Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Born To Run

Born To Run

Nalezené položky: 259 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Další Poslední
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 24.09.2010 10:14:25

>> kanovsky, 24. 09. 2010 08:51:09 Vdaka za citaciu, ja som ani netusil, ze nejake pravidla su, holt saty robia cloveka.

Na sutaze moc nechodim, tie kosice ponimam ako trening… dufam, ze FF su povolene ;)

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 24.09.2010 20:31:18

dnes vecer som vybehol na kratky 8km okruh. prvych 1,5 po rozbitej asfaltke vysypanej suvisle strkom, dalej usek lesom po tvrdej lesnej ceste s trciacimi ostrymi kamenmi, listim, korenmi a kamennou sutou – zhruba v polovici prudky 500m vybeh, potom otocka a spat, s tym rozdielom, ze na konci 1km po travnatej makkej cesticke. dovolim si tvrdit, ze pre bosobezca je to velmi narocny technicky teren. ja som bezal vo vibram FF KSO (beham v nich teraz v ramci „pripravy“ na maraton). chodidla som mal mierne citlivejsie ako obvykle, kedze som predtym chodil 2hodiny po meste bosy… … kym som vbehol do lesa, zotmelo sa.

kym som sa pokusal vizualne v stale sa zhorsujucej viditelnosti skenovat teren a vyhybat sa najvacsim sutrom a zakernym kamienkom soliterom(ktore brutal bolia, ked to clovek naplno chyti), mal som velky problem a nebezalo sa mi dobre… na konci vybehu pred obratkou som si uz predstavoval, co ma caka pri zbehu naspat a vobec sa mi do toho nechcelo…

Ludsky mozog si vytvara obraz o polohe nasho tela a okoli na zalade jednak vizualnych informacii a jednak udajov, ktore dostane z milionov senzorov umiestnenych na povrchu tela(propriocep­tory). pokial som dodaval mozgu vizualne vstupy stale sa zhorsujucej kvality, vyhodnotil ich tak ako vyhodnotil a vysledok bol taky aky bol…

… preto som na obratke zdvihol hlavu a prestal sledovat teren. po par sekundach som zacal mat pocit, ze sa vobec nedotykam zeme! vibram FF ma stale dost tenku podrazku, aby nohy citili teren a poslali do „centraly“ relevantne informacie. cely zvysok behu bola jedna velka meditacia, prichytil som sa ze chvilami zatvaram oci. na doplnenei: uvedeny okruh samozrejme dobre poznam, nehrozilo, ze by som vrazil do stromu.

myslim, ze zaradit do treningu prvky, rozvijajuce ulohu propriocepcie, moze posunut kazdeho z nas zase o nieco dalej.

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 25.09.2010 17:25:00

rozhodnute! – po dnesnom prijemnom preteku (8km mestsky beh v BB) som sa rozhodol, ze Kosice pobezim vo Vibram FiveFingers. kedze tam budem uz v sobotu predpoludnim, rozmyslal som, ze v ramci propagacie bosobehu by som mohol urobit kratky workshop v nejakom prijemnom parciku, spojeny s nejakymi uvolnovackami, cvikmi na techniku a lahkym vyklusom. budete tam niekto, kto by prisiel dozvediet sa viac, pripadne sa podelit o skusenosti?

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 02.10.2010 09:47:59

Som na ceste do Kosic, nohy, sandale aj vff mam zbalene… …uzime si to!

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 05.10.2010 14:01:42

regenerujuc po peknom zazitku na MMM, trosku browsujem…

mate niekto skusenost s touto novinkou? http://www.terraplana.com/…-p-2215.html?…

cez vikend sa v NY kona zaujimave podujatie za ucasti takmer vsetkych hviezd bosobehu a jeho vedeckych zastancov, ak sa pohybujete niekto v USA, tu je link: http://nycbarefootrun.com/

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 05.10.2010 14:49:39

K tý botě vivobarefoot evo II, je sranda, jak se rychle vyvíjí, už máme druhou verzi. A slogan „No gimmicks, no fuss, no marketing fluff“ je zvláštní vzhledem k ceně těch cviček – 100 britských liber. Už žádné ospravedlňování ceny vysokými náklady na vývoj a či alespoň marketing, bosoběh začíná být in, ovce to koupí.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 05.10.2010 15:58:33

>> mulisak, 05. 10. 2010 14:49:39

Minimalisticka obuv se dostala do centra zajmu mavenu, kteri povetsinou stoji na pocatku socialnich epidemii, kterou nyni vyrobci pomalu vycichali.

Ano, behat „naboso“ zacina byt in s dosti vylucnou povesti, predevsim mezi mladymi a experimentatory, kteri nevahaji poustet fufne.. Marketingove strategie tomu odpovidaji – vysoka cena, posilovani zdani vyjimecnosti a sazka na netradicni reklamni strategie

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

makoshark muž 05.10.2010 22:58:12

>> PeterFabok, 05. 10. 2010 14:01:42

To nejsou žádné hvězdy, ale lidi, co pořádají kurzy, jak správně běhat bez bot, vydávají certifikíty, licence dalším lektorům učit jejich učení a zakládají „Barefoot Running University“, což je k smíchu a k pláči současně.

Neseznámil jsem se a asi ani nemám chuť se seznámit s kurzy a teoriemi těchto hvězd, ale třeba Danny Dreyer, který tu překvapivě chybí, učí se svým chi running přímo nesmysly. Až na to, že došlap má být veden přes přední část chodidla (což připouštím je dost zasadní a aspoň že tak), říká snad všechno ostatní špatně. Od předklánění se, až po hloupost jako „zvedání nohy“ místo odrazu. Podívejte se na videa nejlepších běžců, jak jsou předkloněni a zvedají nohy.

Myslím, že i běžec běhající jen pro radost (a třeba naboso) a ne pro výkon udělá líp, když si k technice běhu nechá poradit od skutečných atletických trenérů a ne od šarlatánů jako Barefoot Ted a spol.

avatar

makoshark muž 05.10.2010 23:17:19

Jinak „Born to run“ jsem nečetl, ale četl jsem „Why we run“ http://www.amazon.com/…7/ref=sr_1_1?… Autor je profesor biologie na University of Vermont a držitel světového rekordu na 100km v kategorii nad 40let časem 6:31. Píše, proč je člověk běžec z evolučního hlediska, a srovnává s ostatními živočichy. A v neposlední řadě píše o svém tréninku na závod, kde vytvořil ten rekord, a na který bral inspiraci právě ze znalostí ostatních „vytrvalostních živočichů“. (věděli jste, že někteří tažní ptáci mají VO2max až 600 ml/kg/min a některé můry dokonce dvojnásobek? průměrný člověk kolem 45, ti nejlepší kolem 80)

avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 06.10.2010 04:07:46

>> mulisak, 05. 10. 2010 14:49:39

suhlas, bosobeh zacina byt in, v USA je to snad najvacsi boom za posledne roky okrem triatlonoveho… kazdopadne, mna marketingove aspekty nezaujimaju a v podstate je jedno, ci si kupim za 100 EUR NB, Nike alebo VFF…

skusam sa vsak pohybovat v obuvi, ktora je najblizsie prirodzenej anatomii behu a netoleruje nespravnu techniku. takze, tie botky ma zaujimaju cisto z uzivatelskeho pohladu.

inak suhlas, je to vsetko masineria trhu…

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 06.10.2010 04:25:38

>> makoshark, 05. 10. 2010 22:58:12

ten komercny potencial je vzdy o tom, ci sa najde blbec, co to kupi ;) kazdopadne, ja naboso beham a ma to pre mna znacne benefity.

nechcem tu rozhadzovat minuskami, cela ta vec okolo Aury je nezmysel, ani ti neberiem nazor na Dannyho Dreyera a chi running, ale ako si prosim ta prisiel na to, ze uci nezmysly?

ja podla chi running viac-menej beham, rozhodne sa tymto pristupom da inspirovat. pocnuc od dorazu na spravny postoj, cez vyuzitie gravitacie pri behu, az po dvihanie noh a frekvenciu behu. o dopade na prednu cast chodidla asi nemusime diskutovat.

este mi prosim vysvetli, ako napriklad vyzera rada od „skutocnych atletickych trenerov“ ;)

a pokial ta zaujima vyznam behu z evolucneho hladiska, precitaj si tiez prace napr. prof. Daniela Liebermana… kazdopadne tym padom sa asi zhodneme na tom, ze beh je zalezitost technicka a nie objemova a priroda nas vybavila vsetkym potrebnym pre tento druh pohybu … kde vidis potom benefit obuvi, ktora toleruje a tym padom podporuje nespravnu techniku? co by na to povedal „skutocny atleticky trener“?

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Sloviensko

rudo muž 06.10.2010 06:01:19

to behanie je teda v peknej prdeli, ked sa do toho uz miesa evolucna teoria, ludia behali aj predtym a bez toho ako Darwin opica zliezol zo stromu

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

makoshark muž 06.10.2010 21:19:03

>> PeterFabok, 06. 10. 2010 04:25:38

Já proti běhu naboso nic nemám, právě naopak, moje kritika směřovala ale k těmhle běžeckým guru(ům), kteří na tom začínají rýžovat peníze a ještě navíc o jejich kompetentnosti může mít člověk pochyby.

Co se týče chi running, gravitace se při běhu (po rovině) pozitivně nevyužívá, naopak každým krokem běžec s gravitací bojuje. Jako stojící běžec máš samozřejmě nějakou gravitační potenciální energii, kterou můžeš proměnit v kinetickou energii s horizontální složkou, ale poklesne ti těžiště a budou to zase nohy, co budou muset vykonát práci, aby ti tuhle potenciální energii vrátily. Věřím tomu, že to může být ze zdravotního hlediska dobrá metoda (kvůli došlapu přes přední část chodidla; ale ten předklon zádům určitě spíš uškodí, než pomůže), ale určitě neefektivní a nevhodná pro rychlejší běh.

Dobří atletičtí trenéři myslím vždy věděli, co je správná technika běhu (já jsem byl jako žák (jako atletická kategorie) v atletickém oddílu napomínám, ať neběhám přes paty), a elitní běžci vždy dobře běhali (samozřejmě byly výjimky), ale skupiny závodních a kondičních běžců se oddělily a ti druzí si začali pravděpodobně myslet, že to, co znají závodní atleti, pro ně neplatí (nebo je spíš úplně ignorovali).

Nad aurou taky zrovna nejásám, v předchozím příspěvku tady jsem od někoho dostal mínus, asi jsem ho naštval tou kritikou. Ale teď koukám, že jsem současně dostal mínus i v mém posledním příspěvku v „je běh naboso efektivnější“, přitom tamten příspěvek nemůže nikoho v ničem pohoršovat. Tipuju, že to byla stejná osoba jako tady, kterou jsem přechozím příspěvkem natolik otrávil, že jeden mínus jí nestačil:)

avatar

makoshark muž 06.10.2010 21:26:26

>> PeterFabok, 06. 10. 2010 04:25:38

Možná by tě mohl zajímat tenhle blog http://www.runblogger.com/

A rozhodně doporučuju http://www.scienceofrunning.com/ ,autor je zaměřen na výkonostní běh, ale informace jsou cenné pro všechny běžce.*>>

rudo, 06. 10. 2010 06:01:19*

Potom nedoporučuju další z nabíkdy nových stylů a kurzů, evolution running ;) http://www.evolutionrunning.com/

avatar

Sloviensko

rudo muž 06.10.2010 22:20:18

>> makoshark, 06. 10. 2010 21:19:03

chi running, zrejme si niekde nespravne pochopil vysvetlenie predklonu. V povodnych textoch chi running sa vyslovene zdoraznuje ze predklon musi byt urobeny v clenkoch a nie v pase, neohyna sa teda chrbat dopredu ale clovek sa cely nakloni – treba na to flexibilne clenky a flexibilne lytka achilovky a slachy spodku nohy – slapy. velmi sa zdoraznuje nutnost byt v trupe vzpriameny a tlacit dopredu panvu, nie hrud alebo hlavu

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 07.10.2010 10:57:04

>> makoshark, 06. 10. 2010 21:19:03

No offense, minusku som ti dal len v tomto vlakne ;) Pridavam sa k Rudovmu doplneniu, pri chi running nerobis predklon v pase, preto je dolezite posilnovat spinalne stabilizatory a abdominalne svaly, evolution running je velmi podobne. Na rozdiel od napr. Pose metody, kde dvihas kolena a noha dopada viac dopredu. S tou gravitaciou si napisal prvu cast pravdy – a to, ze tazisko ti pri pade vpred mierne poklesne… system elastickych pruzin v nohach potom absorbuje potencial z impaktu a spatny pohyb pruzin ta vrati do hry. Preto je prirodzeny sposob behu tak efektivny. Vazy a upony nepotrebuju extra energiu a nespotrebuju ti cukor. Kratsie kroky s vacsou kadenciou su menej energeticky narocne.

A „sarlatani“ ako barefootted a spol. Su napr. Pre mna zaujimavi aj celkovo postojom k zivotu, mentalnym aspektom vytrvalostneho behu a chapanim behu ako technickeho sportu. Kazdopadne respektujem tvoj postoj, myslim ze napr. Chi running by ta pri detailnejsom pohlade mohlo oslovit.

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 07.10.2010 12:26:53

>> makoshark, 05. 10. 2010 22:58:12

Hodně se snažím pilovat v poslední době styl a Chi runnink mi v tomhle směru dost pomáhá, doporučuji nejprve dotyčné téma velmi zevrubně prostudovat, pak teprve prezentovat (negativní) názor…tvůj příspěvek naznačuje minimální orientaci v dané problematice…tím nechci tvrdit, že se jedná o styl nějak převratný, samospasitelný a geniální, že bylo objeveno něco nového, jen myslím, že někomu to může při běhání hodně pomoci…

Motto: ...kam až?
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 08.10.2010 09:28:52

vcera som si vecer zlahka zabehol s celovkou, uz prakticky potme. vacsia cast mojej trate bola po trave s rozne velkymi drnmi a inymi hrbolmi. behanie po takomto narocnom nerovnom terene potme (celovka nezvyrazni priestorove detaily)je jednak vybornym cvicenim propriocepcie, tiez moze prispiet k posilneniu klenby, vazivovych struktur a uponov clenka. dolezite je udrzat nohy relaxovane a nechat mozog, nech si robi svoju pracu… … samotny beh v terenoch, ktore nutia neustale menit dlzku kroku, rychlost a nutia pri doslape stale sa adaptovat na nerovnosti, by som odporucil ako dolezitu sucast treningu kazdemu.

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Celkem 100,07 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:59 (2010)
půlmaraton: 2:08:32 (2014)

Kulíšek žena 08.10.2010 09:54:19

>> PeterFabok, 08. 10. 2010 09:28:52

Naprosto souhlasím, také jsem našla v běhu (téměř) potmě zalíbení. Smyslové vnímání je redukované, mozek pracuje trochu jiným způsobem, myslím, že je to výborné nejen běžecké, ale i mentální (nikoliv v pejorativním slova smyslu) cvičení.

Běží-li se naboso,předpo­kládám, že je efekt ještě intenzivnější, ale nemám vyzkoušeno – snad o víkendu.

Motto: no stres
avatar

Sloviensko

rudo muž 08.10.2010 09:58:04

>> Kulíšek, 08. 10. 2010 09:54:19

ze by preto vzdy zeny povedali : zhasni svetlo !

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Celkem 100,07 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:59 (2010)
půlmaraton: 2:08:32 (2014)

Kulíšek žena 08.10.2010 10:07:39

>> rudo, 08. 10. 2010 09:58:04

Možná, že některé ano…;-)

Motto: no stres
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 08.10.2010 10:18:11

akakolvek zrucnost a jej trening je v podstate zalozena na aktivovani a posilnovani neurologickych okruhov. pri behu v komplikovanych/nes­tandardnych podmienkach ludsky mozog vynaklada az 95% neurologickej aktivity na udrzanie rovnovahy. vsimnite si, ze cim narocnejsie podmienky (osvetlenie, teren), tym vacsia subjektivna namaha, unava. tato unava je ale neurologickeho povodu.

cielenym aktivovanim okruhov, ktore sa pri behu zapajaju (uvedomelym treningom), dokazeme zkvalitnit neuronovy prenos (tvorba myelinu ako izolacie neuronovych drah) a odbremenit mozog. volnu kapacitu mozme vyuzit potom inde.

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

makoshark muž 08.10.2010 11:06:48

>> rudo, 06. 10. 2010 22:20:18 OK. Omlouvám se. >> PeterFabok, 07. 10. 2010 10:57:04

Kdyby noha fungovala jako dokonalá pružina, tak by tě vrátila do původního stavu před zahájením prvního kroku. Běžec chi-runningu je ale ve výchozí poloze připraven opět padat posunutý kousek dopředu, takže někde je tam schovaná práce, kterou musel vykonat. Jinak elasticita šlach a svalů se využívá pochopitelně i při „přirozeném běhu“, nejen chi-runningu, ani v jednom případě přesto nemám pocit, že je „effortless“, jak slibuje Dreyer (přirozeným během tady myslím třeba to, co vidíme na nahrávkách Liebermana http://www.youtube.com/watch?… „This is an adolescent Kenyan who has never worn shoes in his life and runs a significant amount every day.“). Co způsobuje změnu rychlosti při chi-runningu? Větší předklon? Pokud by se takový běžec rozhodl závodit třeba na trati 800metrů, jak hluboko se má předklonit? Bylo by zajímavé, kdyby propagátoři gravitačního běhu sestrojili nějakou hračku ilustrující podstatu tohoto běhu, nějakou figurku běžící „neomezeně“ dlouho..

Jinak ještě jednou, nemám nic proti běhu naboso, rád občas bos běhám a snažím se styl, ke kterému mě to vede, používat i v botách, i na závodech (k chi-runningu mě to ale nevede:) A rozumím i těm, co v botách nechtějí běhat vůbec. O certifikovaných lektorech, barefoot klinikách a univerzitách už si myslím svoje, ale to je můj problém a kvůli tomu bych sem vůbec nepsal. Jen píšu, že chi-running je založen na nesprávných principech, ta biomechanika je prostě špatná. Zase můžu jen doporučit velice dobrý článek na scienceofrunning o techice běhu http://www.scienceofrunning.com/…-proper.html

>> Dav, 07. 10. 2010 12:26:53

Minimální orientaci v čem? V biomechanice běhu, v chi-runningu? Buď konkrétní a napiš, v čem se tak mýlím. Budu rád, když taky odpovíš na otázky, co jsem psal Peterovi.

avatar

Sloviensko

rudo muž 08.10.2010 11:16:22

>> makoshark, 08. 10. 2010 11:06:48

musi byt nejake nedorozumenie.

Pokial viem chrunning nikdy netvrdi ze takym stylom vyhras preteky, alebo budes behat rychlo.

Je to pre bezcov co neplanuju behat rychlo ale chcu behat dlho a bez zraneni, teda rekreacne.

Ciastocne je mozne pouzit cisty chirunning pri ultrabehoch, cim dlhsi tym vhodnejsi.

Ked sa pozries ako behaju zaciatocnici alebo aj dlhorocni bezci co maju problem s maratonom pod 5H alebo pod 4H, tak zistis, ze keby sa nauzili chirunning ze by sa zrychlili a vyhli by sa pretazeniu pohyboveho aparatu, maraton pod 4H by s chirunning stylom nemal byt problem.

Samozrejme ze to zacne byt diskutabilne ako hovorime o 3H a uz vobec neaplikovatelne ak sa snazime o 2:04.

Avsak keby kazdy zaciatocnik sa najprv naucil spravne chirunning a neskor k tomu pridal spravne atleticky styl s aktivnym odrazom, tak beha ako champion.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 08.10.2010 13:30:49

>> makoshark, 08. 10. 2010 11:06:48

iste, bez prace nie su kolace ;) dokonala pruzina neexistuje, ako neexistuje ani perpetum mobile ani dokonaly motor. ale chi running a ani liebermanove vyskumy netvrdia, ze behas bez vydaja, len tvrdia, ze behas bez zraneni a bez zbytocnej namahy. je jasne, ze svaly zapajas a ide len o to, ktore svaly a s akou efektivitou.

sprinter na kratku trat, povedzme 800m, vyuziva znacne aktivnu pracu velkych svalov. clovek je schopny tak rychlo bezat len obmedzenu dobu – ako aj vsetky ostatne cicavce bezci. sprint sluzil nasim predkom bud na zaverecne priblizenie sa ku koristi alebo na rychly kratky unik.

pre cloveka je ale prirodzenou formou behu vytrvalostny beh. pri vytrvalostnom love nasi predkovia potrebovali byt schopni dostatocne dlho bezat takou rychlostou, aby prinutili korist sa pohybovat nad hranicou cvalu(aby organizmus zvierat nemal cas sa ochladit. hypertermia=vy­cerpanie=kolap­s) chi running ponuka jednu z moznych technik behu tak, aby clovek maximalizoval svoju efektivitu na co najdlhsi cas a zaroven bol schopny udrzat potrebnu rychlost.

je zaujimave, ze drviva vacsina teorii, ktore sa snazia ucit spravnu techniku behu, maju mnozstvo stycnych bodov a vacsinu z tychto bodov chi running obsahuje.

beh je riadeny pad a pri pade ako takom je vplyv gravitacie vzdy pritomny. pride mi jednoduchsie radsej tento vplyv vyuzit, nez s nim bojovat.

ano, pri chi running zvysujes rychlost zvysenim naklonu. nie je to take jednoduche ako by sa zdalo, preto sa tam vacsina cvikov zameriava na posilnenie svalov stredu a dokonalu pracu s centrom gravitacie.

a preco mas „dvihat nohy“ namiesto „odrazania sa“ od zeme? odraz od zeme vymrstuje tvoje tazisko smerom nahor. akykolvek vertikalny pohyb taziska je ale pre pohyb vpred kontraproduktivny – ty chces predsa bezat dopredu a nie nahor!

prave lieberman ma na svojej stranke niekolko zaujimavych clankov, kde uverejnuje statistiky, porovnania, grafy a vypocty, ktore ti mozu velmi krasne ukazat ako to pri behu prebieha…

… vacsina dobrych bezcov z africkeho prostredia a z kultur, ktore zo zvyku behaju bose/v sandaloch apd., beha spravne bez toho, ze by poznali chi running alebo sa nad tym nejako zamyslali. moderne teorie sa len snazia vedecky a civilizovane popisat, ako to funguje v prirode.

… inac, ten clanok na ktory odkazujes predsa zdoraznuje funkciu prirodzenych pruzin aj ostatnych aspektov, ktore presne vyzdvihuje aj chirunning. akurat sa tam nepise, ze tvoja noha by mala dopadat pod, resp. mierne za centrom gravitacie, aby si sa pri behu zaroven nebrzdil. akonahle zabezpecis takyto dopad, vpodstate si nakloneny ani o tom nemusis vediet ;) … mozno teda nakoniec zistis, ze behas presne tak, ako to opisuje chi running

a teda podciarknute a zhrnute: to, co nas pri behu pohana vpred, je gravitacna sila. odraz nohou nas pohana smerom hore. spravny postoj, zapojenie svalov stredu a optimalizacia zapojenia jednotlivych svalov nohy pri kontakte so zemou, moze vyraznym sposobom ovplyvnit vyslednicu tychto dvoch sil a nasledny vektor. spravna technika je ta, ktora maximalizuje nas pohyb vpred pri minimalizacii vydanej energie.

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 08.10.2010 19:31:31

>> makoshark, 08. 10. 2010 11:06:48

psal jsi:…ale třeba Danny Dreyer, který tu překvapivě chybí, učí se svým chi running přímo nesmysly. Až na to, že došlap má být veden přes přední část chodidla (což připouštím je dost zasadní a aspoň že tak), říká snad všechno ostatní špatně. Od předklánění se, až po hloupost jako „zvedání nohy“ místo odrazu. Podívejte se na videa nejlepších běžců, jak jsou předkloněni a zvedají nohy.

…tohle se mi zdá docela diskutabilní, třeba to, co píšeš o předklonu…, ale na to ti už odpověděl Rudo…

Motto: ...kam až?
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 12.10.2010 11:12:36

inspirativny atlet so zaujimavym pristupom k zivotu:

http://antonkrupicka.blogspot.com/

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 12.10.2010 22:26:09

stranka venovana skusenostiam s bosobehom v zime: http://barefootrunner.org/…r/winter.htm

uvidime, aka zima bude toho roku u nas, dufam, ze to pojde aspon vo VFF ak nie uplne naboso…

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Sloviensko

rudo muž 12.10.2010 23:00:31

>> PeterFabok, 12. 10. 2010 22:26:09

Antona sledujem uz dlhe roky ale zatial sa striham nakratko a pravidlene holim

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Brno

10 km: 0:36:12 (1999)
maraton: 3:06:00 (2000)

martin76 muž 12.10.2010 23:19:28

>> PeterFabok, 12. 10. 2010 22:26:09

pekne fotky omrzlin z roku 2005:).

Motto: i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergillia v originále
Nalezené položky: 259 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.