Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Najděte kouzlo zimního běhání

Najděte kouzlo zimního běhání
foto: Martin Symon

Veronika Brychcínová | 16.01.2012 | přečteno: 21954×

Běžců v naší zemi během posledních let o poznání přibylo. Radost se podívat. V lesích, parcích na silnicích a v uličkách… S nástupem zimy ale působí stejná místa trochu osaměle. Přitom i zimní běh má své kouzlo. Pokud se naučíme respektovat zimu se vším, co přináší, pak si dokážeme užívat její počasí a nálady a navíc si vytvoříme dobrou kondici pro jarní sezónu.

Stále se vám nechce ven? Není divu. Podle dostupných studií je optimální teplota okolního vzduchu pro vytrvalostní běh 14°C. Přidejme bezvětří s dokonalou vlhkostí vzduchu a máme ideál. Ale vraťme se do naší zimní reality. Štiplavý vzduch, ranní mlhy, sníh, led, tma… Pokud se chceme bavit během i přes zimu, pak vzhůru k těmto výzvám.

JAKO V BAVLNCE
Nízké teploty mají oproti vysokým tu výhodu, že máme možnost své tělo vůči nim chránit. V dnešní době už není těžké vybavit se oblečením, které zajistí maximální odvod potu od pokožky, čímž zmenšíte možnost prochladnutí. Protože základním ochranným mechanismem těla proti poklesu tělesné teploty je omezení cirkulace krve v končetinách, mysleme také na ně. Poohlédněte se po běžeckých rukavicích, které si oblíbíte pro optimální zateplení a tenčí materiál, který vám například dovolí zavázat si tkaničku bez nutnosti jejich svlékání.

– Při vybíhání ze dveří bychom měli mít pocit mírné zimy. Nezapomínejte, že díky běhu se zahřejete. Pocit zimy by měl do 5–10 min odeznít.
- Běžíte-li ve větrném dnu, pak první část výběhu volte proti větru. Závěr, kdy je předpoklad, že budete více zpocení, dobíhejte po větru.
- Vybavte se několika typy rukavic, které můžete podle teploty střídat nebo oblékat na sebe.
- Myslete na zápěstí a předloktí. Jedná se o citlivá místa. Způsobů, jak zateplit zápěstí, je více: dlouhý náplet rukavic, bunda s dlouhým rukávem a otvorem na palec, nebo samostatné tenké návleky na předloktí.
- Achillova šlacha může být Achillovou patou zimního běžce. Šlachy obecně se hůře prokrvují a zejména silná Achillova šlacha si zaslouží péči. I když nám není většinou na tuto část těla zima, volíme dlouhé ponožky, optimálně podkolenky, které navíc udrží v teple celé lýtko.
- Když oblečení nestačí: Pokud máte pocit, že i přes vhodné oblečení se některá část těla neprokrvuje tak, jak by bylo dobré, můžete zkusit použít před výběhem hřejivý krém.

VZDUCH, CO MÁ ŘÍZ
Ostřílení běžci, kteří proběhali za svá běžecká léta mnoho zim, nemívají s během v mrazivém počasí problémy. Dýchání studeného vzduchu ale přesto může působit potíže nejen začátečníkům. Záleží na tom, co je příčinou těchto potíží. Může jít o oslabenou imunitu nebo vrozenou indispozici. Kolikrát je ale třeba dát jen svému tělu možnost se na pohyb venku za chladného počasí adaptovat. Stejně jako při adaptaci na trénink, i tady pak půjde o to, postupně zvykat své tělo a dýchací systém na nižší teploty.
Důvodem potíží také nemusí být samotná nízká teplota vzduchu, jako spíš jeho nedostatečná vlhkost. Někteří běžci tedy zkouší s kolísavým úspěchem dýchat přes šátek, někomu zase pomáhá vyběhnout v mlhavém počasí. Trénink v zimní mlze nezní moc lákavě, ale pro někoho může skrývat neviditelnou výhodu.

SNÍH A LED
Není sníh jako sníh. Zkuste si představit veškeré varianty od třpytící se čerstvě napadané hluboké vrstvy prašanu po jarní, těžké, poslední zbytky sněhu. Pokud se pouštíte do hlubšího sněhu, vymýšlejte jak zařídit, aby vám sníh nelezl do bot. Vyzkoušejte návleky nebo jednoduše podkolenky. Pokud sníh namrzá, pak tu trochu přituhuje. Ale jen málokdy je to skutečný důvod pro „odpískání" plánovaného tréninku. Nabízí se běžecký trenažér nebo výběh do náročného terénu v takzvaných nesmekách. V dnešní době už můžeme pořídit několik typů, buď řetízkové nebo kompaktní, oboje cenově vcelku dostupné. Vždy ale musíme zvážit situaci a nepouštět se do tréninku, pokud by nám mohlo jít o zdraví.

BUDIŽ TMA
Krátké zimní dny patří mezi přední nepřátele zimního běhu. Ideálně bychom vybíhali uprostřed dne, kdy je nejvíce světla a kdy pohybová zátěž je pro naše tělo mnohem přirozenější než před východem nebo po západu slunce. Pokud ale nemáme šanci v tuto dobu vyběhnout, i tady je řešení. Musíme však být hodně opatrní. Nejde jen o naši viditelnost. Cesty, které přes den byly krásně „běhatelné", se s ubývajícím světlem a snížením teploty mohou rychle proměnit v ledovou dráhu. Proto opět, pokud se chystáte ven, mějte připravené nesmeky a reflexní pásky nebo oblečení. Pokud se pouštíte na silnici, je lepší se ověsit jako blázen například blikačkou na kolo, nebo si obléci přes bundu reflexní vestu z povinné výbavy auta, než cokoli riskovat.

V SOULADU SE ZIMOU
Mohlo by se zdát, jako kdyby nám zima do cesty stavěla samé překážky. Ale je to skutečně tak? Pojďme se podívat na zimní trénink z pohledu zimy jako takové. Zkusme využít charakteru zimy a i trénink jí přizpůsobit. V zimě je přirozený určitý útlum aktivity, zpomalení. Stejně tak pro náš trénink v rámci celoroční přípravy bude přirozené, když intenzita bude mírná. Využijme víkendových nebo volných dnů, kdy máme možnost vyběhnout za denního světla, nebo možnosti zařadit alternativní trénink v podobě tréninku nebo výletu na běžkách. I když často musíme sáhnout v rámci tréninku po kompromisním řešení, zkusme se na zimu podívat jejíma očima a využít její přednosti.

Buďme tedy na zimu připraveni a vnímejme zimu jako svého spojence. Zima umí být štiplavá, mlhavá a vlezlá, ale také jiskřivá, čistá, kouzelná a dodávající sílu na další sezónu.

O autorce

Veronika Brychcínová
- absolventka Fakulty tělesné výchovy a sportu a Pedagogické fakulty na Karlově univerzitě v Praze
- prezidentka Českého lakrosového svazu
- mistryně republiky v maratonu z roku 2007 (2:40:50)

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

administrator 03.04.2010 13:33:08

Běžců v naší zemi během posledních let o poznání přibylo. Radost se podívat. V lesích, parcích na silnicích a v uličkách… S nástupem zimy ale působí stejná místa trochu osaměle. Přitom i zimní běh má své kouzlo. Pokud se naučíme respektovat zimu se vším, co přináší, pak si dokážeme užívat její počasí a nálady a navíc si vytvoříme dobrou kondici pro jarní sezónu.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.