Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ZAČÁTEČNÍCI: Jak na předstartovní nervozitu při prvním závodu

ZAČÁTEČNÍCI: Jak na předstartovní nervozitu při prvním závodu
foto: Martin Symon

Daniela Havránková | 23.03.2014 | přečteno: 16277×

Velký běžecký svátek jara se blíží. V sobotu se koná Sportisimo 1/2Maraton Praha, při němž se vydá do ulic hlavního města skoro deset tisíc běžců. Pokud vás čeká závodní premiéra a už vás svírá nejistota, přichystali jsme pro vás kolekci rad a tipů.

  • Odpočívejte

V posledním týdnu před startem už v tréninku uberte. Běhejte spíš volně a na kratší vzdálenosti. Snížit můžete i počet tréninků v týdnu, zařaďte místo nich víc odpočinkových dnů. V nich úplně nezahálejte, projeďte se na kole, jděte si zaplavat, vše však zlehka. Myslete na regeneraci po sportovním výkonu a citlivě protahujte procvičované svalové partie.

  • Dostatečně spěte

Organismus čeká zkouška v podobě závodu. Proto tělu připravte optimální podmínky pro podání nejlepšího výkonu. Základem je dostatečné množství spánku, při kterém probíhají procesy obnovy a regenerace po fyzické zátěži. V poslední dny před závodem si dopřejte nejlépe osm hodin spánku.

  • Pročtěte si pokyny pořadatele

Zjistěte si aktuální organizační informace na webu pořadatele. Zejména kdy a kde si máte vyzvednout svoji sadu se startovním číslem. Také je dobré začít plánovat, jak se dostanete na závod a jak se pak dostanete domů.

  • Navyšte sacharidy, pijte

K tomu, aby bylo tělo při závodě v pohodě, pomůže i správně sestavený jídelníček. Platí jednoduchá formulka, že „sportovci jedou na cukry“, takže s ohledem na to navyšte úměrně příjem sacharidů na úkor jiných složek stravy. Naservírujte si dva dny před závodem víc pečiva a příloh (brambory, rýže, těstoviny) než obvykle, ale nepřejídejte se. Na sacharidy by měla být zvlášť bohatá večeře před závodem. A nezapomínejte ani na dostatečný přísun tekutin, nealkoholických samozřejmě, ideální jsou minerálky a jemně slazené šťávy.

  • Zvolte vhodné oblečení

Až bude jasné, jaké počasí lze čekat v den D, promyslete si svůj závodní oděv. Při letním tréninku jste dost možná vystačili jen s trenkami a trikem. Jestliže se má citelně ochladit, zauvažujte o tříčtvrtečních nebo i dlouhých kalhotách. Myslete však na to, že během se zahřejete, takže nevadí, že na startu vám bude trochu chladno. Po pár metrech se rychle dostanete do varu.

  • Závodní zavazadlo

S oblečením souvisí i příprava závodního zavazadla. Nebalte na poslední chvíli, vyvarujete se tak zbytečných stresů. Nejlepší je připravit si baťůžek či tašku večer před závodem. Nezapomeňte na nezbytné náležitosti jako je startovní číslo (nebo závodní tričko s číslem), případně čip. Pro svůj komfort přibalte oblečení na převlečení do suchého a malou svačinu. Myslete však i na spodní prádlo, ponožky, potítka, sluneční brýle, kšiltovku, různé elektronické měřiče, gumičku do vlasů nebo i osobní talisman.

  • Nepodceňujte praktické informace

Měli byste vědět, jak se dostanete na start a zpět. Počítejte s tím, že v případě velkých městských běhů parkování v místě akce nebývá možné a často je i přerušen provoz tramvají a autobusů. Na webu pořadatele si ověřte, kde se dají odložit věci během závodu a dokdy si je musíte vyzvednout. Zjistěte si, kde najdete vodu, toalety a ostatní zázemí. Pokud běžíte s přáteli, naplánujte si přesné místo srazu.

  • Běžte nanečisto – v hlavě

Pozornost věnujte i samotnému plánku trati. V duchu si proběhněte celý závod, všímejte si míst s občerstvovacími stanicemi a toaletami, zauvažujte, kde by mohl stát váš doprovod.

  • Mírný stres pomůže

Je možné, že s blížícím se závodem budete čím dál nervóznější a přecitlivělí. Snažte se zůstat v pohodě a sebejistí, předzávodní „nervóza“ je zcela normální a dopomůže k lepšímu výkonu při závodě samotném! Pokuste se vyhnout aktivitám či situacím, které ve vás vyvolávají stres. Praktikujte naopak své uklidňující rituály a metody.

  • Poslední běh v den před startem

Přestože se blíží větší zátěž organismu v podobě závodu, neznamená to hodit nohy na stůl a přestat běhat úplně. Dva dny před závodem se doporučuje zařadit volný den, ovšem v den před startem se ještě krátce proběhněte. Svaly můžete nabudit i kratším úsekem v závodním tempu a několika ostře běhanými rovinkami.

  • Neklidná noc před závodem nevadí

Večer před závodem se vám možná nebude dařit pro samou nervozitu dlouho usnout a ráno se probudíte s pocitem nevyspání. Nevěšte hlavu, rozhodně to není důvod k tomu, abyste se cítili na odpis. Lidské tělo mnohdy dokáže překvapit a sami poznáte, že v závodě s adrenalinem v krvi v sobě najdete netušené síly.

  • Najezte se

Obzvlášť důležité je poslední jídlo před závodem. Mělo by být plnohodnotné, abyste získali dostatek energie na výkon, a pozřít byste ho měli 2,5 až 3 hodiny před startovním výstřelem podle rychlosti vašeho trávení. Sacharidy (bílé pečivo, müsli, ovesné vločky, tyčinky) doplňte trochou bílkovin (sýr, tvaroh, jogurt, šunka).

  • Včas na start!

Před odchodem z domova vstříc svému závodnímu zážitku si zkontrolujte, že máte sbaleno vše potřebné. Pro vaši pohodu vyrazte na místo startu s dostatečným předstihem, počítejte s frontami (u šaten, na toaletu), snadno může dojít ke zdržení. Předzávodní nervozitu rozeženete rozklusem a důkladným rozcvičením.

A pak už zbývá pokyn jediný: závod samotný není trestem, ale příležitostí užít si běh ve formě, kterou jste možná dosud nepoznali. Přejeme vám, aby se tak stalo v míře vrchovaté!

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 20.08.2013 12:50:52

Velký běžecký svátek jara se blíží. V sobotu se koná Sportisimo 1/2Maraton Praha, při němž se vydá do ulic hlavního města skoro deset tisíc běžců. Pokud vás čeká závodní premiéra a už vás svírá nejistota, přichystali jsme pro vás kolekci rad a tipů.
Odkaz na článek

avatar

Bratislava

Brutto muž 01.04.2014 11:47:55

Dovolil by som si upravit/doplnit – podla mna dolezitejsi je spanok dve noci pred pretekmi ako den pred pretekmi, ak sa uz musi naozaj ist na cukry, ladovat by sa malo zacat skor, sacharidova vecera pred pretekmi je uz uplne nanic (a pecivo uz vobec nie). No a v neposlednom rade – ist pred pretekmi v kazdom pripade na velku potrebu (aj ked sa nechce)! :)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.