Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ZAČÁTEČNÍCI: Běžím pro zdraví nebo o zdraví?

ZAČÁTEČNÍCI: Běžím pro zdraví nebo o zdraví?
foto: Martin Symon

Miroslav Kratochvíl | 11.10.2010 | přečteno: 13109×

S odchodem letních teplot nastává období, kdy na nás začnou útočit nemoci horních cest dýchacích. Balíme se do svetrů, točíme regulátorem ústředního topení a vyběhnout ven se nám moc nechce. Oblíbenou výmluvou bývá, že zdraví přece máme jen jedno. Jak je to ale doopravdy? Je běh v chladném počasí o zdraví?

Samotné nízké teploty nám zdravotní problémy nezpůsobí. Ale vytvářejí vhodné podmínky pro infekci, aby na nás zaútočila a v některých případech nad námi také zvítězila. Daleko vyšší šanci setkat se s infekcí máme ale v uzavřených místnostech a dopravních prostředcích, ve kterých se setkává velké množství lidí, než v liduprázdném lese. Styku s infekcí se nikdy zcela nevyhneme. Proto je dobré udělat maximum pro zvýšení naší imunity, nebo ji alespoň zbytečně neoslabovat.

Ve většině prostor vytápěných ústředním topením vládne příliš nízká vlhkost vzduchu. Dlouhodobý pobyt v takovém prostředí má na sliznice dýchacích cest devastující vliv. Narušená sliznice se pak stane vstupní branou infekce.

Pravidelný běh v chladném a vlhkém vzduchu je proto pro dýchací cesty pravým balzámem. Navíc, běháme-li pravidelně několikrát týdně, dáváme našemu organismu příležitost se postupně adaptovat s tím, jak pozvolna klesají venkovní teploty. Ani náhodný prudký výkyv počasí tento trend příliš nenaruší. Jde o jednu z možných forem otužování, která je většině z nás mnohem příjemnější než sprchování studenou vodou.

Nic se ale nemá přehánět. Pokud v tomto období zařadíme běhy na hranici možností, ať už co do intenzity nebo délky, je to pro tělo značná zátěž, která dokáže pracně budovanou imunitu narušit. Zaútočí-li infekce v okamžiku, kdy jsme oslabeni po náročném výkonu, ubráníme se jí jen těžko.

Rovněž intervaly s příliš dlouhými přestávkami mohou být zbytečně riskantní. Intervaly bývají velmi vyčerpávající a v pauzách mezi nimi se sčítá doba, po kterou zůstáváme propocení bez pohybu. Infekce pak může snadno zaútočit. V tomto období bychom se měli snažit dostat se co nejdříve po skončení zátěže pod teplou sprchu, nebo se alespoň převléci do suchého.

Ani když se těchto poměrně jednoduchých zásad budeme držet, bohužel nám to nezaručí zdraví po celou zimu. Naše šance na bezproblémové zvládnutí kritického období ale výrazně stoupnou.

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mirekk muž 11.10.2010 00:09:12

S odchodem letních teplot nastává období, kdy na nás začnou útočit nemoci horních cest dýchacích. Balíme se do svetrů, točíme regulátorem ústředního topení a vyběhnout ven se nám moc nechce. Oblíbenou výmluvou bývá, že zdraví přece máme jen jedno. Jak je to ale doopravdy? Je běh v chladném počasí o zdraví?
Odkaz na článek

avatar

Sloviensko

rudo muž 11.10.2010 05:05:15

dodal by som 1 detail :

asi do 6 tyzdnov po poslednom slnecnom opalovani, telo strati vacsinu vitD a imunitny system uz nie je schopny spravne reagovat a bojovat s infekciami.

Preto je vzdy epidemia pred zimou a potom sa to opakuje az kym clovek znovu nema pristup ku slnku.

Pritom je tak jednoduche si dat 2× denne tabletku vit D, musi to byt D3, nie D2.

Pri udrzovani vysokej hladiny vitD, telo by nemalo podlahnut ziadnej infekcii

Bigpharma to tiez vie, preto ked pripravuju utoky na populaciu ako napriklad bolo masove ockovanie proti bravcovej chripke, tak sa to snazili casovat az na neskoru jesen, cele leto vraj vyrabali aby ta vakcina cim viac ublizila imunitnemu systemu. Nastastie im plany takmer nevysli ale to uz je o inom

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 11.10.2010 10:20:03

>> rudo, 11. 10. 2010 05:05:15

este 1 maly dodatok: telo je schopne si D3 ukladat, napr. v svaloch a tukovych tkanivach, pokial sa pohybujeme na cerstvom vzduchu cele leto (staci v triku s kratkym rukavom), mala by zasoba stacit na 2–4 mesiace. je predpoklad, ze cim severnejsie, tym su ludia viac prisposobeny D-cko ziskavat aj z potravy.

kazdopadne, pred uzivanim tabliet by som preferoval prirodzene zdroje vitaminu D (ryby, hovadzie maso/pecen, ale aj vajcia a mlieko a kakao). malo by to stacit

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21078,59 km
Minulý měsíc 74,15 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 13.10.2010 17:42:56

kazdopadne, pred uzivanim tabliet by som preferoval prirodzene zdroje vitaminu D (ryby, hovadzie maso/pecen, ale aj vajcia a mlieko a kakao). malo by to stacit >> PeterFabok, 11. 10. 2010 10:20:03

To je dobrá zpráva! :-) Nerada bych postupně vršila různé tabletky, co by bylo dobré polykat, ale věřím, že bez sluníčka je to s Déčkem těžší. Přes zimu rozhodněkvůli tomu běhat nepřestanu :-)

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Sloviensko

rudo muž 13.10.2010 21:45:48

problem je v tom ze potraviny dostupne z obchodu v skutocnosti neobsahuju tie latky, ako su uvadzane v roznych vyzivovych tabulkach, to co sa meria je jedna vec a to co sa da kupit je druha vec. Dalsi faktor je ten, ze ked je krava zavreta v kravine nie je na slnku a nema tedra vitD ani pre sebe ani do mlieka, a aj tie kravy co behaju po vonku, v zime uz vitD nemaju… rovnako sliepky, takze meso, mlieko vajcia pocas zimy z hromadne chovanych zatvorenych zvierat ziadny vitD matnemozu, dalsi dovod ak su krmene umelo a nemozu zrat zelenu travu. No a dalsi faktor je ten co s takou potravinou (kebyteoreticky obsahovala nejaky vitD) spravime.

vitD je v podstate olejova chemokalia teda tepelne velmi nestavbilna a pri vareni sa znici…podobne ao sa znici omega 3 z ryb ked sa varia.

zaver – ak jete surove vajcia surove ryby a surove maso a surovu pecen a to zo zvierat ktore su chovane vyhradne vonku a na zelenej pasi, tak stravou je mozne dostat vitD

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

dedek62 muž 18.02.2011 19:43:08

Ohledně posílení imunity mám velmi dobré zkušenosti s omega 3, zinkem, vitamínem C. Již dva roky dbám na zásaditou stravu (vysoký podíl zeleniny, celozrnné pečivo, žádný bílý cukr, velmi málo masa). Poslední dvě zimy jsem nebyl nachlazený, týdně běhám tak 40–50 km. Teplota mě zajímá až tak kolem – 15 st.

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.