Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Juniorský maraton: Dokázali to

Juniorský maraton: Dokázali to
foto: Petr Kostovič

Petr Kostovič | 11.04.2011 | přečteno: 4799×

Svůj semifinálový závod Juniorského maratonu mají za sebou Dominik a Markéta, dva studenti Gymnázia Jateční v Ústí nad Labem. Na závod se připravovali v rámci projektu „Dokážete to s námi“, jehož cílem bylo ukázat na jejich příkladu ostatním středním školám, že i studenti bez sportovní minulosti dokážou po krátké přípravě uběhnout čtyři kilometry.

„Pět let jsem se v podstatě jen válel, předtím jsem se věnoval bojovým sportům,“ uvedl na tiskové konferenci k Juniorskému maratonu Dominik.

„Já jsem se občas na jaře a v létě šla proběhnout, ale nikdy jsem se systematicky nepřipravovala a žádný závod jsem dosud neběžela,“ doplnila jej Markéta.

Touto sportovní historií oba vyhovovali kritériu projektu. „Nemáme dostatek studentů, kteří by uběhli čtyři kilometry,“ znělo totiž z mnoha škol, které dostaly pozvánku k závodu.

Oba studenti obdrželi po úvodním Cooperově testu tréninkové plány trenéra Josefa Smetany a od začátku února se po dobu osmi týdnů připravovali k semifinálovému závodu v Ústí nad Labem. Tréninkové plány přitom nebyly nijak tvrdé, předepisovaly běh dvakrát týdně a jednou týdně doplňkovou sportovní aktivitu.

„Při prvním testovacím krosovém závodu v Teplicích mi bylo tak krásně, až se mi to chtělo křičet. Měl jsem radost, že jsem to dokázal,“ uvedl Dominik k tomu, jak ho po překonání prvních obtíží začalo běhání bavit. Po prvním krosovém závodě na 4 530 metrů, který měl za úkol běžet jen zvolna, aby jej dokončil, se o týden později dokázal na stejné trati zlepšit o dvě a půl minuty z 22:10 na 19:45 a chytil „závodní slinu“. Bylo jasné, že čtyři kilometry zvládne při Juniorském maratonu bez problémů, otázkou bylo jen v jakém čase.

Markéta mezitím plnila svědomitě tréninkové plány a oba studenti se 7. dubna postavili na start ústeckého závodu. Dominik zvládl zaběhnout svůj úsek v čase 15:11, o minutu a půl rychleji, než měl naplánováno. Byl to třetí nejrychlejší úsek týmu Gymnázia Jateční.

Markétin čas 20:20 byl mezi třemi dívkami stejné školy dokonce nejlepší a překonat ji dokázaly jen dívky z týmů, které obsadily stupně vítězů.

„Zážitky ze závodu jsou nepopsatelné, bylo super povzbuzovat kamarády ze školy a také bylo super si takový závod zkusit. Navíc jsem poznala i nové lidi. Jsem ráda, že jsem něco takového mohla zažít,“ uvedla Markéta po závodě.

Mise byla splněna. Ukázalo se, že i při minimálním několikatýdenním tréninku si zdravý mladý člověk dokáže vybudovat dostatečnou fyzickou kondici, aby uběhl několik kilometrů. Nemusí při tom nutně prožívat nepříjemné pocity, které řadu mládeže od běhání odrazují. K tomu se ale dá propracovat jen překonáním vlastního pohodlí, vůlí a systematičností. Jak se získanou kondicí oba studenti naloží, záleží teď hodně právě na nich.

Gymnázium Jateční dokončilo závod na pátém místě z deseti zúčastněných týmů v čase 3:02:46. Vítězem semifinále se stalo Gymnázium Teplice (2:39:21).

Juniorský maraton je největší běžecký závod středních škol. Týmy deseti studentů překonávají při závodě štafetovým způsobem vzdálenost maratonu. V každém týmu musí být alespoň tři dívky. Ze semifinálových kol, která probíhají v dubnu v jednotlivých regionech, postupuje vítězný tým do finálového závodu. Ten se běží 8. května v rámci Volkswagen Maratonu Praha.


WEB ZÁVODU

VÝSLEDKY ÚSTECKÉHO SEMIFINÁLE

Anketa

Udělte známku projektu "Dokážete to s námi"

1
 
31 hl.
2
 
1 hl.
3
 
0 hl.
4
 
0 hl.
5
 
0 hl.
Celkem hlasovalo 32 uživatelů.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 13.04.2011 12:44:32

Svůj semifinálový závod Juniorského maratonu mají za sebou Dominik a Markéta, dva studenti Gymnázia Jateční v Ústí nad Labem. Na závod se připravovali v rámci projektu „Dokážete to s námi“, jehož cílem bylo ukázat na jejich příkladu ostatním středním školám, že i studenti bez sportovní minulosti dokážou po krátké přípravě uběhnout čtyři kilometry.
Odkaz na článek

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 13.04.2011 14:44:43

Tak to jsou skvele vykony, obzvlaste z Dominikovych 15:11 na 4km jsem zustal s otevrenou hubou… Gratulace.

avatar

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 13.04.2011 16:28:55

Přesně. I technika vypadá mnohem líp oproti starším fotkám. Skvělá práce.

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.