Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Kvalitní voděodolné bundy do drsného nečasu

TEST: Kvalitní voděodolné bundy do drsného nečasu
foto: archiv

Josef Smetana | 18.02.2022 | přečteno: 19119×

Slunce, v mžiku zataženo, déšť, silný vítr… Právě nyní panuje počasí, kdy je kumšt i pro ostřílené se vhodně obléknout, zejména na delší výběh. Pokud vyrážíte na štreku bez možnosti se někde schovat před náhlým lijákem, oceníte investici do bundy s výraznou voděodolností. Loni na přelomu zimy a jara jsme otestovali dvě desítky bund a vybíráme nyní ty, které kromě odolnosti vůči vodě zaručí i dostatečnou prodyšnost.

Kjus, Rab, Salomon, The North Face. Čtveřice značek s různým pojetím boje proti živlům. Materiály s vysokou voděodolností, perfektní střihy, zajímavé vychytávky, které nám běžcům zpříjemňují běh v nečasu. Výrobci se snaží přijít s produkty propracovanými do posledního detailu. S materiály, které nepustí vodu k tělu a zároveň nevyždímají běžce do poslední kapky potu. Za kvalitu se ale platí. Ceny se pohybují kolem čtyř tisíc korun, „golfový“ Dexter je dokonce téměř na dvojnásobku.

Použití voděodolných bund ale deštěm nekončí. Použijete je v chladnějších dnech bez srážek jako běžnou větrovku, odolají sněžení i silnému větru. Pro velmi dlouhé aktivity poslouží jako záložní záchranný balíček. Obléct je lze také těsně po doběhnutí závodu. Jasně, nepoužijete je tak často jako třeba superlehkou větrovku (výsledky testu přineseme během pár týdnů), ale pomohou, když vám nejvíc zahrozí prochladnutí.

Pro trénink kolem jedné hodiny skvěle poslouží i v chladném suchém počasí. Kolem devadesáti minut je pak téměř ideální rovnováha mezi odolávání dešti a zvýšeným pocením běžce. Nad dvě hodiny již přichází první pocity chladu a diskomfortu. Samozřejmě velmi záleží na zvolených spodních vrstvách, okolní teplotě a intenzitě zatížení.

Při výběru na vás výrobci vychrlí řadu parametrů, které je dobré znát a mít na ně předem odpověď. Vodní sloupec udává výšku vody ve válci, které odolá materiál bundy před prosáknutím, u běžeckých bund zpravidla 10.000 až 20.000 mm, v praxi takový materiál odolává až několika hodinám deště.

Membrána je tenký povlak laminovaný na vnitřní straně materiálu zamezující pronikání vody. Membrána dvouapůlvrstvá (2,5L) je doplněná vnitřním polyuretanovým nátěrem. Prodyšnost měří množství vodních par, které se odpaří přes jeden metr čtvereční materiálu za dobu 24 hodin, u testovaných bund se pohybují v rozmezí 10.000 až 40.000 g/m2/24h.

Na co si dát při výběru pozor? U kapuce je důležité stahování nebo zakončení do gumičky, aby nesjížděla z hlavy při rychlém běhu nebo silném větru. Pozor na výhled do stran, občas je omezený! U střihu dejte pozor na kratší rukávy, obvykle jsou o něco kratší než u běžných větrovek, zpravidla také nemají průvlek na palec. Při hraniční velikosti volte tu větší! Zip je důležitým prvkem v celkové voděodolnosti, u všech modelů v testu byl naprosto bezproblémový. Pokud plánujete používat bundu jako záložní, uvítáte její lehkou sbalitelnost.


RAB PHANTOM PULL-ON (vítěz testu)

Neskutečná lehkost dešti perfektně odolávající bundy zaujala hned při prvním proběhnutí. Pocitově běžíte jak v lehounké větrovce, a ne jako v plně funkční voděodolné bundě. Pokud máte v dešti a chladu rádi zakrytý krk co nejvýše k bradě, budete z Phantomu přímo nadšeni. Skvělé a originální je zakončení rukávů s mírným přesahem na hřbet ruky, je povedené a zároveň nijak neomezuje při sledování hodinek. Propracovaná je konstrukce kapuce, kde zaujme tvarovatelný pásek v kšiltu i bezvadné usazení na hlavě. Bunda krásně obepne tělo, neplandá v silném větru, zároveň ale nijak neomezuje při rozcvičení. K velkým přednostem patří snadná sbalitelnost (do velikosti softbalového míčku), a tím pádem využitelnost jako záložní bundy při nestálém počasí.

Hodnocení: 96 %

(+) dokonalá funkčnost

(+) neskutečná lehkost

(+) povedené zakončení rukávů

(-) absence kapes

(-) omezený výhled do stran z kapuce

Hmotnost: 98 g (M)

Cena: 3 980 Kč (aktuální cena: https://serve.affiliate.heureka.cz/…/p/974268442)

Voděodolnost: 20.000 mm

Prodyšnost: 40.000 g/m2/24h

TIP: Pro velmi intenzivní nebo výrazně dlouhý objemový trénink v dešti


SALOMON BONATTI WP JKT M

Celoročně použitelná plně funkční bunda s důrazem na promyšlené detaily. Jedním z nich je dokonale řešená kapuce, která spolehlivě drží na hlavě i při rychlejším tempu nebo silném větru, kšiltík pěkně před kapkami chrání obličej, bezproblémové je otáčení hlavou. Tradiční vychytávkou je u Salomonu kraťoučký pásek na hrudi s patentkou umožňující běh s rozepnutým zipem při potřebě větší ventilace. Osvědčí se zejména při rozcvičování. Voděodolnost podtrhuje kvalitní zip s vnitřním překrytím, tudy se vlhkost opravdu k tělu nedostane. Bonatti boduje celkovou odolností a zároveň jednoduchostí. V kombinaci s povedeným střihem smazává všechny důvody, proč nevyběhnout v dešti. Bunda je navíc sbalitelná do náprsní kapsy, která se snadno uzavře oboustranným zipem.

Hodnocení: 93 %

(+) celková odolnost

(+) propracované řešení kapuce

(+) kvalitní a funkční zip

(-) kapsa zevnitř nechráněná proti potu

(-) méně výrazné reflexní prvky

Hmotnost: 193 g (M)

Cena: 4 390 Kč (aktuální cena: https://serve.affiliate.heureka.cz/…/p/990805742)

Voděodolnost: 10.000 mm

Prodyšnost: 10.000 g/m2/24h

TIP: Trénink v chladnějším deštivém počasí


THE NORTH FACE FIRST DAWN JACKET

Pro běžný vytrvalecký trénink není déšť za použití First Dawn žádnou překážkou. Volnější střih umožňuje bezproblémové rozcvičení. Ani po promáčení bunda neprofoukne, zároveň se nijak přehnaně nepotíte. Výrazná barva navyšuje vaši bezpečnost při špatné viditelnosti. Proběhnutí zpříjemní i optimálně střižená kapuce, kterou lze povedeně dotáhnout zadrhovadlem na zátylku. Při tempovém tréninku uvítáte speciální zakončení rukávů, které umožňuje bezproblémové sledování dat na hodinkách. Podlepené švy a kvalitní zip pak jen podtrhují celkovou funkčnost. Není to žádná pláštěnka, ale opravdu funkční bunda přesně pro běžce, kteří vyběhnou kdykoliv a řídí se pravidlem: „Neexistuje špatné počasí, pouze špatně oblečený běžec.“

Hodnocení: 93 %

(+) funkčnost

(+) průduchy na zádech

(+) výrazná barva

(-) hlučnější při běhu

(-) kratší v pase

Hmotnost: 171 g (M)

Cena: 4 020 Kč (aktuální cena: https://serve.affiliate.heureka.cz/…/p/989698032)

Voděodolnost: 20.000 mm

Prodyšnost: 14.400 g/m2/24h

TIP: Trénink v silném dešti


KJUS DEXTER 2.5L HAL-FZIP

S golfovým oblečením na běh? S Dextrem je to možné! Kombinace pohodlného nošení a příjemného materiálu tomu jen nahrávají. Dexter má navíc velice pěkně zpracované zakončení rukávů s chytrým lapačem stékající vody. Volnější střih oceníte při rozcvičení (materiál je navíc elastický), bez problémů pod bundu nasoukáte více vrstev v chladnějším počasí. Bunda je skvěle sbalitelná do boční kapsy s oboustranným jezdcem zipu, výsledný balíček má i poutko na zavěšení. K povedeným vychytávkám patří také kapsle se zadrhovadlem pro stažení gumičky v pase. Dokonalou voděodolnost podtrhuje krátký zip s propracovaným překrytím koncovky u krku.

Hodnocení: 91 %

(+) pohodlné nošení

(+) elastický materiál

(+) snadná sbalitelnost

(-) bez kapuce

(-) volnější „golfový“ střih stojáčku límce

Hmotnost: 176 g (M)

Cena: 7 840 Kč (aktuální cena: https://serve.affiliate.heureka.cz/…/p/986703008)

Voděodolnost: 20.000 mm

Prodyšnost: 20.000 g/m2/24h

TIP: Pohodové proběhnutí v dešti

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Coach muž 15.03.2021 10:50:11

Sněžení, déšť, silný vítr. Právě nyní panuje klasické počasí přechodu ze zimy do jara. Vhodně se obléknout je kumšt i pro ostřílené! Zejména pokud vyrážíte na delší štreku bez možnosti se někde schovat před náhlým lijákem, oceníte investici do bundy s výraznou voděodolností. Jelikož však stále vyšší teploty kladou nárok i na prodyšnost, vybrali jsme z právě probíhajícího testu dvou desítek běžeckých bund ty, které si podle nás nyní zaslouží největší pozornost.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.