Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

SOUTĚŽ: Sokolský běh republiky se rozrůstá. Poběží se ve třech desítkách měst

SOUTĚŽ: Sokolský běh republiky se rozrůstá. Poběží se ve třech desítkách měst
foto: Tomáš Hejzlar

Sokolský běh republiky | 11.09.2020 | přečteno: 5546×

Sokolové i nesokolská veřejnost, sportovci i pouze aktivní lidé v loňském roce doslova vběhli do druhé stovky samostatného českého státu. Na dva tisíce běžců po celém Česku i v zámoří vyběhlo ve stejný okamžik, aby společně oslavili 101. výročí Dne vzniku samostatného Česka. Sokolský běh republiky od začátku neměl být jednorázovou akcí, ale měl obnovit starou sokolskou tradici – právě oslavu 28. října pohybem. ZAPOJTE SE DO SOUTĚŽE O STARTOVNÉ A ÚČASTNICKÉ TRIČ­KO

Proto i letos jsou přípravy v plném proudu, vždyť do startu zbývá jen pár týdnů! Organizátoři by letos chtěli k oslavě české státnosti rozběhat na pět tisíc sportovců, tedy více než dvojnásobek oproti loňskému roku. Loni si běžci mohli vybrat ze 14 závodů na různých místech v ČR: mimo jiné se běželo v Praze, Terezíně, Jedovnicích, Syrovicích, Kamenici, Babicích nad Svitavou, na Bedřichově, v Milovicích, Novém Městě na Moravě, Písku a dalších. Dva závody se uskutečnily ve Spojených státech amerických – ve Washingtonu DC a v Portlandu.

V letošním roce se zatím k organizaci závodů přihlásily skoro tři desítky lokálních sokolských jednot či spolků. „Je skvělé, když závody v regionu pořádají lokální pořadatelé, kteří znají své prostředí a tamní obyvatele a mohou jim závod ušít na míru,“ říká Hana Moučková, starostka České obce sokolské. Stále ale počet závodů není finální, stále se hlásí noví organizátoři, kteří by se chtěli přidat k obnovování staré tradice. Praha, Jedovnice, Babice nad Svitavou, Sokolov, Proseč v Podještědí, Opava či Terezín jsou jen příklady, kde se letos v ČR poběží, dále pak nebudou chybět Washington DC ani Portland v USA.

Organizátoři vyzývají účastníky běhů, aby na trať vyrazili v barvách české trikolory, tedy v červené, modré a bílé. Kdo chce, může si při registraci zakoupit originální funkční tričko, účastníci v běhu v Praze jej budou mít jako součást startovního balíčku. Při registraci také každý může přispět bratrovi J. Šenkovi ze Šumvaldu, kterému blesková povodeň v noci ze 7. na 8. června sebrala střechu nad hlavou, a to částkou 50, 100, 150 či 200 Kč. Vybraná částka z registrací následně poputuje v plné výši na transparentní účet (293706524/0300), který byl Sokolskou župou Olomouckou – Smrčkovou pro dlouholetého sokola zřízen a na který již přispívají sokolové z celé ČR.


!! SOUTĚŽ: VYHRAJTE STARTOVNÉ A ÚČASTNICKÉ TRIČKO!!


SOUTĚŽNÍ OTÁZKA: KOLIK BĚŽCŮ SE PODLE ODHADŮ POŘADATELŮ LETOS ZAPOJÍ DO SOKOLSKÝCH BĚHŮ REPUBLIKY?

ODPOVĚDI POSÍLEJTE DO 20. ZÁŘÍ NA ADRESU SOUTEZ@BEHEJ.COM A DO PŘEDMĚTU EMAILU NAPIŠTE BĚH REPUBLIKY. PŘIPIŠTE TAKÉ, V JAKÉM MĚSTĚ BYSTE RÁDI V PŘÍPADĚ VÝHRY BĚŽELI.


Všechny běhy v roce 2019 se nesly v duchu pohodové, přátelské atmosféry a účastníci si běh velmi užívali. Organizátoři věří, že letošní ročník bude také takový. Loňský běh v Praze byl okořeněný pěti „zastávkami“ s klíčovými událostmi českých dějin, např. T. G. Masaryk zdravil běžce z koně, sokolské sbory pěly tradiční písně či hlídka VB naháněla běžce s obušky. Nejeden z nich dostal políček. I letos organizátoři pražského běhu chystají zpestření běhu v okolí Petřína a Tyršova domu, který poskytne běžcům zázemí. Avšak, co bude pro (na) běžce přichystáno je přísným tajemstvím, které bude odtajněno až na trati…

Organizátoři by chtěli, aby závodů bylo co nejvíce, aby si každý mohl vybrat ten svůj nebližší běh a nemusel cestovat nikam daleko. „Chtěli bychom, aby opravdu každý mohl oslavit Den vzniku samostatného československého státu pohybem a s partou podobně naladěných lidí,“ říká Martin Duka.

Jen pouhé dva týdny před odstartováním loňského běhu byla vyhlášena týmová soutěž. V té ale nešlo o to, jak jsou členové týmů dobří běžci – vítězem se stával tým s nejvyšším počtem členů. Letos je soutěž vypsána již od samotného začátku. Loni nejpočetnější tým vůbec Prostě běž-zářivky se účastnil běhu v Jedovnici a čítal 18 členů.

„Kdyby nebylo sokolů, nebylo by legií, kdyby nebylo legií, nebylo by Československo,“ pravil v roce 1918 T. G. Masaryk. Pojďme proto společně 28. října oslavit 102. výročí naší samostatnosti. A pojďme slavit zdravým pohybem na zdravém vzduchu, neb v zdravém těle zdravý duch!


KDE SE LETOS POBĚŽÍ?

Praha

Babice nad Svitavou

České Budějovice

Děčín

Dobříš

Choceň

Jablonec nad Nisou

Jablůnka

Jedovnice

Kamenice

Komárov

Kroměříž

Libochovice

Lomnice nad Popelkou

Milovice

Mšené-Lázně

Nížkov

Nové Město na Moravě

Okříšky

Olomouc

Opava

Ostrava – Proskovice

Písek

Plzeň

Proseč pod Ještědem

Sokolov

Syrovice

Terezín

Touškov

Zlatá Olešnice

Žebrák

Portland

Washington

Pozn.: Počet závodů není konečný, stále se můžete jako pořadatelé přidat. Využijte tento formulář: https://docs.google.com/…oJg/viewform

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behrepubliky muž 03.09.2020 18:54:16

Sokolové i nesokolská veřejnost, sportovci i pouze aktivní lidé v loňském roce doslova vběhli do druhé stovky samostatného českého státu. Na dva tisíce běžců po celém Česku i v zámoří vyběhlo ve stejný okamžik, aby společně oslavili 101. výročí Dne vzniku samostatného Česka. Sokolský běh republiky od začátku neměl být jednorázovou akcí, ale měl obnovit starou sokolskou tradici – právě oslavu 28. října pohybem.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.