někdy v závodě předběhl člověk v oranžovém tričku s výrazným nápisem BONBON? A jak se tvářil? Usmíval se? Pak bylo vše v nejlepším pořádku. Cílem Běžeckého oddílu neambiciózních běžců je sdružovat lidi, kteří běhají hlavně pro radost. Duchovní otec, zakladatel a předseda oddílu v jedné osobě, Miloš Šolim Němec rozšířil naše znalosti o tomto neustále rostoucím pražském klubu.
Odkaz na článek

avatar

Štěpánovice

Celkem 11490 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:13 (2011)
půlmaraton: 1:39:49 (2010)
maraton: 3:43:18 (2007)

VanaXXL muž 17.03.2011 06:38:39

Nejlepší je pravidlo č. 5 :D.

Motto: Life is too short to remove USB safely
avatar

Praha

Celkem 26246 km
Minulý měsíc 8 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 17.03.2011 10:27:14

K pravidlu č.5 bych chtěl dodat, že ho skutečně dodržují :-). Na Běhu bez hodinek předloni vyhrál ten nejstarší a loni na děleném prvním místě byla vrána Sára (hendikepovaná tím, že musela celý závod letět se mnou). Obojí byla sice náhoda, ale pěkně to vyšlo.

avatar

Celkem 1196,38 km
Minulý měsíc 0 km

Kateřina G. žena 17.03.2011 15:17:23

Mně se moc líbí číslo 4.

A taky se mi ho podaří bezbolestně dodržovat celý běžecký život.

Motto: "Někdy jsem do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností." Královna, Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem, L. Carroll
avatar

Quilda muž 17.03.2011 15:35:50

Mně se líbí celý mravní kodex Bonbonu. Na každý závod jdu vždy s přesvědčením č.5, ale většinou podlehnu pokušení č.3 a dost často ten úsměv ztratím i když soupeře vůbec nepředběhnu. Ale ta radost je tam vždy i když na to nevypadám.

avatar

Praha

Celkem 2755 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:45 (1987)
půlmaraton: 2:16:09 (2008)
maraton: 4:48:45 (2004)

anajpo žena 17.03.2011 19:51:06

Tak já, coby členka nejvíce dodržuji pravidlo číslo 1 a díky věku a mé kondici to bude už asi napořád ;-)

Motto: Proti narození a ani smrti není léku, v mezidobí užívej radost :)
avatar

Vesec u Turnova

Celkem 36335,3 km
Minulý měsíc 28 km
10 km: 0:45:56 (2011)
půlmaraton: 1:44:53 (2014)
maraton: 3:39:18 (2012)

Strouhal Zdenek muž 20.03.2011 18:57:25

Na Žabím běhu se nám vítěz člen Bonbonu omluvil.Jejich kodex podle mně nemá chybu.

Motto: Běhám rád!
Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.