Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ZAČÁTEČNÍCI: Raději běhejme častěji

ZAČÁTEČNÍCI: Raději běhejme častěji
foto: Nike

Miroslav Kratochvíl | 23.08.2010 | přečteno: 14396×

Proč se mám pořád převlékat a sušit kvůli pár kilometrům. Není lepší dát si jednou týdně pořádně do těla a uběhnout svoji týdenní porci na jeden zátah? Co času a energie ušetřím. Asi podobné myšlenky občas napadnou každého začátečníka. Kdo to zkusil v praxi, už ví, že kilometry do zásoby nenaběháme. Proč tomu tak je?

Lidské tělo, ostatně jako většina živých tvorů, má jednu úžasnou vlastnost. Schopnost adaptace. Když se tedy vydáme na svoji pravidelnou trasu a dokážeme správně namíchat koktejl vzdálenosti, úsilí, rychlosti a času, naše tělo se s vysokou zátěží nejen vyrovná, ale ještě se pro jistotu začne připravovat, kdybychom se něco podobného v dohledné době rozhodli zopakovat. Vydá pokyny své vnitřní chemické továrně a ta během relativně krátké doby vyrobí potřebné chemikálie, abychom je mohli v případě potřeby použít. A ne že je pouze doplní do původního stavu. Pro jistotu ještě přidá něco navíc.

Když tedy vyběhneme na další trénink ve správnou chvíli, máme k dispozici o něco větší zásoby potřebných látek, než jsme měli naposledy. Pokud ale propásneme ten správný okamžik, zásoba začne pomaličku ubývat a během pár dnů poklesne pod původní hodnotu. Vydáme-li se na příští trénink až za týden, promarnili jsme šanci využít příznivou situaci, protože většina příznivých změn v našem organizmu za týden stačila zmizet v nenávratnu.

„Sláva,“ zajásáte možná. „Stačí mi správně načasovat přestávky mezi běhy a za chvíli je ze mě mistr světa.“ Bohužel, věci nejsou tak jednoduché, jak se zdá, když se snažíme pochopit základní princip. Lidské tělo totiž nevyrábí jednu jedinou chemickou látku, ale jedná se o poměrně komplikovanou směs, která se nevyrábí v jednom hrnci. A každá z chemických výroben pracuje svým vlastním tempem. Zatímco zásoba jedné látky je doplněna během několika hodin, u jiné to trvá několik dnů. A navíc se tempo doplňování mění podle toho, jak dostupné jsou jednotlivé suroviny.

O to, aby co nejlépe načasovali a poskládali jednotlivé tréninky, pomalé běhy skloubili se sprinty, úseky, posilováním, správným složením stravy, regenerací a odpočinkem, usilují běžci a trenéři na celém světě. Protože každý z nás je jedinečný, nikdy se nepodaří nalézt ideální trénink, použitelný pro všechny běžce. Některé zákonitosti ale platí obecně. Jednou z nich je to, že jeden těžký a dlouhý běh týdně nikdy nenahradí více častějších tréninků o menším objemu.

Stejně potřebné je ohraničit si četnost běhů i z druhé strany. Ani ten nejzapálenější běžecký nadšenec by neměl běhat každý den. Jeden den v týdnu bez běhu berte jako nezbytné minimum, které pomůže vašemu tělu i vaší mysli nabrat nezbytné fyzické i duševní síly. Jen když nás běh nepřestává bavit, můžeme se posouvat stále dopředu.

Anketa

Jak často běháte?

 
11 hl.
Celkem hlasovalo 559 uživatelů.

Komentáře (Celkem 7)

Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mirekk muž 23.08.2010 00:00:31

Proč se mám pořád převlékat a sušit kvůli pár kilometrům. Není lepší dát si jednou týdně pořádně do těla a uběhnout svoji týdenní porci na jeden zátah? Co času a energie ušetřím. Asi podobné myšlenky občas napadnou každého začátečníka. Kdo to zkusil v praxi, už ví, že kilometry do zásoby nenaběháme. Proč to tak je?
Odkaz na článek

avatar

Celkem 4443 km
Minulý měsíc 0 km

Eviku žena 23.08.2010 09:27:56

Perfektný článok,vekom môžem lken súhlasiť.

avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 23.08.2010 11:22:48

Ha, takže pro běžce neexistuje jedna kompenzační křivka, ale několik (např. svaly mají jinou než vazy, …), každá se týká konkrétní dimenze běžecké zdatnosti. Jsou na to nějaké studie? Dalo by se zajímavě uvažovat o „nejslabších článcích“ – a možnosti přetrénování – a také lépe využívat superkompenzačních vln. Jednotlivé druhy tréninků pak různě zatěžují jednotlivé dimenze … Dovedu si představit generátor tréninkových plánů na základě vícerozměrného zadání stávající zdatnosti a cílů.

Motto: No toto!
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21068,57 km
Minulý měsíc 74,15 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 23.08.2010 16:50:13

První roky „běhání“ jsem vybíhala maximálně jednou týdně, přesto jsem se postupně lepšila (cítila jsem se při běhu lépe, doběhla jsem dále a v případě snahy i rychleji). Asi ke zlepšení docházelo mnohem pomaleji, než by mohlo při častějším „tréninku“ (vlastně netrénuju, prostě si chodím zaběhat), ale přeci. Myslím, že by se začátečníkům nemělo kazit nadšení a odhodlání k běhání (byť občasnému) tvrzením, že jednou týdně to nemá smysl. Zařadit běh do pracovního týdne je pro spoustu např. hodně vytížených (málo času) a navíc městských (špatná dostupnost vhodných terénů) lidí fakt problém. I jen o víkendu se dá běhat :-)

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Praha 5

10 km: 0:39:46 (2002)
půlmaraton: 1:31:00 (2004)
maraton: 3:16:59 (2004)

mirekk muž 23.08.2010 18:15:59

>> MartiNo, 23. 08. 2010 16:50:13

Běhat jednou týdně je samozřejmě mnohem lepší, než neběhat vůbec. Myslím že nikde nepadlo, že běhat jednou týdně nemá smysl. Ale pokud se někdo zeptá, co je vhodnější, jestli jeden dvacetikilometrový běh jednou týdně nebo čtyři pětikilometrové, musím odpovědět, že ty čtyři.

avatar

Celkem 688 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 1:02:00 (2010)

Rozára žena 23.08.2010 20:14:44

Podle vlastní zkušenosti musím souhlasit, teď běhám cca6 km 3× týdně, jsem limitována časem. (Protože necelá hodinka je maximum času co zvládne choť s naší rychlou trojkou pohromadě, aniž by mě při návratu vítal dětský řev nebo prázdný pohled tatínka.) Nic mě nebolí a mám dost energie na utahání dětí následující den. Když to srovnám se situací na koleji před patnácti lety, kdy jsme se spolubydlící oběhly půl Prahy a „zmrtvily“ se na celý týden, tak krátké trasy častěji jsou mnohem větší pohoda.

avatar

Černé Voděrady

Celkem 21068,57 km
Minulý měsíc 74,15 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 23.08.2010 20:56:29

>> mirekk, 23. 08. 2010 18:15:59

Jde mi o tuhle větu z článku: „Vydáme-li se na příští trénink až za týden, promarnili jsme šanci využít příznivou situaci, protože většina příznivých změn v našem organizmu za týden stačila zmizet v nenávratnu.“

Navozuje to pocit marnosti. Já si tohle přečíst v počátcích běhání, tak mě to moc nepovzbudí, no…

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Sloviensko

rudo muž 23.08.2010 23:44:15

clanok nakusol temu, dal podnet na rozmyslanie, ale nedal odpovede. spomina sa majster sveta. nuz majster sveta v behu obycajne beha 2× za den a treti trening je nebezecky (posilka, joga,plavanie..), behat len 1× za den na majstra sveta nestaci. vseobecny system KEN-ETH je 5× do tyzdna sa beha viacfazovo (2–3), sobota len 1× ale dlho a nedela je volno. Americka ultrabezkyna Pam Reed (pred rokmi porazila vsetkych chlapov na Badwater)trenuje 7 dni do tyzdna 3 x do dna, beha 3× 1H, rano ,naobed a vecer a ma aj 4-ty trening – vzdy poobede 1H plava v bazene. (je matkou a vozi deti do-zo skoly)

Sprinty su odlisne ale pre dlhe behy plati ze behat len 1× za den vobec nestaci.

1× za tyzden – vsetci pozname priklady bezcov a inych sportovcov, ktory trenuju/pretekaju len 1× za tyzden a maju 6 dni volno. napriklad zberaci maratonov mozu dostat svoje telo do stavu ze nedokazu koli zdraviu/zraneniam vobec behat cez tyzden , a kazdy vikend sa dokazu vzchopit a nejako odbehnut maraton a zapisat si dalsiu ciarku. Podobna situacia bola kedysi v dialkovych pochodoch, boli turisti, ktori sa cez tyzden vobec nehybali, niektori sa systematicky vykrmovali a potom cez vikend spalili tuk pocas 100km pochodu, dokazali mat vykonnost aku malokto z populacie ma – absolvovat 100km a opakovat to kazdy vikend, ale tazko povedat nakolko boli fit, ake bolo ich zdravie a ako potom po rokoch dopadli. Pre zaciatocnikov je zaujimavy model kde sa chodi behat 2× za den zo zaciatku len pomaly 15 minut.15 minut je cas co si kazdy urcite dokaze zorganiozovat a clovek by sa mal sprchovat 2× denne tak ci tak

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.