Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Extrémní zážitek! Tomáš Štverák zdolal 330 km Tor de Geants

Extrémní zážitek! Tomáš Štverák zdolal 330 km Tor de Geants
foto: Tor des Geants

Michaela Jiráková | 14.09.2023 | přečteno: 4337×

Beskydský rodák a ultramaratonec Tomáš Štverák dnes v noci pokořil svou největší letošní výzvu – úspěšně dokončil jeden z nejtěžších běžeckých závodů Tor des Geants (TORX). V neděli dopoledne se postavil na start trasy dlouhé přes 330 km s převýšením přes 24 000 m, aby do cíle v Courmayeur doběhl na 21. místě v čase pod 89 hodin.

Italské údolí Aosta se na jeden týden vždy promění v bojiště těch nejodvážnějších běžců, kterým se poštěstí a jsou vylosováni. Pouhá registrace jako vstupenka na tuto extrémní pouť života totiž nestačí. Start a cíl je v horské obci Courmayeur pod úpatím hory Mount Blanc na severu Itálie.

Tomáš do vytouženého cíle doběhl na celkovém 21. místě s neuvěřitelným časem 88 hodin a 51 minut. Závodu se zúčastnilo přes 800 běžců a jako první protnul cílovou pásku italský ultraběžec Franco Colle v čase 66 hodin a 39 minut, první ženou v cíli byla Emma Stuart, která trasou prolétla v čase 82 hodin a 21 minut. Závodníci mají na zdolání limit 150 hodin.

„Splnily se mi všechny sny, takže musím být maximálně spokojen. Tím třetím snem byl nejlepší český čas a nejlépe jít to pod 90 hodin. Kdyby mi ale někdo ve středu ráno v Oyace řekl, že se tohle povede, tak ho pošlu někam, protože jsem se nacházel na hodně temných místech. Na druhou stranu vím, že jde tenhle závod zaběhnout o mnoho lépe, a dovolím si říct, že s touhle zkušeností už teď vím, jak na to. Ne nadarmo se mě neustále všichni okolo ptali, pokolikáté závod běžím a odkud jsem. Tak nějak jsem si uvědomil, že napoprvé se závod v nějakém světovém čase nedá moc dokončit a už vůbec ne, když jsi z Česka. Technická a vlastně i celková náročnost trasy byla ještě těžší, než jsem si myslel. Ale taky to byla neskutečná krása!“ napsal po závodě na svůj Strava účet.

Cílem takového závodu (s lákavým podtitulem Extraordinary Extreme Experience, tedy Mimořádně extrémní zkušenost) není jen cílová páska, ale celá ta přípravná cesta k němu. Tomáš během roku posbíral medaile na několika menších závodech u nás i v zahraničí, absolvoval hypoxický trénink, odjel na tréninkový kemp do rakouských výšek, kde během jednoho týdne naběhal celkem 270 km a nastoupal 19 000 výškových me­trů.

Předzávodní období mu znepříjemnilo zranění, ale ani zlomená klíční kost ho nezastavila v cestě za jeho vysněným cílem. Do přípravy dal své maximum, do závodu šel srdcem a svou největší odměnu si vybral v noci na čtvrtek, když se po necelých čtyřech dnech boje s vlastními fyzickými i psychickými silami, nedostatkem spánku, přírodními vlivy, bolestí a odhodláním vrátil tam, kde to v neděli všechno začalo a navíc s nejlepším českým časem!


DLOUHÉ BĚHY V HORÁCH? APKA ACTIGO NABÍZÍ TYTO ZÁVODY

Instaluj si zdarma mobilní aplikaci Actigo a budeš mít v kapse pomocníka, který ti ušetří čas při hledání běžeckých závodů! Nejrozsáhlejší databáze, pohotové výsledky, inteligentní filtrování a doporučení. Stahuj teď hned na www.actigo.app!


Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mjirakova žena 14.09.2023 16:33:08

Beskydský rodák a ultramaratonec Tomáš Štverák dnes v noci pokořil svou největší letošní výzvu – úspěšně dokončil jeden z nejtěžších běžeckých závodů Tor des Geants (TORX). V neděli dopoledne se postavil na start trasy dlouhé přes 330 km s převýšením přes 24 000 m, aby do cíle doběhl na 21. místě v čase pod 89 hodin.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.