Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Sobotní Birell Grand Prix Praha poběží světové hvězdy

Sobotní Birell Grand Prix Praha poběží světové hvězdy
foto: RunCzech

RunCzech   | 02.09.2017 | přečteno: 3819×

Nejlepší vytrvalkyně současnosti míří do Prahy! V sobotu 9. září se na start Birell Grand Prix postaví tři ze čtyř nejrychlejších žen na deset kilometrů v atletické historii! Fanoušci se mohou těšit na čtyřnásobnou světovou rekordmanku a členku RunCzech Racing týmu Joyceline Jepkosgei, poběží také Violah Jepchumba z Bahrajnu a Fancy Chemutai z Keni. Mezi muži to bude hlavně obhájce loňského prvenství Abraham Kipyatich a chybět nebudou ani nejrychlejší čeští závodníci Eva Vrabcová a Jiří Homoláč.

Favoritky dvaadvacátého ročníku Birell Grand Prix Praha dobře vědí, jaké to je závodit v Praze. Joyciline Jepkosgei i Violah Jepchumba si vzájemný souboj vyzkoušely na dubnovém Sportisimo 1/2Maratonu Praha. Joyciline metu desátého kilometru protnula v čase 30:04, čímž vytvořila první ze čtyř světových rekordů toho dne, Violah za ní zaostala o pouhou vteřinu. Obě dvě atletky tak od překonání bájné půlhodinové hranice dělí doslova kousíček. A obě věří, že srazit z výsledného času oněch pár vteřin je v jejich silách.

„Jsem moc šťastná, že se můžu vrátit na místo, kde mé modlitby a roky tvrdé práce vyvrcholily čtyřmi světovými rekordy. Coby členka RunCzech Racing týmu chci i nadále lámat běžecké limity a doufám, že moje výkony lidi budou motivovat k pohybu a soutěžení,“ vzkazuje členka RunCzech Racing týmu Joyciline Jepkosgei. Keňskou šampionku i její rivalku nyní závodící v barvách Bahrajnu by podle předpokladů měla prohánět mladá Keňanka Fancy Chemutai, ta je s časem 30:23 zaběhnutým letos v červnu v nizozemském Appingedamu čtvrtou ženou historických tabulek. Za třemi favoritkami je dle osobních rekordů drobná mezera, ale bez šancí na dobré umístění nejsou ani Gladys Kimaina z Keni, Netsanet Gudeta z Etiopie nebo Kayoko Fukushi z Japonska.

Ani v mužském startovním poli nebudou chybět velká jména v čele se závodníky RunCzech Racing týmu. Obhájit svoje loňské vítězství bude jistě chtít Abraham Kipyatich, ten loni triumfoval ve svém osobním rekordu 27:40. Pod 28 minut by se mělo běžet i letos, tuto hranici světových časů už ve své kariéře zdolalo hned devět mužů, kteří se v sobotu postaví na start Birell Grand Prix Praha. Kromě Kipyatiche by se o nejvyšší příčky měl poprat pátý muž z londýnského mistrovství světa ze závodu na 10 000 metrů, Jemal Yimer Mekonnen z Etiopie. Své si bude chtít říct také člen RunCzech Racing týmu Bernard Kimeli a jeho jmenovec Mathew, ten závodí za přidruženou stáj RunCzech Racing Alumni.

I mezi muži se objeví závodníci z Japonska, zemi vycházejícího slunce budou reprezentovat například Tetsuya Yoroizaka nebo Kenta Murayama. Dobře známou tváří bude brazilský závodník Paulo Paula a evropské země budou reprezentovat například Jesper van der Wielen z Nizozemska nebo Sondre Nordstad Moen z Norska.

Zkrátka nepřijdou ani čeští fanoušci, Birell Grand Prix Praha totiž poběží ti nejlepší tuzemští vytrvalci v čele s Evou Vrabcovou-Nývltovou. Ta začátkem srpna zazářila 14. místem v maratonu na mistrovství světa v Londýně. Birell Grand Prix bude jejím prvním startem od londýnského galapředstavení.

„Od maratonu jsem vůbec nezávodila, užívala jsem si plánované tři týdny volna. Skvěle jsem si odpočinula a teď se pomalu rozebíhám, takže absolutně nedokážu odhadnout, na co to bude v Praze stačit, nechám se sama překvapit. Na závod se ale každopádně už moc těším, závody RunCzech běžecké ligy mají pro mě úplně skvělou atmosféru,“ usmívá se nejlepší česká běžkyně a členka RunCzech Racing týmu. Fanoušci se mohou těšit rovněž na chodkyni Anežku Drahotovou, stálici RunCzech běžecké ligy Petru Kamínkovou nebo Moniku Hlouškovou.

Na startovní čáře desetikilometrového závodu nebude chybět ani nejlepší český muž současnosti. Jiří Homoláč má za sebou hodně povedený Sportisimo 1/2Maraton Praha, na čas 1:03:23 a především na svůj výkon by chtěl v sobotu navázat. „Rád bych běžel pod 30 minut. V samostatném závodě se mi to sice už chvíli nepodařilo, ale na druhou stranu jsem v dubnu při půlmaratonu na desítce běžel mezičas 29:40. Dobře vím, že na takový čas mám,“ prozrazuje Jiří Homoláč svoje ambice. České jedničce na záda bude dýchat především Vít Pavlišta, i on už pod půl hodiny dříve běžel. Z Čechů se v sobotu představí rovněž Jan Kohut, Robert Míč, David Vaš nebo Milan Janoušek.

Birell Grand Prix Praha se na náměstí Republiky rozeběhne v sobotu 9. září v 19.30. O hodinu a půl dříve na stejném místě startuje adidas Běh pro ženy 5 km určený pouze pro zástupkyně něžného pohlaví. Závod v přímém přenosu odvysílá Česká televize, přenos startuje v 19.20.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ JMÉNA VE STARTOVNÍ LISTINĚ

MUŽI

KIPYATICH Abraham Kapsis KEN 27:40

MEKONNEN Jemal Yimer ETH 26:51.11

KIMELI Bernard KEN 27:18

KIMELI Mathew KEN 27:44

YOROIZAKA Tetsuya JPN 27:29.74

DAZZA Almahjoub BRN 28.18

MURAYAMA Kenta JPN 27:39.95

van der WIELEN Jesper NED 28:18

MOEN Sondre Nordstad NOR 28:29

HOMOLÁČ Jiří CZE 29:40

PAVLIŠTA Vít CZE 29:52

KOHUT Jan CZE 30:50

ŽENY

JEPCHUMBA Violah BRN 30:05

JEPKOSGEI Joyciline KEN 30:04

CHEMUTAI Fancy KEN 30:23

KIMAINA Gladys Jerop KEN 31:15

GUDETA Netsanet ETH 30:36.75

FUKUSHI Kayoko JPN 30:51.81

VRABCOVÁ Eva CZE 33:02

SKRYPAK Olga UKR 31:51.32

KAMÍNKOVÁ Petra CZE 33:38

DRAHOTOVÁ Anežka CZE 33:58

REKORDY

Světový rekord – muži: 0:26:44 (2010), Leonard Komon (KEN)

Světový rekord – ženy: 0:30:04 (2017), Joyciline Jepkosgei (KEN), Praha

Český rekord – muži: Český atletický svaz neeviduje

Český rekord – ženy: Český atletický svaz neeviduje

Rekord závodu – muži: 0:27:28 (2014), Geoffrey Ronoh (KEN)

Rekord závodu – ženy: 0:30:24 (2016), Violah Jepchumba (BRN)

Nejrychlejší Čech: 0:29:26 (1999), Pavel Fashingbauer

Nejrychlejší Češka: 0:33:07 (2015), Eva Vrabcová

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

runczech.com muž 08.09.2017 21:05:17

Nejlepší vytrvalkyně současnosti míří do Prahy! V sobotu 9. září se na start Birell Grand Prix postaví tři ze čtyř nejrychlejších žen na deset kilometrů v atletické historii! Fanoušci se mohou těšit na čtyřnásobnou světovou rekordmanku a členku RunCzech Racing týmu Joyceline Jepkosgei, poběží také Violah Jepchumba z Bahrajnu a Fancy Chemutai z Keni. Mezi muži to bude hlavně obhájce loňského prvenství Abraham Kipyatich a chybět nebudou ani nejrychlejší čeští závodníci Eva Vrabcová a Jiří Homoláč.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.