Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

SROVNÁNÍ MARATONŮ: Praha vs. Atény

SROVNÁNÍ MARATONŮ: Praha vs. Atény
foto: Radek Narovec

Mirek Kratochvíl, Radek Narovec | 11.11.2009 | přečteno: 12070×

Srovnávání patnáctileté Prahy s aténským maratonem, který si v nedávném hlasování o nejoblíbenější městský maraton světa „urval“ druhou pozici, se může zdát jako rouhání. Pokusíme se ale na tomto zdánlivě nesmyslném duelu naopak dokázat, že Praha z něj vychází rozhodně se ctí!

Na začátku podotýkáme, že Atény ponesou v příštím megajubilejním ročníku Zlatou známku IAAF, zatímco Praha se prozatím musí spokojit se stříbrem.

Termín konání
Praha se běží v květnu, tedy nabízí možnost naplno zúročit zimní přípravu. Bývá však poznamenána vysokými teplotami. Atény jsou naopak počátkem listopadu ušetřeny veder, ale přeci jen konec závodní sezony není vhodným termínem pro lámání osobních rekordů (ostatně trasa řecké klasiky by to neumožnila ani jindy…).

Maratonské expo
Pražské expo zaznamenalo ohromný skok v posledních dvou letech, a to nejen přestěhováním na prostorné výstaviště. To aténské trpí prostorovými možnostmi paláce Zappeio, takže bylo místy obtížné prodírat se úzkými uličkami mezi stánky, nebo nalézt konkrétní stánek. Nabídka obchodníků byla srovnatelná, ani v jednom případě však výjimečná.

Doprava na start
Atény musí řešit jeden problém, který Praha nezná: dopravu závodníků na start. Pořadatelé se vyrovnávají s touto úlohou statečně, i když tradiční řecká „organizace“ dokázala v sobotu v ranních hodinách způsobit dopravní zácpu a leckdy v uzávěrách hlavní maratonské tepny uvízly i autobusy se závodníky… Nakonec se snad všechny závodníky podařilo na start přemístit včas.

Startovní zázemí
Zatímco Praha může použít startovní i cílové zázemí společně, Atény musí své úsilí rozdělit. Startovní zázemí v městě Marathonu by za normálního počasí zřejmě bylo naprosto bezproblémové. S lijákem se ovšem změnilo v brouzdaliště, ve kterém se před nepřízní počasí mohlo schovat jen pár šťastlivců. Ostatní se museli spolehnout na vlastní pláštěnky. Brodit se bahnem k nepočetným mobilním toaletám také nepatřilo k nejpříjemnějším zážitkům.

Úschovna zavazadel
Kdo si na jaře stěžoval na „velikost“ pražských baťůžků, měl by vidět oficiální aténský igelitový sáček. V obou městech nakonec pořadatelé vycházeli vstříc i majitelům větších zavazadel.

Startovné
Řeč čísel je poměrně jasná, zvlášť z pohledu českého maratonce. Za využití nejrůznějších slev se dá startovné na maraton v Praze pořídit i za méně než 700 korun. Částku 80 euro (více než 2000 Kč) zaplatíme v Aténách téměř bez možnosti slevy. I s ohledem na cenovou hladinu v řecké metropoli tak vychází startovné jednoznačně dráže než u nás.

Atraktivita a profil trati
V Praze si často stěžujeme na dlažební kostky, množství zatáček a několik stoupání a klesání v okolí nábřeží a mostů. Prakticky po celou dobu se člověk má na co dívat a často jsou pohledy na historickou Prahu překvapivé i pro rodilé Pražany. Profil aténského maratonu se bez nadsázky blíží maratonu horskému a několik předlouhých stoupání na trati by pohodlně strčilo do kapsy i z Běchovic proslulý Hrdlořezský kopec. Kdyby tomu nebránila tradice, řečtí pořadatelé by určitě v centru Atén našli zajímavější trasu. Po startu z Marathonu se povětšinou běží po nezajímavé periferii hlavního města a za zmínku stojí snad jen poslední stovky metrů lemované pomerančovníky a pochopitelně doběh na historický stadion Panathenaikos. Tam stavitelům řecké trati odpustíte vše…

Podpora diváků
Často slyšíme stesky, že v Praze vlastně pořádně fandí jen cizinci. Tento názor je k českým fanouškům až příliš kritický. Češi se možná neprojevují tak hlasitě, ale ti, kteří přijdou jako diváci, rozhodně fandí také. Míst bez divácké podpory je na pražské trati minimum. Aténský závod byl tentokrát poznamenaný lijákem, ve kterém by psa ven nevyhnal, natožpak diváka. Přesto se kolem trati našli vytrvalí obětavci, jejichž „bravo“ vyvolávalo po těle příjemné mrazení. V ulicích samotných Atén byla divácká podpora slabší než v Praze. Teprve s blízkostí olympijského stadionu sílila, aby pak při doběhu vyvrcholila v něco neopakovatelného.

Startovní pole
Kvalita startovního pole je víceméně srovnatelná. Oba státy postrádají domácí borce s výkonností alespoň trochu blížící se světové špici. Tomu odpovídá i průběh závodu – vpředu skupinka méně známých borců tmavé pleti, pak dlouho nic a za nimi spíše jednotlivci. Poměr domácích a zahraničních běžců je na obou závodech podobný, zhruba padesát na padesát. Prahu letos dokončilo 3900 běžců, Atény 3850. Hovoříme o hlavním závodě, přičemž ten aténský mohl být letos poznamenán odkladem účasti na rok následující, kdy bude jistě s velkou pompou oslaveno výročí 2500 let od slavné bitvy u Marathonu.

Organizace závodu
Už si ani neuvědomujeme, s jakou samozřejmostí se při pražském maratonu objeví a zase zmizí všechny dopravní značky, zátarasy a občerstvovací stanice. Pražský tým je nejen sehraný, ale je vidět, jak se neustále snaží odstraňovat chyby a nedostatky. Jihoevropská nátura je trochu jiná, organizace se místy nevyhne zmatkům, ale nadšením a srdečností dokáží pořadatelé a dobrovolníci spoustu věcí napravit.

Občerstvení na trati
Pražské občerstvovací stanice jsou všude vybaveny výhradně kelímky. Atény vsadily na lahve. Napít se z kelímku za běhu je prakticky nemožné. Lahve jsou jednoznačně pohodlnější, ale kritici budou jistě argumentovat plýtváním nedopitou vodou a iontovými nápoji. Poněkud složitější je uklízení, protože někteří běžci si nesou láhev i stovky metrů. To je s kelímkem prakticky nemožné.

Značení trati
Pražské kilometrovníky občas přehlédneme, protože jsou umístěné nízko. Ty v Aténách jsou díky své konstrukci nepřehlédnutelné, ale některé pro změnu chyběly. S vyznačením trasy není problém na komplikované pražské trati, natožpak na jednoduché aténské trase.

Vodiči
Aténští vodiči jedou podél trasy na kole. Možná se jim snáz podaří udržet přesné tempo, ale tím výhody končí. Pražský vodič-běžec je větším společníkem, rádcem a ostrůvkem jistoty. Tím se souběžně jedoucí cyklista nikdy nestane. Navíc nabídka vodičů, či jejich cílových časů, je v Praze výrazně vyšší.

Občerstvení v cíli
Výdej občerstvení v cíli bývá v Praze poněkud živelný. Je těžké zabránit, aby si někdo nevzal několikanásobek svého přídělu pití nebo ovoce. Pro běžce ze závěru pole to pak znamená riziko, že se na ně již nedostane. V Aténách dostanete do ruky papírovou tašku s předem připraveným obsahem a kráčíte dále, takže cílový prostor zůstává volný pro další běžce.

Celkový verdikt
Zaběhnout si maraton na klasické trati můžete jen na jednom místě na zeměkouli. V tom jsou Atény jedinečné. Stejně tak pocity, které člověka zaplaví v momentě, kdy vbíhá na olympijský stadion, se těžko dají popsat. Už z těchto dvou důvodů stojí za to aténský maraton absolvovat. V případě Prahy se dá minimálně konstatovat, že nám dorostla úrovně, kdy se může pyšně srovnávat s mnohem zvučněji znějícími a dlouholetějšími „soupeři“.


FOTOGALERIE ZE ZÁVODU

FOTOGALERIE ZE ZAPALOVÁNÍ MARATONSKÉHO OHNĚ

ZÁZNAM ŘECKÉ TELEVIZE

Komentáře (Celkem 8)

Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha

Celkem 26258 km
Minulý měsíc 8 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 11.11.2009 10:41:43

S hodnocením na 90 % souhlasím (a ty rozdíly jsou spíš tím, že jsem tam byl jiný rok). Pouze bych se zastal „Prahy“ ohledně značení kilometrů, nyní je hodně dobré. Přesto stále Praha a Athény v mém soukromém subjektivním hodnocení zaujímají „medailové pozice“, ale odzadu :-((.

avatar

Aura: 2920

Exploser muž 11.11.2009 11:55:52

>> EvženGe, 11. 11. 2009 10:41:43

Ve kterém významějším městě jsi ještě neběžel maraton?

Motto: In God is our trust.
avatar

Praha

Celkem 26258 km
Minulý měsíc 8 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 11.11.2009 15:20:04

>> Exploser, 11. 11. 2009 11:55:52

Jéé, těch je!!! Ale aspoň si můžu pořád něco plánovat.

avatar

gabris muž 11.11.2009 20:59:16

So záujmom a neskôr, pri druhom a treťom čítaní aj s pobavením som si prečítal porovnanie dvoch, podľa môjho názoru skoro neporovnateľných maratónov. Priznám sa, že som nepochopil zmysel porovnania. Má ma odradiť od účasti na Pražskom maratóne, ktorý som zatiaľ nebežal a zvažujem buď rok 2010 alebo 2011 ? Alebo si potrebuje český človiečik zdvihnúť sebavedomie po tom, že bol niekto kritický k organizácii nejakého ročníka v Prahe ? Veď maratónsky beh je skoro v každom hlavnom meste a každé miesto sa potýka s nejakým nedostatkom a neduhom. Naviac na rozdiel od Atén môže si trať upravovať a opravovať, aby bola niečim zaujímavá. Tu je to „len“ dedina Maraton a štadion v Atenach.
V Prahe som nebežal, pridám postrehy z Viedne a z behu Maratón – Atény, ktorý má právo označovať sa ako klasický maratón, ktorý som odbehol minulú nedeľu. Aby som nebudil dojem, že som nacionalista, či šovinista, dovolím si podotknúť, že s organizáciou bratislavského maratónu som spokojný nebol, hoci na obranu organizátorov, pomaly sa to zlepšuje a snáď o pár rokov to bude maratón na slušnej úrovni.
Všetky odvodeniny od tohto behu sledujú dva základné ciele, dosiahnuť požadovanú dľžku a výberom trate nájsť vhodný kompromis pre bežcov, divákov, dopravu. Toto v Aténach nie je možné a že sa beží skoro horský maratón, za to môže žiaľ geologická aktivita pred pár tisíckami rokmi. Poďme k jednotlivým bodom autora. (nebudem komentovať všetky, možno sa nájde ďalší prispevateľ, ktorý pociťuje potrebu nejakej reakcie)
Porovnávať termíny je síce zaujímavé, ale nemá to zmysel, nakoľko mnoho ľudí uprednostňuje prípravu počas teplejších mesiacov pred prípravou napríklad na Viedenský maratón, kedy som behával v snehovej metelici, či na ľade.
Maratónske expo. Asi závisí od času, kedy sa autor prechádzal výstaviskom. Je asi naivné sa domnievať, pri predpokladanom počte účastníkov, ich doprovodu a dĺžke samotnej registrácie bude expo ľahko priechodné. Rovnako na obmedzenú plochuasi ťažko vystavovatelia prinesú celý svoj sortiment.
S dopravou na štart sme problém žiaden nemali, po príchode k štadiónu sme nastúpili do prvého otvoreného autobusu, ktorý sa po zaplnení sedadiel pohol smerom na štart. Problémy v miestnej doprave riešila polícia a týkali sa domácich vodičov, nie účastníkov preteku sediacich v autobusoch.
S kritikou štartového zázemia súhlasím. Úschova batožín bola organizovaná v Maratóne dobre, horšie to bolo pri výdaji v Aténach, nakoľko sa navlhnuté samolepky čísel odlepovali od plastových tašiek, nie „igelitových sáčkú“. Veľkosť o niečo menšia ako vo Viedni.
Výšku štartovného by som určite privítal nižšiu.
Podpora divákov bola podmienená trasou, počasím. Hudobné skupiny chýbali vôbec, prítomné boli iba na jednom mieste reproboxy. Ale skutočne, s tým s autorom článku súhlasím, výkriky „Bravo“ prípadne aj s menom pretekára boli veľmi účinným dopingom.
S organizáciou závodu som žiadnu negatívnu skúsenosť nemal. Služby vodičov som zatiaľ nevyužíval, akurát by ma mohlo hnevať, že na časti, kde som mal behu plné zuby, hoci sa bežalo dole kopcom sa cyklista viezol s minimálnou frekvenciou šliapania do pedálov. Značenie kilometrov bolo snáď v poriadku, možno v úvode, ale po polovici som priam vyhľadával každý jeden kilometrovník. Pri občerstvení po trati sa prikláňam k fľašiam. Domnievam sa, že organizátor si veľmi dobre uvedomoval možné problémy pri dehydrátacii závodníkov. Počasie dva dni pred behom,ako aj v pondelok mohlo byť a bolo pre turistu nádherné, pre bežca s výnimkou afrických skoro zabijakom. Ak sa v Prahe, v máji dodávajú tekutiny v kelímkoch, apeloval by som na organizátorov, aby sa snažil ušetriť na iných hlúpostiach, ale v tejto oblasti by mohol byť veľkorysý.
Jednu veľkú výtku, ktorú som aj poslal organizátorom. Mohli by sa merať netto časy, tak, ako je to aj vo Viedni. Lebo stáť 2–3 minúty po výstrele a nebežať, to nie je skutočne fér.
K občerstveniu v cieli, ktoré bolo organizačne totožné s viedenským, niet čo dodať. Ak sa Praha „vyznamenala“ tak je to na rozumných ľuďoch, aby sa poučili. Lebo len hlupák robí tie isté chyby znova.
čo na záver ? neporovnávať neporovnateľné. Tento beh má dlhú históriu, vážnosť. Končí na štadióne, ktorý rovnako dýcha históriou. Zdvíhať si sebavedomie, že aj my v Prahe vieme zorganizovať skoro rovnocenný a možno aj v mnohých smeroch lepší maratón, to je na zasmiatie. A ak aj odstránite všetky nedostatky, v čo dúfam, dokážete zorganizovať iba na 42, 195 km. Hoci sa bude volať maratónom, maratón to vlastne nebude. (ale to isté robia v x ďalších miest)
Držím palce a dúfam, že sa stretneme na trati.

Peter zo Záhoria

avatar

Nymburk

Celkem 2830 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:42 (2009)
půlmaraton: 1:35:37 (2009)
maraton: 3:47:55 (2008)

dan67 muž 12.11.2009 13:39:38

Třošičku…malin­ko…hodně, prostě takový PR článek partnera PIMu.

Oba maratony jsem běžel, oba v r.2008. Snad jsem některé letošní účastníky inspiroval k přihlášce.

Organizačně jsou srovnatelné, něco je lepší v Praze, něco v Aténách. Trasa se liší, jsou to dvě města…

Pokud to vezmu pozitivně, pro věčné kritiky PIMu. Praha se může směle srovnávat s Atenami. Rozdíly v r. 2008 byly, to ano, ale nic zásadního.

Motto: http://dan1967.blogspot.com/
avatar

Praha 5

10 km: 0:39:46 (2002)
půlmaraton: 1:31:00 (2004)
maraton: 3:16:59 (2004)

mirekk muž 12.11.2009 15:11:28

>> dan67, 12. 11. 2009 13:39:38

Myslím Dane, že Tvůj článek z loňských Atén se velkou měrou podílel na podstatném nárůstu počtu českých a slovenských účastníků.

avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 12.11.2009 20:40:54

>> dan67, 12. 11. 2009 13:39:38

Ahoj Dane,
dovol, abych se ohradil, že tento článek je PR produktem mediálního partnera PIMu.
 

  1. obecně si velmi hlídáme nezávislost obsahu
  2. produkujeme články i o závodech, kde nefigurujeme jako mediální partner, naposledy to byla Velká kunratická či třeba Běchovice
  3. ty sám docházíš ke stejnému závěru při hodnocení obou maratonů, ke kterým jsme dospěli my.
avatar

vipera muž 13.11.2009 07:35:25

>> gabris, 11. 11. 2009 20:59:16

Pravda je, že jarní termín maratonu je vhodnej tak pro Afričany.

Motto: Why walk when you can run

administrator 03.04.2010 13:33:06

Srovnávání patnáctileté Prahy s aténským maratonem, který si v nedávném hlasování o nejoblíbenější městský maraton světa „urval“ druhou pozici, se může zdát jako rouhání. Pokusíme se ale na tomto zdánlivě nesmyslném duelu naopak dokázat, že Praha z něj vychází rozhodně se ctí!


Odkaz na článek
Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.