Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » Regenerace, fyzioterapie, prevence...Postura těla

Regenerace, fyzioterapie, prevence...Postura těla

Nalezené položky: 103 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
avatar

Praha

jaja7958 žena 22.12.2011 13:14:43

Nordic walking, souhlasím s muflonem a p. Veselým bych rozhodně v nějaké větší míře neprovozovala. Narušuje to přirozený stereotyp chůze, hůlky patři na běžky a tam se nimi odstrkujte, ale u chůze to nemá co dělat. Mimochodem – celý Nordic Walking vznikl na severu, jako trénink vrcholových běžkařů (ale oni s těmi hůlkami běhali – ne chodili, aby simulovali běh na lyžích !!!) .. To je tak, když se něco vyzdvihuje, bez ohledu na původní účel aktivity, hůlky a trenéři nordic walkingu jsou holt dobrej business … jako celá řada dalších moderních sportů a že jich poslední dobou teda je, zvlášť těch indoorových. Netvrdím, v žádném případě, že všechno je špatně, ale chce to trochu přemýšlet :-)

avatar

muflon muž 23.12.2011 09:34:32

>> jaja7958, 22. 12. 2011 13:14:43

Paradox je, jak mi vysvětlil školený instruktor na Božím Daru, co jezdí i na mezinárodní školení a klání školitelů, že se liší i samotná pojetí jak držet a jak se odpichovat hůlkama, a to i mezi školiteli hlavně v ČR… – hlavně nejčastější chybou je že lidi si myslí kolik pro zdraví neudělaj když pod stromeček dostanou (či dají) hůlky nordic walking. A pak to drží spíš jako OPORU (jako trekové hole do hor), než aby se odráželi jako na běžkách…a naslouchali přirozeně tělu (to už ať si už raději vezmou francouzské hole či vycházkovou hůl…to je vtip samozřejmě). Můj uznávaný školitel vůbec neřešil při vysvětlování jakou nohu a ruku kdy…a nějaké finesy…(vysvětlil délku holí, držení a opravil když jsem moc myslel na to jak která noha ap.), spíš si dal se mnou hodinovou svižnou procházku a mluvili jsme spolu, a ono se ty ruce přirozeně poddají rytrmu chůze, největší chybou je že to lidi předsouvají ty hůlky před sebe…

Hole jsem samozřejmě nevyhodil, na dovče na celodenní turistiku v Jizeských horách (v létě), jsem hole mockrát ocenil když trochu sprchlo a ostatní se po lesních cestách a kamenech potáceli jakoby „korytem říčky“, zatímco já hopsal rychle jak kamzík mezi šutry a vodou, a do kopců :-)

Ale jinak souhlas, na běžnou svižnou chůzi po rovinkách a mírných kopcích, raději bez holí.

PS: na zimu kdo má rád běžky a sníh, bych spíš sněžnice viděl jako perfektní zimní sport přes zasněžená pole a luka…(s hůlkama). Romantika, a člověk nezapadne do sněhu a dostane se i tam kde by se s běžkama obtížně pohyboval, a sněžnicím tolik nevadí terén a kameny pod sněhem…

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

muflon muž 04.01.2012 12:41:48

Každý kdo má sedavé zaměstnání, nebo tráví dost času v autě, u PC,TV apod., předsunuje krční páteř a hlavu (zhrouceným sedem – resp.povoleným svalstvem…to se týká i „zhrouceného“ sezení po větším sportovním vypětí.

Zde je jeden ze způsobů kompenzace a prevence – youtube video s cvikem č.1 a č.2 („Retrakce hlavy v sedě“ a „Extenze krku v sedě“) : http://www.youtube.com/watch?… (6–10× v jedné sérii, provádět každou hodinu u PC…nebo delším sezení, i po sport.vypětí nebo jiné fyz.námaze)

  • více viz kniha „Léčíme si bolesti krční páteře sami“). Jako PREVENCI je vhodné celoživotně pár minut tento cvik č.1 kombinovat s cvikem č.2 a č.6 (viz kniha nebo lépe – ukáže vyškolený fyzioterapeut s certifikátem na McKenzie metodu).

V té knize od Robina McKenzie se doporučuje nepokračovat ve cvicích pokud se bolest zhoršuje nebo místo aby se centralizovala do středu těla, tak se naopak rozšiřuje. Pro takové případy nejsou cviky vhodné a je nutné vyhledat odborníka.

(kniha je poměrně levná, a píšou že provádět cviky bez předchozího porozumění a pročtení, není vhodné a může i ublížit – jako každé špatně prováděné cvičení čehokoli…

McKenzie mi připadá asi nejjednodušší (není potřeba pomůcek jako u sm-systému). Ještě možná Dornova metoda, ale u té jsou některé cviky podle mne o dost hůře pochopitelné: http://www.youtube.com/watch?…


Hrůza je člověk co nevyhledá dobrého fyzioterapeuta a nechá si „poradit“ jen u doktorů někde v ordinaci nebo v nemocnici na ambulanci, může dostat třeba radu jako já před pár lety(- nevíme ale zkuste třeba cvičit na krk cvik předsouvání hlavy a krku, s bradou nahoru…) – což často ještě zhoršuje potíže, neboť předsouvání hlavy je právě to co potíže většinou vyvolává (typicky u vejrání na monitor PC, nebo při špatném počasí u řidičů přilepených očima na sklo, či u čtení knih…)

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

Celkem 1333 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:57:00 (2011)

Kathleen žena 12.01.2012 17:42:39

Ahoj, snad nevadi, ze to pisu sem, ale nechce se mi zakladat nove vlakno… Uz cca ctyri mesice resim bolest v prave noze, uz jsem to sem i psala a mnoho z vas se mi snazilo poradit:) Dva mesice jsem to resila „samolecbou“ v Anglii, ted uz dva mesice chodim po rehabilitacich tady v CR. CT a rentgen vyloucily plotenku ci jiny problem na pateri a vypada to (dle vseho) na „naruseny svalovy retezec“ – bolest zacina v pravem hamstringu a tahne se po vnitrnim lytku az do vnitrniho kotniku, omlouvam se za laicky popis. Pri chuzi to boli minimalne, pri sezeni citim tah a pri behu bolest v oblasti hamstringu a vnitrniho kotniku.Neni to vystrelující bolest, spis tah, nebo takova tupá bolest, spis obtezující nez limitující. Nicmene po rehabilitaci, ktera spociva vlastne jen v nahrivani a masazich,maximalne magnetu ci elektrice, se nic nelepsi. Cvicim jogu a SM system (zatim teprve treti tyden), zkousela jsem Dornovku, vsechno mozne, ale furt nic. Dnes se me doktorka ptala v cem beham, kdyz jsem ji rikala, ze beham v minimalisticke obuvi a ukazala na inove 8, ktere jsem mela shodu okolnosti na noze, zhrozila se. Nechala me botu demonstrativne sundat a ukazala, jak se s ni da otacet, jako kdyz zdimate rucnik, a jak je to nevhodne a bla bla… Des, udelala ze me debila, co nevi, jake si ma koupit boty na behani a jeste za takovou botu da tolik penez. Klasika, no, mohla jsem to cekat. Vzhledem k tomu, ze jsem psychicky uz dost na dne, coz krome vas, asi nikdo nepochopi:), ptam se, zvlast fyzioterapeutů atd., co sem chodi, zda pro me maji jeste nejakou radu, pripadne typ na nejakeho schopneho fyzioterapeuta/dok­tora, ktery na me nebude koukat jako ze jsem spadla z visne a nebude pokud mozno az z Moravy. (No offence, ale jsem ze severnich Cech:))) Prosim, prosim, smutne koukam… Uz fakt nevim, co delat, denne cvicim, protahuju, litam od rehabilitace k rehabilitaci a furt nic…Omlouvam se za tu litanii, ale uz jsem to ze sebe prostě musela dostat, … Dekuju!

Motto: Všechno se ztiší a zůstávám jen já a pohyb.
avatar

Praha

jaja7958 žena 13.01.2012 09:40:36

>> Kathleen, 12. 01. 2012 17:42:39

A zkoušela jsi soukromého fyzioterapeuta, nebo chodíš do státních zařízení ? Oni ty státní zařízení za moc nestojí. Pokud bys chtěla, dej vědět a doporučila bych ti soukromého fyzioterapeuta v Praze, ke kterému chodím s koleny a jsem celkem spokojená …

avatar

Celkem 1333 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:57:00 (2011)

Kathleen žena 13.01.2012 10:59:46

>> jaja7958, 13. 01. 2012 09:40:36

Je to soukrome stredisko, ale fyzioterapeut se mi po vysetreni doktorkou venoval jen asi deset minut, pak uz me vzdycky jen nahrivaly a masirovaly rehabilitacni pracovnice. Je to naprosto o nicem, jen ztrata casu, navic mam pocit, ze na me koukaji jako na hypochondra, pritom ja si nic nepreju vic, nez abych uz se ty pitomy bolesti zbavila a mohla zase behat. Dala bys mi tedy, prosim, ten kontakt? Muj mail je: running.kathleen@gmail.com. Ma ten fyzioterapeut dlouhou objednavaci dobu? Moc dekuju!!

Motto: Všechno se ztiší a zůstávám jen já a pohyb.
avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 13.01.2012 11:09:36

>> Kathleen, 12. 01. 2012 17:42:39 Jak si psala výše, jestli to byla jen masáž + to ostatní, tak to asi nebylo úplně to pravé. Chtělo by to fyzioterapeuta, co má zkušenost se sportovci, třeba tam máš něco uskřípnutého, zablokovaného a stačilo by to uvolnit. Zkus napsat Jitce Stehlíkové http://www.fyziosport.cz/ je sice z Kroměříže, ale třeba by poradila nějakého kolegu/kolegyni v Praze, abys to měla blíž. Nebo Dagmar Mostecké http://www.bebalanced.cz/ ta je v Praze. Osobní zkušenost s nimi ale nemám.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 14.01.2012 08:41:27

>> mapo, 13. 01. 2012 11:09:36

To, co popisuje Kathleen jsem taky zažil: myoskeletální lékař s frontou pacošů rychle určí diagnózu a předepíše procedury. Ty rehabky už pak dělají jako roboti (i týdny). Problém je v tom, že skutečná příčina se nemusí projevit hned (přenos problému řetězením, …). Tento způsob funguje u jasných diagnóz.

Je to o tom, že průběžné sledování odborníkem by bylo drahé.

Motto: No toto!
avatar

muflon muž 14.01.2012 20:23:55

>> Kathleen, 12. 01. 2012 17:42:39

Neměnila se nějak běžecký styl (pata x špička apod.) ? Jak dlouho už běháš v těch svých inov8, jsou to tvé první minim.boty ?

Také upřednostňuju minim.obuv. Nevím zda to může být jeden z důvodů tvých potíží – zda jsi přes léto či doma využila přípravnou fázi…občas část chůze či běhu naboso (doma lze chodit v ponožkách s gumovými kolečky na plosce, nebo ohebné sandály s rovnou podrážkou.

Nejspíš asi víš, že přechod z klasické na tuto obuv, s sebou může nést přechodné bolestivé období…Je to možná i o technice běhu, určitě neuděláš chybu když budeš zařazovat před a po běhu chodeckou desetiminutovku svižnější chůzí, aby se svaly stačili připravit na výkon a po výkonu trochu uvolnit…(je to myslím daleko lepší než nějaké protahovací strečinkové cviky poránu na ztuhlé svaly…)

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

Celkem 1333 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:57:00 (2011)

Kathleen žena 14.01.2012 21:41:56

>> muflon, 14. 01. 2012 20:23:55

Ahoj, diky za reakci. Běham stridave ve VFF, Vivobarefoot a Inov8 230. Zacala jsem s minimalistickym behem nekdy kolem dubna lonskeho roku, je pravda, ze ne mozna tak pomalu, jak bych mela, ale zase nic hrozneho, cca 3 km skoro denne, postupne behem asi dvou, trech mesicu jsem se dostala na 10 km. To snad neni zase tak rychle,ne,:) ale mozna na me jo, nevim… Bolesti jsem mela, lytka, achilovka, vzdycky jsem den, dva vynechala, a zase to bylo dobry. No a pak na konci leta prisla ta noha. Mozna to ma souvislost, nevim, ale pokud ano, co s tim? K normalnim botam se vratit nechci a pocitam samozrejme s pomalym nastupem, mozna jeste pomalejsim, nez kdyz jsem s minimal. behem zacala. Nez zacnu behat, vzdycky tak 10 minut rychle jdu, v tom problem taky nebude. Mozna pro me minimalisticky beh proste neni… ja uz fakt nevim. Ach jo.

Motto: Všechno se ztiší a zůstávám jen já a pohyb.
avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 14.01.2012 22:42:57

>> Kathleen, 14. 01. 2012 21:41:56

zkus fyzioterapeuta, co má zkušenost s IS spojením (spojení kosti křížové, kyčelní a pánevní). Třeba tam bude zakopaný pes, ještě jsi nevyčerpala zdaleka všechny možnosti. Taky to vůbec nemusí souviset s během, ale třeba se sedavým zaměstnáním, prudkým pohybem do strany, taháním těžkých břemen…něco se někde posune, skřípne, problém by se třeba ani normálně neprojevil (necítila bys to třeba tolik), ale při běhání ano, protože se ti třeba trochu vychýlila osa těla a tím, že běháš namáháš tělo jinak-nesymetricky…třeba proto to i může bolet. Srovnání u fyzioterapeuta ti v ničem neuškodí.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Celkem 1333 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:57:00 (2011)

Kathleen žena 14.01.2012 22:57:28

>> mapo, 14. 01. 2012 22:42:57

Jjj, uz jsem objednana k Dagmar Mostecke, tak verim, ze prijdeme na to, kde je zakopany pes. Diky moc! Vetsinu dne sedim, to je pravda, taky proto jsem zacala behat, ted mi to desne chybi… ale verim, ze bude lip, musi. Diky vam vsem!

Motto: Všechno se ztiší a zůstávám jen já a pohyb.
avatar

muflon muž 20.01.2012 18:33:34

Pro srovnání: fyzioterapeut Jan Šlechta (působí již přes 25let), říká o posilování:

„…Posilování je u staženého svalstva spíše na škodu!
Při posílení svalu dojde k jeho zpevnění, ale tím, jak je sval stažený, tak mu spíše pohoršíme. Jakmile dojde k jeho uvolnění, pak je posilování na místě, ale dříve opravdu NE!“

http://www.prvnikrok.cz/…rozhovor.php?…

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

muflon muž 20.01.2012 21:48:33

Rozbor zdravé a nezdravé postury těla při BĚHU a CHŮZI podle Dr.Smíška (obrázky s popisky) :

Běh: http://www.smisek.eu/index.php?…

Chůze (příklad regenerační chůze) :http://www.smisek.eu/index.php?…

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 20.01.2012 22:14:52

>> muflon, 20. 01. 2012 21:48:33

Kdyz uz nekdo zastava nazor, ze exituje nejake univerzalni spravne drzeni tela pri behu vhodne pro vsechny, tak by alespon jako priklad nemusel davat obrazek nekoho kdo rotuje v ramenou jak jojo. Jenom zbytecne plete ty co by si podle toho chteli svuj styl poupravit.

avatar

muflon muž 21.01.2012 17:53:17

>> SlavoK, 20. 01. 2012 22:14:52

Taky si nemyslim, že by byl pro všechny univerzální způsob běhu…přesto na základě dlouholetých zkušeností Dr.Smíšek léčil mnoho sportovců, včtně těch na nejvyšší špici…a nejspíš ví jaké nejčastější potíže u toho kterého sportu jsou běžné…

Také jeho cca 30 let ověřovaná a zdokonalovaná metoda (SM systém), která je zjednodušeně řečeno založena na předpokladu, že hlavní příčinou mnoha bolestí je porucha spirální stabilizace páteře.

Aby bylo právě dosaženo spirálního pohybu svalstva a fascií, je k tomu nutná rotace horní části trupu vůči pánvi, kde lopatky mají jít šikmo dolů k protilehlé kyčli, samozřejmě nenásilně… …je pak už individuální otázkou jak přirozeně se to komu daří…zvláště pokud má některé vadné pohybové stereotypy (což má do určité míry většina, z mládí, ze sezení , ze stresů atd atd)… To zda někdo rotuje více či méně v pánvi či horní části trupu je už věc individuální nebo věc diskuse o „ladné kráse nebo efektivnosti“ běhu :-) I když Zátopek v tom vyvracel všechna pravidla…:-?

Je otázkou zda se tím zabývat pokud někomu nevadí několikrát ročně mít zranění, nebo pozdější potíže co se nastřádají.

PS: z obrázku se toho až tak nepozná..(aspoň já ne)…o chůzi je tam daleko více popisků a obrázků :-), navíc je tam hláška: Stránky se stále upravují. Omlouváme se za komplikace způsobené předěláváním tohoto webu.

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

muflon muž 28.01.2012 13:43:10

Při čtení názorů odborníků na metodu MFK, mne zaujalo:

Jiří Benda: „Po zkušenosti s MFK určitě nemám takovou chuť někoho namasírovat a cvičit s ním bez zjištění skutečnosti, co mu vlastně je a zda má svaly vůbec funkční…“

Mgr. David Bor: Řešení problémů bolesti komplexním pojetím lidského těla, příprava organismu na tréninkové a závodní zatížení, udržení organismu v maximální funkci, umožnění maximálního výkonu, prevence zdravotního poškození sportem = to vše mi přináší metoda MFK. Potvrdilo se mi, že zdravotní problémy pramení i z jiných oblastí, než se projevují.

Štěpánka Vojtová: „…náš život se postupně zaznamenává do našeho těla a jednotlivé události zanechávají svoje stopy. Konečně princip, který nerozkládá člověka na součástky, ale ladí celý organismus do pohody tak, aby člověk sám sebe cítil a vnímal. A možná i objevil a znovu nacházel kým je. MFK potvrzuje skutečnost existence naděje fyzického a psychického souladu v těle a jedinečně umožňuje využít tohoto faktoru v rehabilitaci.“

Daniela Slámová: Na zahradě rostl strom, začaly mu chřadnout větve, ale stále rostl, jen listí bylo stále méně. Zahradník mu přidával hnojivo. Stav se zlepšil, ale nebyl to už ten silný strom. Zahradník se poradil se svým přítelem. Ostříhali větve, vyndali strom z kořenového obalu, zasadili znovu. Strom vypadal strašně… Po pár týdnech začaly rašit první větvičky. Opět strom přistřihávali, někde méně, někde více, tak, jak potřeboval. Teď je z něj nádherný silný košatý strom. Jen občas potřebuje něco „poopravit“. To je MFK. Celé tělo se od začátku začne stavět znovu. Postupně se odeberou malé bolístky až se přijde na tu velkou a z ní se začne odebírat až zůstane pevné tělo, které pak jen občas potřebuje opravit. Hodně práce s jasným cílem. Hodně bolesti na začátku, ale i v průběhu, na konci bez bolesti. Jsi na začátku olympijského cyklu, je to boj a tvým cílem je stav LEHKOSTI.

MUDr. František Picek a MUDr. Gabriela Picková: …Při diagnostickém rozboru svalového systému jsou zmapovány slabé oblasti v těle, jako je sval, pohyb, postoj, stereotyp, psyché a pod..... Zapojit pacienta do fyzioterapeutických postupů je jednou z nejdůležitějších, ale zároveň také nejobtížnějších součástí jeho léčby. Metoda MFK toto usnadňuje tím, že díky vizualizaci nedostatků v pohybovém systému umožňuje pacientovi uvědomit své nedostatky, příčiny obtížných bolestivých stavů a **následky, které mohou z tohoto aktuálního stavu vyústit…MFK umožní **odhalení skrytých symetrických (a tudíž zatím nebolestivých rizikových míst) na jeho pohybovém systému****.

autorka metody MFK říká v příručce MFK ohledně psychosomatiky: Během života se setkáváme s různými traumaty a narušujeme tak vztahy systémů svého těla i okolí. Traumata, která se postupně zaznamenávají do našeho těla, v něm zanechávají stopy. Protože v jeho systému fungují určitá pravidla, zákony a řády, které probíhají většinou na podvědomé úrovni, mohou zcela zásadním způsobem ovlivňovat naše motivy, touhy, tendence, činy a pocity…

Jednostranné, či nadměrné zatěžování pohybového systému (dlouhodobé sezení u počítače, cvičení ve fitness, golf, tenis, squash, aj. sportovní aktivity) vede ke svalové dysbalanci. Ta může být příčinou bolesti a omezení pohybu. Pokud není včas ošetřena může vést nejprve k funkčním a posléze strukturálním změnám na svalech, kloubech, páteři i v ostatních částech těla.

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

muflon muž 08.02.2012 19:54:21

Podělte se, co podle vás je velmi účinné na HLUBOKÉ svalstvo, které u mnoha cviků ovládaných uvědomněle mozkem a vůlí, nemá šanci být moc uvolněno a procvičeno…

Zatím jsem si vytipoval SM-cviky, BOSU, a Velký míč… Máte nějaké další tipy?? ;-)

PS: ohledně toho jak důležité je zaměřit se pravidelně na hluboké svalstvo (HSS-hluboký stabilizační systém) ještě před nějakým jiným posilováním, je hezky např. zde: http://svajgl.sweb.cz/…i_patere.htm

…cituji jen část: „…Dynamická stabilita bederní páteře
Řada prací v oblasti fyzioterapie v posledních letech ukazuje, že pro stabilizaci páteře, zejména pak bederní, jsou rozhodující hluboko uložené trupové svaly (1, 2, 3). Jedná se zejména o m. tranversus abdominis (příčný břišní sval), svaly pánevního dna, bránici a krátké autochtonní zádové svaly jako např. mm. multifidi. Tyto svaly de facto obklopují ze všech stran břišní dutinu, která ve skutečnosti "dutá“ není. Její obsah – vnitřní orgány uložené v břiše a pánvi – je uspořádán tak, že tvoří jakýsi kompaktní "polštář ". Bránice pak obepíná tento polštář jako kupole shora, pánevní dno jej podepírá zdola a příčný břišní sval tvoří "široký opasek " rozprostírající se od dolních žeber až k pánvi, který tlačí obsah břišní dutiny vzad proti páteři a tím jí zpředu poskytuje oporu. Uvedené svaly, pro které se užívá název Hluboký stabilizační systém (HSS), fungují společně jako jedna funkční jednotka a dysfunkce jediného z nich znamená vždy dysfunkci celého tohoto systému.

Funkce HSS se uplatňuje jako významný prvek v držení těla (posturální funkce), dynamické stability páteře, je klíčová pro zajištění tzv. posturální baze pohybu a je výrazně provázána s funkcí dechovou"

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21106,64 km
Minulý měsíc 65,11 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 08.02.2012 21:04:37

>> muflon, 08. 02. 2012 19:54:21

Běh v terénu, bojová umění.

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

obec Stanovice k.vary

Celkem 2220 km
Minulý měsíc 0 km

Hideosi muž 08.02.2012 23:07:28

>> MartiNo, 08. 02. 2012 21:04:37

Urcite souhlasím v bojovích umeních je dulezité silné hara /kore/vse se odvíjí od pohybu boku i pro samotný beh je hara dulezité.A V terénu se posiluje stabilita. Jestlize pokrcite nohy a poslete kore dopredu donutí vás to rozebehnout se jen to skuste setrí to energii.

Motto: Když už je nepřítel téměř přemožen,doraž ho! Jestli se ti totiž nepodaří výhody jeho oslabení,může se znovu postavit na nohy" Miyamoto Musaschi (1584-1645)
avatar

muflon muž 09.02.2012 14:35:02

>> MartiNo, 08. 02. 2012 21:04:37

Je to logické, jakékoli balanční pohyby vyrovnávání nerovnováhy – tedy i chůze a běh v nerovném terénu…navíc máš na mysli nejspíš i kopcovitost nahoru a dolů…

ad Bojová umění – bez delšího kursu a na doma to nejspíš nebude, takže spíš hledám nějaké dostupnější metody pro téměř každého…:

Zaujal mne Pilates, neboť mám sedavé zaměstnání a trpí krční páteř a ramena…PILATES je velice vhodné pro lidi, kteří trpí přetížením svalů v oblasti krku a ramen. Jenže mne nebaví se svíjet na zemi v nějakých cvicích… 8-) Možná tak ještě některé cviky – kombinovaná metoda Pilates cviky dělané na velkém míči(fit ball), nebo Pilates na BOSU (aby se tam zapojily právě i ty hluboké svaly…) :http://aquaaerobic-ov-fm.sweb.cz/ostatni.html

ALE…podobně jako u Flowin, tak i Pilates pokud někdo dělá aniž si předtím vytvořil solidní základ (břišní svalstvo, vyškolení v tom jak správně dýchat atd.), může si Flowinem či Pilates spíš uškodit než prospět… :-(

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

muflon muž 10.02.2012 12:33:59

Zajímalo by mne co kdo dělá pro kondici, když nemůže každý den či několik dní z časových či zdravotních důvodů běhat… :-x

Jaký máte názor na úvahu o těle, z webu P.Máchy:

„…“Abychom pochopili funkce těla, je potřeba s ním vhodně zacházet… Cvičení není lehká procházka se psem, ale ani marathon každý den. …cvičení je každodenní činnost, kdy uvedeme tělo do takového napětí, aby požadavek kyslíku vyvolal v plicích a srdci takové napětí, které vyvolá frekvenci 100 tepů za minutu po dobu deseti minut každý den. … za druhé, že vynechání jednoho dne v týdnu nezanechává žádné nasledky, ale pokoušet se dohnat celý týden v neděli hodinovým během je holým nesmyslem.. V průběhu sportovních aktivit sledujeme tělo – hlavně plíce a srdce. Jak rychlý ja nárůst tepu a dechu a za jak dlouho se uklidní na běžnou hodnotu. To je klíčem k jakémukoliv vkonu. Po sportu je potřeba tělo očistit jako každé jiné nářadí po použití. Sprcha, sauna,…výplach nosu a další očistné techniky dle potřeby v potřebném čase – žádný stres…nejlepší činka na Zemi je lidské tělo a nejlepší cvičení je rychlá chůze nebo pomalý běh po špičkách."

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 10.02.2012 14:47:20

Ale fakt tady chybi ten smajlik tukajici si na celo, i blijici by se obcas hodil. :-?

avatar

Sloviensko

rudo muž 10.02.2012 21:57:37

hlboke svalstvo ?

uddijana bandha

nauli kryja

hod ostepom

beh na lyziach

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

muflon muž 21.02.2012 07:13:42

Překvapilo mne, že fyzioterapeuti (třeba i D.Mostecká :-) ) klíčově říkají: PODSTATOU je naučit se správně dýchat – nejen do břicha, ale hlavně i do šířky boků a do beder zad a do pánve…pomáhá např. představa že máme na bocích, na bedrech a jinde „přídavné“ vzduchové vaky které chceme naplnit… (mně pomáhá představa posílání dechu po páteři dolů až do kostrče). Velmi dobré jsou fyzioterapeutické cviky od paní D.Mostecké na zpevnění bráničního hlubokého svalstva (optimum je dokázat vydržet doma při cvičení 10–15 minut v klidu udržet zpevněné břicho (aniž zadržujem dech, nesmí se probořit prst zabořený pod pupíkem, a pod kostí vedle třísel apod. Nejtěžší je to zvládat současně při pomalém pohybu nějaké končetiny…

… takže spíš než různé formy pomůcek a cvičebních systémů – nejdřív ten brániční dech… 8-O což pro mnoho lidí je na dost dlouho se naučit.

…zatímco různé cviky (ať už SM cviky nebo Pilates či balanční pomůcky atd) pokud se cvičí špatně, mohou neprospívat jiným částem těla (kdy funkci nedostatečných svalů a hlubokého svalstva přebírají příliš namáhané jiné skupiny vaziv a svalů…

CO KOMU Z VÁS POMOHLO naučit se co nejlépe bráničně dýchat ?? (do břicha to už umím a dejchám řadu let, ale ty boky, bedra a dolů posílat dech ještě níž a udržet delší dobu zpevněné břicho je někdy problém… – řešením však nejsou klasické cviky na břicho jako jsou sklapovačky , lehsedy apod., a nejspíš ani jiné…chce to nejspíš nacvičit podle D.Mostecké v lehu, pak v sedu, pak s mírnými pohyby rukou či nohou a stále sledovat s kontrolní rukou na boku (palec na bedrech a prsty na boku břicha, jak dýcháme, a občas zabořit prst do výše zmíněných míst, zda udržíme bez proboření se prstu…

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

Okříšky

Celkem 1893 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:31 (2011)
půlmaraton: 1:41:41 (2010)
maraton: 3:53:06 (2012)

LiNo muž 21.02.2012 08:09:08

co se týká dechu, tak opravdu účinná je jóga…

Motto: "EX MALO BONO" - ze zlého dobré; „Někdy musíte prostě skočit a křídla si nechat narůst až cestou dolů.“ Les Brown
avatar

muflon muž 21.02.2012 20:00:59

>> LiNo, 21. 02. 2012 08:09:08

Jenže třeba dýchání v hatha józe, hodně pokud vím pracuje s vtahováním břicha (pupku) „až k páteři“…což zase pro dobré core a pevné a přesto relativně uvolněné brániční svaly, asi nebude to pravé ořechové, nevím…

Ideál je možná aby se pupek příliš nepohyboval a břicho odzhora dolu bylo jako stěna… :-)

Koukal jsem na netu, že některé úvodní kursy Čchen Tchaj-ti čchüan a chi-kung (Qigong), obsahují základní výuku dýchání…nevím zda by to bylo vhodné, má s tím někdo zkušenost?

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

Sloviensko

rudo muž 21.02.2012 20:27:31

>> muflon, 21. 02. 2012 20:00:59

Jenže třeba dýchání v hatha józe, hodně pokud vím pracuje s vtahováním břicha (pupku) „až k páteři“…což zase pro dobré core a pevné a přesto relativně uvolněné brániční svaly, asi nebude to pravé ořechové, nevím…

jogou netreba strasit.

sval okrem toho ze musi byt silny, musi byt aj flexibilny a musi byt kompletne ovladatelny

ztuhnuty neflexibilny a neovladatelny sval je naprd, je uplne nefunkcny

prave cviky ako uddijana a nauli rozvijaju silu flexibilitu a vyzaduju plnu vedomu kontrolu a ovladatelnost

nauc sa perfektne robit nauli a potom pochopis.

Vies ktore organizacie sa boja jogy a strasia nou a dostali protijogove rozhodnutia cez politiku az do statnych zakonov ? Tak pozor, nech nepreberies ich ideologiu

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Okříšky

Celkem 1893 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:31 (2011)
půlmaraton: 1:41:41 (2010)
maraton: 3:53:06 (2012)

LiNo muž 21.02.2012 20:46:14

hatha jógu neznám, ale s klasickou mám zkušenost a pro správné dýchání není nic lepšího…

Motto: "EX MALO BONO" - ze zlého dobré; „Někdy musíte prostě skočit a křídla si nechat narůst až cestou dolů.“ Les Brown
avatar

muflon muž 21.02.2012 21:31:32

A co takto endogenní dýchání?

Používáním Frolova dýchacího trenažéru přechází člověk postupně z vnějšího dýchání na dýchání endogenní. Práce s trenažérem zbavuje člověka nemocí, upevňuje jeho zdraví a současně mu také prodlužuje život. Jestliže například na začátku tréninku dýcháte šestkrát za minutu, po týdnu už jen čtyři dechy za minutu a po měsíci už jen dva dechy za minutu a tak dále. Čím je dýchání pomalejší, tím lepší je zdravotní stav a látková výměna v organismu. Nakonec se doba dechu prodlouží natolik, že se již můžete obejít bez trenažéru. Tím jste uskutečnili přechod na endogenní dýchání. Dál pak už dýcháte jen endogenně a původní způsob dýchání postupně opouštíte. Výsledkem je, že po čtyřech až šesti měsících se pro vás stane endogenní dýchání právě tak přirozené a vám vlastní, jako dýchání obyčejné. http://www.prozdravi.cz/…-frolov.html

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
Nalezené položky: 103 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.