Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Tereza Hrochová v neděli poběží v Seville o olympiádu

Tereza Hrochová v neděli poběží v Seville o olympiádu
foto: archiv Terezy Hrochové

Radek Narovec | 16.02.2024 | přečteno: 2084×

Sezona silničních běhů u nás ještě pořádně nezačala a už se máme na co těšit. V neděli se v jihošpanělské Seville, hlavním městě Andalusie, poběží rychlý maraton a česká reprezentantka Tereza Hrochová se při něm pokusí o zdolání olympijského limitu pro letní olympiádu v Paříži. Co na ni čeká a jak s koučem ladili formu přes zimu?

Podmínky pro start na olympiádě jsou nastaveny jednoznačně – nic než čas 2:26:50 pro závodnici AK Škoda Plzeň nepřichází v úvahu, protože šance získat letenku na kapacitně omezený olympijský maraton přes světový žebříček jsou velmi omezené. Terka má osobák 2:29:06 ze svého hned prvního maratonu v životě, nyní jich má na kontě šest. Loni se však pod 2:31 nedostala.

Tereze se nepodařilo dostat do Valencie, kde tak zazářila jiná česká reprezentantka Moira Stewartová a na dálku hodila pomyslnou rukavici své domácí rivalce, se kterou se přetahují o post české vytrvalecké jedničky. Tereza Hrochová oproti Moiře již olympijské zkušenosti má, startovala před třemi roky v Sapporu na odložených “covidových” hrách. Ovšem hezký zážitek to pro ni tehdy nebyl, závodnice byly prakticky pořád drženy na hotelu a neměla s sebou ani svého kouče Vladimíra Bartůňka, který jí dělá support.

Ten tentokrát ve Španělsku chybět nebude a i během zimní přípravy na Terezu hodně dohlížel, byť většinou trénovala v Itálii na horách a na jihu Španělska v teple. Na konci roku si vyzkoušela silniční desítku v Malaze a byl z toho osobák 33:25.

“Tereza půjde do závodu s tím, že nic jiného než maximální výkon pro ni v neděli nepřipadá v úvahu. Ve hře je kromě olympiády ještě start na ME v půlmaratonu, ale to si nechceme před startem vůbec dávat do hlavy,” říká její kouč.

Tereza přešla během zimy na jiné boty, v Seville se objeví v adidasech a byl to právě přechod z Nike ke konstrukčně maličko odlišným botám, který museli s trenérem v přípravě řešit. Byť se jedná o drobné rozdíly v obutí, projeví se to na běžeckém kroku a je třeba s tím pracovat, aby to závodnici během dne D nevyvádělo z koncentrace.

“Škoda, že se nám nepodařilo dostat na start ve Valencii, tam byly naprosto ideální podmínky pro skvělé časy. Nyní má v Seville trochu foukat, ale i tak čekám kvalitní maraton. Ostatně nic moc jiného na výběr jsme neměli,” dodává plzeňský kouč.

Oproti minulé olympiádě, kdy mělo Česko na tři volná místa hned čtyři výtečné maratonkyně, se nyní reálně pro Paříž jeví právě jen Moira s Terezou. Teoreticky se dají limity plnit až do května, ale bylo by to hodně velké překvapení, kdyby Moiru, případně duo Moira-Tereza ještě někdo doplnil.

“Bohužel Marcela Joglová aktuálně není ve stavu o olympiádu bojovat. Uvidíme, jak to s ní a jejím maratonským běháním bude. Nechávám to rozhodnutí na ní,” říká o své svěřenkyni a olympioničce repre kouč Jan Pernica, který by rád pro ME měl i ženský tým.

Čtvrtá z předchozího kvarteta, Eva Vrabcová Nývltová, mezitím kariéru ukončila a věnuje se v RunCzechu elitním atletům a hobíkům.

V neděli se startuje v 8:30 našeho času a závod lze sledovat například na Eurosportu i s českým komentářem Štěpána Škorpila a našeho redakčního statistika Mirka Hasala.

Anketa

Podaří se v neděli Tereze Hrochové splnit kvalifikační limit pro olympiádu v Paříži?

ano
 
29 hl.
ne
 
26 hl.
Celkem hlasovalo 55 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 16.02.2024 15:17:37

Sezona silničních běhů u nás ještě pořádně nezačala a už se máme na co těšit. V neděli se ve španělské Seville poběží rychlý maraton a česká reprezentantka Tereza Hrochová se při něm pokusí o zdolání olympijského limitu pro letní Paříž. Co na ni čeká a jak s koučem ladili formu přes zimu?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.