Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak jste předpovídali budoucnost běhu

Jak jste předpovídali budoucnost běhu
foto: Radek Narovec

behej.com | 07.10.2010 | přečteno: 4326×

Pamatujete? Před necelými čtyřmi lety jsme vás požádali o předpověď, jaké bude Běhej v roce 2010. Získali jsme od vás tehdy spoustu zajímavých úvah, příběhů i námětů k zamyšlení. Z budoucnosti se stala přítomnost a my žasneme, jak mistrovský jste měli odhad. Samozřejmě ne vše se vyplnilo, ale i tak je srovnání inspirující. Pojďme si dnes zavzpomínat na budoucnost. VYHLAŠUJEME SO­UTĚŽ

Martin:

Píše se rok 2010 a zrovna minulý týden na 2. ročníku běhu „Okolo magistrály“ měl vyhrát Brit David O´Brien, který je zde pracovně. V cíli byl první a celou trať odběhl ve vedení. Ale GPS se mu pár metrů před cílem rozbila, a tak nemá zaznamenaný čas. Všichni ví, že vyhrál, ale počítači to nikdo nevysvětlí. Možná tak kladivem… Dostal alespoň cenu útěchy – jablka pěstovaná bez chemických prostředků – v obchodě se platí 100 Kč za kus, je to nedostatkové zboží.

V průběhu roku budeme jásat nad vítězstvím Honzy Kreisingera – vyhraje totiž ME v běhu na 10 km. Carmen Beshirová si pro změnu přiveze zlato z krosového MS juniorek. Jako před čtyřmi lety v případě Aničky Pichrtové to nikoho z „odborníků na sport“ moc nezajímá. Anička získá další titul ve vrchařském MS, ale na rozdíl od výše zmíněných běžců je zvyklá, že je stranou popularity… Roman Šebrle se sice již rok nedostal nad 8 500 bodů, ale je to pořád hvězda!

Populární je eTrénink. Každý je již znechucen z věčného čekání v kolonách a z nezdravého způsobu života. Naplánuje si to hezky – do práce běh, z práce běh a mezi tím zdravý oběd. Pondělí, kdy je volno, se všeobecně docela líbí, úterní volný běh zvládne, ale ve čtvrtek, když má náš tlouštík uběhnout 30 minut v tempu 10 minut/km, se rozhodne, že to přece normální člověk nemůže dokázat. Další týden se mu navíc znechutí sójové maso. To je konec nepovedeného pokusu o změnu životního stylu, který tímto dnem začne daná osoba nazývat „omyl“.


Tomáš:

Technika jde dopředu neskutečným tempem. V roce 2010 budeme mít všichni sporttestery s GPS navigací zaznamenávající průběh trasy. Nejen hrstka nadšených a ochotných investovat těžké tisíce, ale všichni.

Přiběhneme domů a ještě plni dojmů z běhu připojíme hodinky k počítači. Jedním kliknutím uploadujeme data zaznamenaná měřičem přímo do svého běžeckého profilu na serveru behej.com a ještě než skočíme do sprchy, zkontrolujeme tabulku průběžných stavů na kontech ostatních kolegů ze serveru.

Myšlenky nabírají na rychlosti, stejně jako moje nohy. Začínám se zahřívat a naprosto podvědomě nabírám na tempu. Teď myslím na poradnu, která v roce 2010 bude díky internetové IP telefonii probíhat systémem „tváří v tvář" a jednou měsíčně budeme živě diskutovat na téma běh a zdraví s uživateli serveru, kteří budou do webové kamery ukazovat své pohmožděné holeně a ploché nohy.


Miloš:

Na výzvu Behej.com jsem se přihlásil do jimi pořádaného zkušebního tréninkového programu. Podstoupil jsem voperování specielního čipu „intercom-behej.com“. Samotná operace je otázkou několika minut, čip není velký, nijak neobtěžuje a je umístěn pod kůží v oblasti klíční kosti. Funkcí čipu a smyslem celého programu je, že čip sleduje různé fyziologické hodnoty našeho těla, od tepovky až po kdoví co.

Čip je přes satelit spojen s řídícím centrem tréninkového programu, které údaje přijímá a vyhodnocuje a zpětně formou esemesek na mobil zašle rozbor právě absolvované aktivity a stanoví charakter a intenzitu další činnosti.

První den po aktivaci čipu jsem si dal svižně deset kilometrů a už chci jít domů, když mi mobil v kapse pípne se zprávou, …„ještě trojku výklus“. No dobře, kvůli tomu jsem se do programu dal.

Po osprchování jdu dobře naladěn do oblíbené hospůdky, dám si pivo a s chutí doplňuji minerály. Sotva si objednám druhé, pípá mi mobil, že… „jedno bude stačit“. Jen tak tak jsem objednávku stačil zrušit.

No a večer po romantické předehře a po tom všem, co pak následovalo, když partnerka blaženě zavřela oči a já se překulil trochu stranou, pípne mi mobil … „ještě deset minut“.


Pojďme se podívat o dalších pět let dopředu. Kam asi doběhneme v roce 2015? Na vaše předpovědi čekáme do konce října na mailové adrese redakce@behej.com. Nejzajímavější příspěvky budou zveřejněny a odměněny zajímavým běžeckým dárkem.

Anketa

Tipněte si. Vy sami za pět let, jak budete běhat?

Celkem hlasovalo 123 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 07.10.2010 00:12:39

Pamatujete? Před necelými čtyřmi lety jsme vás požádali o předpověď, jaké bude Běhej v roce 2010. Získali jsme od vás tehdy spoustu zajímavých úvah, příběhů i námětů k zamyšlení. Z budoucnosti se stala přítomnost a my žasneme, jak mistrovský jste měli odhad. Samozřejmě ne vše se vyplnilo, ale i tak je srovnání inspirující. Pojďme si dnes zavzpomínat na budoucnost. VYHLAŠUJEME SOUTĚŽ
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.