Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Born To Run

Born To Run

Nalezené položky: 259 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Další Poslední
avatar

makoshark muž 02.01.2011 00:44:41

Pardon za míň organizovaný a trochu chaotický příspěvek, je pozdě večer.

avatar

Sloviensko

rudo muž 02.01.2011 06:27:02

zda sa ze sa zaciname priblizovat nazorovo v niektorych bodoch.

clovek na rozdiel od vacsiny inych zivocichov je nesmierne flexibilne prisposobovy a moze vykonavat rozne druhy fyzickych aktivit – sportov. Rozdielnost jednak v sposobe pohybu – plavanie beh cyklo, horolzectvo yoga, vzpieranie, sporty na techniku sporty pe nohy ci pre ruky atd… rozdielnost je tiez v casovom trvani vykonu, clovek sa dokaze vytrenovat na niekolkosekundove sprinty (v roznych sportoch) milisekundove max vykony (skoky vrhy) niekolkominutve vykony ci niekolkohodinove vykony alebo dokonca niekolkodnove vy­kony

Tarzan sa musel prisposobit vytrenovat na stromoveho gymnastu, vzpieraca, zapasnika ale tiez sprint plavca atd nezda sa ze by sa nejak v prirode vyvijal na vychudnuteho ultrabezca.

V roznych casovych obdobiach a tiez v roznych geografickych lokaciach a podmienkach, bol clovek specializovany raz na jedno raz na druhe. Urcite boli obdobia kde bol bezec ultravytrvalec na niektorych miestach zeme, alebo kde obziva bola hlavne z lovu. Mozme mat o tom nalezy. Vobec to vsak neznamena ze to tak bolo vzdy a vsade.

Co o tom napise daky vedec vbec nie je smerodajne, je to len osobna preferenca daneho vedca ktory na podporu svojej sukromnej teorie nasiel nejake podlklady a vysvetlil ich po svojom.

Zakladny vychodzi bod vsetkych takychto vedeckych nazorov je evolucia a tym je automaticky zaver akejkolvek prace jasny – clovek sa vyvijal (podla autora zalezi v com sa vyvijal a koli comu sa vyvijal)

Evolucia je tiez limitovana v otazke roznych ludskych ras – proste clovek bol vyvijany ako jeden druh – jedna rasa a migraciou – zmenou podmienok, slnecneho ziarenia sa zmenila farba koze a ine parametre.

To je mozne povedat v skole detom, ale je to dost nelogicke vysvetlenie.

Logickejsi je nazor ze rasy vznikli paralelne ( nie v rovnakom case ) ale nezavisle na sebe a boli velmi dlho izolovane a ze miesanie ras zacalo az relativne velmi nedavno.

Bez ohladu na to aby sme skumali alebo sa dohadovali ako clovek vznikol teda ako vznikol clovek niekolkrat ako rozlisna rasa.

Vyvoj je skor opacny, nie z jedneho rovnakeho cloveka delenie na rasy ale naopak z roznych ras miesanim vytvaranie akehosi univerzalneho hybridu.

Proces vytvarania rasoveho hybridu bol vzdy v historii aj potlacany aj podporovany, casto zakazany pre urcite etnikum (zachovanie DNA cistoty ) a nutene zvysku sveta.

Co sa tyka stravy, clovek presiel vsetkumi fazami a teraz prebieha delenie ludstva podla tych stravovacich faz, casto ludia jedinci sa vracaju cez vsetky fazy akoby smerom dozadu ale k vyssej cistote a jednoduchosti.

paleo diet je len jedna z faz, jedna z tych poslednych a teda nie velmi na vysokej urovni, ale je to uzitocna faza pre kazdeho jedinca kto sa chce vratit k uplnemu zdraviu, taky 1–2 roky paleo su rospesnou prechodnou fazou, neda sa skocit z typickej stravy bezneho zapadneho cloveka do nejakej velmi zdravej fazy. trba ist pekne krok za krokom naspat odkial sme vysli.

Lov zvierat bol prechodna faza, pred nu clovek bol vegetarian a predtym …(prilis zlozity koncept)… farmarstvo (chov zvierat a obilie) prislo neskor.

preto clovek konzervovy a cukrikovy moze prejst spat cez fazu farmarsku (ziadne vyrovky len varenie jedla z obilnin a masa a zeleniny… neskor na fazu paleo – ziadne obilniny a maso len organicke, z diviny a dalej prejst na fazy vysieho zdravia.

Clovek sa nevivaj v zmysle evlocie, clovek degeneroval bol na to specificky dovod az upadol do fazy totalnej temnoty

stravovacia temnota reprezentovana konzervami bravcove hlavy, pastiky, ti co mali povinnu vojnu poznaju dennu davku 4 konzerv na cestu, cukrove malinovky, alkohol…

Je dobre debatovat o roznych fazach z historie ale je omyl si vybrat niektoru fazu ako dolezitu alebo tu prvu co spravila cloveka.

Ak lovenie bola len faza, tak aj loviaci ultrabeh bol len urcita faza (ktora sa zakonzervovala v casovej schranke u niektorych izolovanych etnik. To znamena ze vo faze predtym, clovek nemal dovod na ultrabehy.

Dnes si kazdy moze vybrat, druh sportu aj typ sportu z hladiska dlzky trvania a metabolizmu. Kazdy si aj moze vybrat druh stravy (so vsetkymi dosledkami).

Tak ako kult osobnosti je nebezpecna demagogia, tak aj kult jedneho sportu, jednej stravy, jedneho metabolzimu je nebezpecna ideologia.

Preto sa nemienim nikdy modlit s knihou BORN TO RUN a ani si taku knihu nedavam pod vanus aby ma v noci nedoplietla.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 02.01.2011 20:21:02

>> rudo, 02. 01. 2010 06:27:02

http://hunter-gatherer.com/…stand-health

… predtym mohol byt vegetarian ale rovnako aj vegetarian-mrchozrut vsezravy. nezabudajme ale, ze predtym neboli slachtene strukoviny ani soja… lovec-zberac bol uz natolko univerzalnym, pokial ide o schopnost prezit na roznych druhoch potravy, ze nam to umoznilo osidlit rozne habitaty po celej planete – cize s tym priamo suvisi explozia druhu, ktory sa z ohrozeneho „specializovaneho“ vysplhal na vrchol potravinoveho retazca.

… ale ziadne „fazy vyssieho zdravia“ predtym ja osobne nevidim

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Sloviensko

rudo muž 03.01.2011 22:24:06

>> PeterFabok, 02. 01. 2010 20:21:02

Peter, kedze opakovane citas len tie iste zdroje informacii – tu istu ideologicku vetvu, tak stale v tom vidis len to iste a veris evolucii cloveka, tak ako bola zavedena Darwinom a rozvijana jeho nasledovnikmi. Akokolvek nad tym rozmyslas a akekolvek zdroje tejto ideologie citas, vzdy prides k tomu istemu.

skus sa na to pozriet z nadhladu : je mnozstvo velmi silnych zivocichov ovela svalnatejsich ako clovek, ktore vobec nejedia zivocisne bielkoviny ani nejedia ziadne novodobe vyslachtene potraviny a ziadne z rastlin vyrobene proteinove bomby.

Clovek je momentalne (teda asi 90% populacie) toho nazoru ze je odkazane na uz pouzite (zo zbernych surovin, recycled, secondhand) aminokyseliny podobe masa (alebo bielokvinovych nahrad napriklad tofu…). Tento stav ludstva bol potrebny, koli tomu ze cloveku je nanuteny postoj k zabijaniu – zabijanie druhych je nutne na vlastne prezitie a tak sa z toho zabijania dokonca robi nejaky uslachtily vyssi princip. Uz deti su tak programovane, hned prva kaitola v kazdom dejepise je venovana tomu ako ludia museli zabijat mamuty ako koli tomu museli zit spolu v spolkoch a spolupracovat na zabijani a kto zabil a priniesol bol hrdina, zachranca jaskynneho spolku. Na opacnej strane je otom prejav prezidenta, kde sa naznaci ze aby sme mali vsetci benzin do nasich aut, musime ist zabijat do cudziny a ze zabijanie nariadil prezidentovi samotny BOH. Tato ideologia ovladania populacie ma akoby samostane vedecke oblasti a Darwinizmus a jeho zmodernizovane varianty su len jednou z takych ideologickych odvetvi skovavajucich sa pod transparent veda.

Pokial budes studovat len ich materialy, tak si budes mysliet len to co chcu aby si si myslel.

Za poslednych niekolko sto rokov boli ludstvu nanutene mylne a skodlive koncepty, napriklad osoby ktore tie koncepty zaviedli s osporou finacneho a politickeho sveta su dodnes zname a dokonca oslavovane ako geniovia a vsetky deti su nutene o nich ucit a na univerzitach je nutene kazdenu sa s tymi konceptami stotoznit ako podmienka ziskania diplomu a teda prava na pracu v oblasti. 3 oficialny autori takychto konceptov su :

Pasteur, Darwin, Einstein

v socialno-politicko-ekonomickej oblasti, autori fimnancovani timi istymi zdrojmi si uz taku vaznost a nasledovanie neudrzali : Marx, Engels, Lenin

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 04.01.2011 13:13:42

>> rudo, 03. 01. 2011 22:24:06

nikto netvrdi, ze clovek nemoze byt vegetarian. na druhej strane treba pripustit, ze schopnost prezit na „second hand“ aminokyselinach moze byt niekedy vyhodna. iste, spracovanie zivocisnych vstupov generuje viac odpadu, ale nas traviaci system si vie pri primeranej zivotosprave s odpadom dobre poradit. je to aj o tom, co kedy jest. volam to vyvazena strava. v hunter's-gatherer's je­dalnicku sa striedali fazy „pripravy“ a „recovery“ na rastlinnej strave(vegeta­rianska dieta) – tieto umoznili cloveku doplnit glykogen a nezatazovat metabolizmus pocas lovu – s fazami nazratia sa masa, ktore zas pomohlo dodat stavebny material pre telo. dokopy by sa to mozno dalo definovat ako low carbs-high protein and healthy fats dieta.

… s tym zabijanim: my za tym hladame bohvieake filozofie, ale v prirode sa zabijanie deje bez akychkolvek emocii, opakovane vyskumy dokazali, ze medzi lovcom a koristou neexistuje nijaka negativna emocia, ani nenavist. je to menej vyznamne, nez si myslime. clovek povysil ochranu zivota na prve miesto, s tym suvisi aj podla mna nespravna ideologia, ktora nam nahovara, ze by sme mali zit co najdlhsie. pred 50 000 rokmi sa ludia dozivali 20–25 rokov, dnes je to 4× viac a v tomto kontexte by sme mali vnimat aj komplex stravovania.

velkou otazkou zostava, ci paleostrava, resp. strava vyssieho zdravia predtym(ako to ty nazyvas), postacuje pri opakovanej ultrazatazi s limitovanymi recovery fazami.

neberiem paleodiet ako definitivu a dogmu, dufam, ze to tak nevyznelo. zatial je to pre mna fungujuca alternativa, ktoru idem tak na 75%. okrem toho prijimam cca 25% inej stravy, pricom som eliminoval mlieko, mliecne vyrobky(na obcasne vynimky, kvalitnym syrom nepohrdnem), jednoduche cukry a tuky na baze omega-6. priznam sa k rizotu a cestovinam, nie vsak ako hlavnej zlozke stravy.

velkou neznamou, ako pisem vyssie, je pre mna zatial efektivny stravovaci vzorec pri trvalej aerobnej zatazi, dlhotrvajucich aktivitach(nad 2 hodiny). snazim sa skusat prist na to, co je dobre jest pre rychlu regeneraciu a pred a pocas vykonu.

asi kazdemu bude ale jasne, ze inak sa vari podla paleodiet, ked sa clovek nevenuje sportu a inak, ked ma kazdodenny aktivny vydaj v rozsahu niekolko hodin

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Celkem 3392 km
Minulý měsíc 0 km

jmaselnik muž 04.01.2011 15:00:17

>> rudo, 03. 01. 2011 22:24:06

rudo, palec dolů! Dávat dohromady trojici Pasteur, Darwin a Einstein s partou Marx, Engels, Lenin zavání teorií židobolševického spiknutí a to sem, prosím, netahej. Nevím, jak dobře a hluboce znáš Einsteinovo dílo, ale jestli někdy existovaly na zemi opravdu svobodné osobnosti hledající poznání, patřil mezi ně. To jsi mimo, promiň. Darwin je už diskutovatelnější věc, nicméně i zde je stejně laciné jej šmahem takto lacině odmítnout, stejně jako nekriticky přijmout.

avatar

10 km: 0:51:00 (2009)
půlmaraton: 1:39:22 (2010)
maraton: 4:11:44 (2010)

jans muž 04.01.2011 15:56:10

>> jmaselnik, 04. 01. 2011 15:00:17

Tak Pasteura bych pochopil, o Darwinovi se dá diskutovat, ale s tím Einsteinem je to fakt mimo, tam mě žádný mylný škodlivý koncept nenapadá.

avatar

Sloviensko

rudo muž 04.01.2011 22:18:45

>> PeterFabok, 04. 01. 2011 13:13:42

""… s tym zabijanim: my za tym hladame bohvieake filozofie, ale v prirode sa zabijanie deje bez akychkolvek emocii, opakovane vyskumy dokazali, ze medzi lovcom a koristou neexistuje nijaka negativna emocia, ani nenavist. je to menej vyznamne, nez si myslime. clovek povysil ochranu zivota na prve miesto, s tym suvisi aj podla mna nespravna ideologia, ktora nam nahovara, ze by sme mali zit co najdlhsie. pred 50 000 rokmi sa ludia dozivali 20–25 rokov, dnes je to 4× viac a v tomto kontexte by sme mali vnimat aj komplex stravovania.""

velky nesuhlas odo mna.

za prve ludia ped 50,000 rokmi zili ovela dlhsie ako 25 rokov, pravdepodobne dlhsie ako teraz. Tych 25 rokov si vycucali z prsta vedci, ktori rozmyslaju iba linearne, nechapu cykly a linearnou extrapolaciou dozadu do minulosti im vyslo ze ked v posladenych storociach sa vek predlzuje tak sa asi predlzje od vzdycky Mozna ze sa pomylili v poctoch a prvy ludia zili len 2 dni ako niektori hmyz ?

otazka zabijania – clovek nie je zviera. Rozmyslanie, emocie atd nie su vysledkom hmoty, ale toho nadhmotneho v nas. Sme na uplne inej urovni ako vacsina zvierat, aj ked v niektorych emocionalnych prejavoch sme nizsie ako napriklad delfini a veleryby (nedavno som sa dozvedel ze aj sloni ?) zaujimave ze zakaz zabijania plati prave len pre delfiny a veleryby a je stale o to velky boj proti Japonsku.

Dolezite je ze clovek ma uplne inu ulohu ako lev, zakial lev ma za ulohu odstranovat zranene, chore a slabe jedince napriklad medzi antilopami a podobne je to s inymi zvieratmi… clovek ma za ulohu pochopit a naucit sa ko-kreaciu – tvorbu noveho a lepsieho (nie technologicky).

teoria ze ze zabijani koli strave nie je emocionalne a je normalna vec aj pre ludi sluzi len na to aby clovek akceptoval zabijanie ako take. Potom uz je len krocik k tomu ze niektore skupiny ludi su pre mna podradne, ci skodlive a nastava zabijanie v malom ci velkom (vojny) na zaklade rasizmu, nabozenstva, etnicity, narodnosti, socialneho postavenia ci klubovej prislusnosti vo futbale.

Clovek co odmietne zabijanie v akejkolvek urovni a zabijanie hocicoho ziveho, uplne logicky potom nie je schopny byt clenom mafie alebo narukovat dobrovone do armady ci roznych polotajnych paramilitary struktur. Mladez vychovana na hamburgeroch a strielacich elektronickych hrach, potom nema ziadne moralne zabrany so zabijanim ked ma navlecenu uniformu a ani a vlastne nepyta ze koli comu bolo zabijanie nariadene. Casto sa vytiahne protiargument ze vraj Hitler bol vegetarian, pricom sa vie ze jeho takmer dennym jedlom boli rozne druhy klobas a jaternic s kyslou kapustou.

Clovek nie je schopny rast dusevne pokial jeho telo je zatazene zivocisnou stravou, namiesto prijimania alebo odmietani skusenosti inych a roznych starych filozofii, vyskusaj si to sam na sebe, napriklad ak mas nejaky test rychlosti a presnosti rozmyslania (moze byt aj nejaka elektronicka hra) porovnaj vysledky pri dlhsej hladovke, pri surovej zeleninovej strave, pri veganstve, pri vzdravom vegetarianstve, nezdravom vegetarianstve a po masovej diete. Budes prekvapeny. Ja ked obdobie kde sa potrebujem velmi psychicky sustredit idem automaticky do hladovky. A toto je aj poznanie vyse 5000 rokov stare z jogy, meditacie atd.

kus socnd hand bielkovinam : kedze nejes maso surove, tak vacsinu aminokyselin tepene znicis alebo modifikujes na toxicke latky, takze vytzi z toho len minimum neznicenych aminokyselin. Dalsi problem je ze rozne aminokyseliny sa nicia pri inych teplotach, takze ti v upecenm mase zostane trochu 1–2 aminos. Aky to paradox s tvrdenim stravovacich vedcov, ktori tvrdia ze maso ma vsetky aminokyseliny teda je to pre cloveka kompletna bielkovina, zakial co rastlinne jedla su nekompletne a preto ich treba kombinovat. Lenze rastilnu kludne zjem surovu a tie co u tazko stravitelne mozem naklicit a zas ich mat surove.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 04.01.2011 22:30:34

>> rudo, 04. 01. 2011 22:18:45

„Tych 25 rokov si vycucali z prsta vedci, ktori rozmyslaju iba linearne,“

Jasne, vubec se to neodhaduje podle kosternich pozustatku…

Jinak by me zajimalo, kde muzu najit nejaky duveryhodny Hitleruv jidelnicek?

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 04.01.2011 22:43:30

>> rudo, 04. 01. 2011 22:18:45

Jak jsi zjistil, že před 50 tisíci lety žil člověk déle než dnes? Tedy pokud sis to nevycucal z prstu, samozřejmě…

avatar

Sloviensko

rudo muž 04.01.2011 22:45:14

>> jans, 04. 01. 2011 15:56:10

vdaka za prispevok je to presne tak. Kazdy nad svojim zdravym rozmyslajuci clovek si mysli o Pasteurovi svoje, najma po velkopodvode WHO so svinskymi vakcinami.

Darwin je samozrejme vec svetonazoru-nabozenstva, a tak sa nerozmysla nad tym kto to bol a preco mu bolo nariadene spisat evoluciu

Einstein je pre vacsinu populacie hrdina bez chyby, dokonca aj vacsina fyzikov stale Einsteina akceptuje. O teorii relativity sa toho diskutuje dost v odbornych kruhoch ale nie z pohladu : kto a peco zaviedol ideologiu Einsteinizmu do fyziky, ale ciste iba z pohladu – jedna z mnohych nespravnych fyzikalnych teorii, ktora docasne v niecom snad pomohla ale uz je brzdou, a niekedy tiez – ved Einstein tie zakladne veci – rovnice ukradol inym fyzikom, bol zlodej-plagiator (hoci v tom case to este nemohol skopirovat z internetu ako Blair jeho Iracky Dosier).

V zakladnej otazke kto a preco sa vzdy musime pozriet aj na to aku inu teoriu v tom case mala za ulohu potlacit a zniest zo sveta (toto odporucam najma v pripade pasteura). Eintein bol dosadeny ako agent na zmietnutie Nikola Teslu. Teslove vsetky patenty skupene Rotschildovskymi firmami Westinghouse-General Electric a zamknute do trezora na veky vekov a Tesla sam vo vazeni v NY luxusnom hoteli, so sudnym zakazom pisat von listy a rozpravat s ludmi a striktny zakazom akekolvek info z jeho prac posunut niekomu inemu. Az dnes sa znovu hovori o Teslovych vynalezoch a je nadej na znovuobjavenie principov volnej energie. Nemuseli sme mat storocie nafty, benzinu elektrickych kablov ma stoziaroch, vojen o ropu, a ludia nemuseli vobec platit za elektrinu a plyn, mohli mat vsetku energiu domacnosti ulne zadarmo, Einstein bol dosadeny z dovodu multimiliardarskeho , tie peniaze sa nedaju ani vycislit. Teslove vynalezy sa pritom vyuzivaju, pracuju s nimi tajne zlozky armad USA ale aj Rusi a JPN. Mnohe akoze nestastne nahody, katastrofy sa stali prave pouzitim technologii na zaklade Teslovych vynalezov, niekedy boli vrazdy za cielom utajenia, niekedy sa znicili labaky s Teslovou technologiu vyvolanim katastrofy pomocou inej Teslovej technologie (napriklad zemetrasenie v JPN priamo malo epicentrum v Teslovych labakoch. Mnohe ine zemetrasenia a prirodne katastrofy-, napriklad sialene pociasie s nicivymy ucinkami boli umyselne vygenerovane Teslovymi technologiami, je to najma v poslednych 10 rokoch. Zakial Einstein bol podhodeny na popletenie populacie a popletenie studentov fyziky a ucitelov fyziky, Mocni sveta pracovali na Teslovi. To ze ta ista moc co dohodila Einsteina, Darwina, Pasteura a mnohych inych dohodila aj marxa,engelsa a lenina nie je moj problem, ja s tym nemam nic spolocne, takze stazovat sa na to treba tam kde to vziklo. mala podotazka : preco marx-engels-lenin zili dlhe roky prave v Londyne, a to prave vtedy ked tvorili svoje diela a pripravovali sa na svoje historicke ulohy. kazdy poznam prupovidku : when the hell frezes over – az peklo zamrzne ? nuz Londyn uz zamrzol.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 04.01.2011 22:58:54

>> EdCable, 04. 01. 2011 22:30:34 nezbieram bohuzial take perlicky ako Hitlerov jedalnicek, takze ti nemozem dat link, ale ked skusis vyhladavanie na nete, tak urcite dostanes tolko materialu ze sa nedocitas ani do konca roka.

Skumanie kosti je dobra poznamka. Kedysis kudia netrpeli starnutim v tom zmysle ako sa to dnes akceptuje – teda nyvyhnutna degeneracia organizmu, starta mineralov a degradacia vsetkcyh organov, vratane kosti. Ludia rozumeli zdraviu a strave a po dosiahanuti veku dospelosti – ked sa fyzicky rast ukonci 20–25 rokov zostali v stave plneho zdravia bez akejkolvek fyzickej alebo psychickej degeneracie, dnez nazyvanej starnutie. Ked sa teda najde kost a podla kostiznalcov je to kost cloveka co zomrel vo veku 20–25 rokov, tak to znamena ze ten jedinec uz dosiahol stav dospelosti a jeho vek nie je absolutne mozne z kosti urcit, mohol mal kludne 69, 144 alobo aj 333 rokov. OK viem ze toto je vacsine nepochopitelne a neprijatelne, v sucastnosti sa uz ale na tychto veciach pracuje a informacie su cez internet dostupne, axistuju uz vyskumy nestarnutia a vyskumy spatnej regeneracie uz zniceneho tela. Su uz napriklad kliniky kde mozes ist na vysetrenie a a ako vysledok ti daju tvoj biologicky vek, bolo to uz popularizovana aj v TV, Analyza kosti pomocou rontgenu tomografu a inych je jedna zo zkaldanych pri urceni tohto bilogickeho veku. Vysledky su casto upne ine ako je vek kalendarny podla datumu narodenia. Su ludia co maju bilogicke vek aj o 10–20–30 rokov starsi ako by mal byt ( a upozornuje ze to sa porovnava len z beznym priemerom teda nie skutocne porovnanie co by malo byt) a su udia co dostanu vysledok aj o 20 ci viac rokov menej. Cielenou stravou a cielenym cvicenim nie je problem mat kosti na urovni 20 rocneho, bezohladu na to ci clovek ma 40–60–80 rokov. Takze to len na ilustraciu ako sa treba na to pozerat. A to v sucastnosti su este len male nesmele zaciatky.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 04.01.2011 23:22:42

>> rudo, 04. 01. 2011 22:58:54

Koukam, ze kdyz se do teorie nehodi nejlepsi objektivne dostupna fakta, tak tim hure pro ne..

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 05.01.2011 06:50:53

>> rudo, 04. 01. 2011 22:18:45

a to si mna obvinil, ze studujem a obhajujem len jednostranne zdroje ;) zda sa mi, podla tvojich poslednych prispevkov, ze mam otvorenejsiu mysel, nez som si sam myslel.

snazim sa zo vsetkych sil porozumiet tej „konspiracnej kasi“, ktoru tu prezentujes a podopieras argumentami ako vystrihnutymi z Ufo magazinu, vesmirnilide.cz a este trochu liznute teoriami o velkych mahatmoch z kozmu a vesticou Teodorou a Long-gom-poch.

nic v zlom, ale predpokladam, ze pokial ta poprosim o dokazy takych veci, ze napr. ludia po dosiahnuti 25 rokov zili v stave trvaleho zdravia a biologickej mladosti, ziadne nebudu. urcite je to kvoli hlupej a obmedzenej vede ;)

a s tym mam trochu problem – poohadzujes vsetky vedecke teorie s tym, ze su to hluposti a agentske sugescie, ale nevidim v tom nijaky dokaz a hlavne, preco by to tak bolo? ti vedci su tiez len ludia, ktori niecomu veria a veria, ze pracuju v prospech civilizacie. druha vec uz je, ci civilizacia ide spravnym smerom…

inac, cele paleohnutie je mi blizke aj tym, ze nepovazuje cloveka za nejakeho nadzivocicha – sme jednoducho sucastou prirody, nestojime nad nou a tym padom sme sucastou potravinoveho retazca. prijmime to. cela civilizacia nam sluzi jedine na to, aby sme sa vyclenili z prirody a branili sa proti jej zakonitostiam – pretoze tie su nebezpecne pre nasu nezmyselnu dogmu, aby nas bolo co najviac a zili sme co najdlhsie. nas matrix nam navyse umoznuje uvazovat nad hlupostami a este viac sa ponarat do toho, co mudre kultury nazvali „maya“. pripustam, ze na tomto prelude je postavena aj veda, ktora v zaujme civilizacie maka…

vyzlec sa do pol pasa a sam putuj africkou savanou, bez civilizacie za chrbtom a hned zistis, ake je nase postavenie v prirode. a myslim, ze riziko je tak velke, ze aj keby si od 25 rokov zil v stadiu trvaleho zdravia, ine faktory sposobia, ze 120 rokov sa nedozijes.

kazdopadne, nechap ma ofenzivne,keby sme vsetci v tejto debate mali rovnaky nazor, nebola by sanca, ze to niekoho obohati – to vedel uz Sokrates.

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 05.01.2011 06:53:11

>> rudo, 04. 01. 2011 22:45:14

A to není zdaleka všechno! Mocní tohoto světa navíc úmyslně zamořili lidstvo AIDS a běžeckými botami, zatajují nám opakované přistání marťanů, drží v sejfech vynález perpetum mobile a snaží se nám namluvit, že Elvis Presley je mrtev.

avatar

Celkem 3392 km
Minulý měsíc 0 km

jmaselnik muž 05.01.2011 09:17:16

>> rudo, 04. 01. 2011 22:45:14

rudo, většinou mi Tvoje názory připadaly srandovní a celkem jsem se u toho i bavil, ale to, co předvádíš teď, je skutečně průšvih. Očividně jenom zanedbatelné znalosti fyziky, což Ti ovšem vůbec nebrání v psaní (a za to se neomlouvám) blbostí o Teslovi, Einsteinovi bez jakéhokoli podložení, kromě spisků podobně postižených kvaziteoretiků.

Ještě k teorii stárnutí a už se k tomuto tématu nebudu vyjadřovat: stárnutí je naprosto přirozeným důsledkem života a člověk mu podléhá stejně, jako podléhal kdykoli před tím v historii a podléhají mu, s výjimkou nejjednodušších organismů, všichni živočichové na Zemi. Ty hlouposti o znalosti správné stravy lidí před 50 000 let jsou do nebe volající. Howg

avatar

Bušovice

Celkem 144 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:09 (2011)

ghibulo muž 05.01.2011 10:44:30

Pěkná diskuze … rád to tu čtu :-) … rudy je mi trochu líto, když vidím – kolik má ‚protivníků‘ … nicméně chápu tak trochu obě strany. Sám jsem ve svém životě prošel třema etapama…

1.etapa: zapřisáhlej materialistickej darwinista – všechno co vím ze školy je jedině správné, vědecké …
2.etapa: možná je to všechno jinak … začínám studovat Bibli, zdá se mi divné – že se lidi dožívali mnoha stovek let (viz.Metuzalém – 969let), nesedí mi princip vývoje na základě ‚silnější přežije‘, protože Bůh je přece láska, z principu přestávám jíst maso… prostě v mnohém asi hodně blízko rudovi
3.etapa: (nyní) … ‚vím, že nic nevím‘ – pokud něco nepotřebuju nezbytně k životu, nesnažím se k tomu za každou cenu zaujmout nějaký ‚jednoznačný postoj‘ – byť zrovna teorie ‚vývoje druhů‘ mi připadá značně nedůvěryhodná – ale to působí asi na každého otevřeného člověka, který si přečte něco od nějakého vědeckého kreacionisty.

Lidstvo se už tolikrát mýlilo, už tolikrát se opíralo o ‚důkazy‘ – které se později sesypaly jako balíček karet (třeba kulatost země) … takže se domnívám, že ani to co říká ruda nelze s důsledností stoprocentně vyloučit – napadá mě v této souvislosti jeden vtípek od našeho matikáře, že jen matematici jsou skutečně důslední:

„Biolog, fyzik a matematik jedou vlakem českou krajinou, najednou uvidí černou krávu a bilog tvrdí: ‚podívejte – v Čechách žijou černé krávy!‘, fyzik ho zdrženlivě opraví: ‚ne tak hr, pane kolego – v Čechách žije alespoň jedna kráva, která je černá!‘ a matematik je oba s úsměvem opravuje – 'nemáte podklady ani pro jedno ze svých tvrzení, jediné co lze s jistotou říci – v čechách je alespoň jedna kráva, která je alespoň z jedné strany černá!“ :-)

Motto: dělej co chceš, dokud můžeš
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 05.01.2011 11:57:09

>> Luboš Brabec, 05. 01. 2011 06:53:11

ano, mocni tohto sveta zamorili zem bezeckymi botami a tym, ze v nich nutime behat nase deti, sa dopustame zlocinu tiez.

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 05.01.2011 12:09:51

>> ghibulo, 05. 01. 2011 10:44:30

ja ruda vobec nevnimam ako „protivnika“, celkovo su pre mna jeho prispevky, aj v inych vlaknach, obohacujuce… hlavne premysla o tom, co pise… myslim, ze napr. pokial ide o efektivnu techniku behu alebo nazoru na prirodzenu biomechaniku behu, mame dokonca blizky nazor… to iste by sa mozno dalo tvrdit o nutricii na mikrourovni – na makrourovni je to uz vegetarianstvo vs. paleodiet, kde napriek mnozstvu stycnych bodov existuje zakladny rozdiel – a to v tom, z akych zdrojov pokryvame vacsinu energetickeho prijmu.

je super, akym smerom sa tato diskusia vyvinula, zacalo to povodne tym, ze som sa zamyslal na faktom, ze anatomia cloveka obsahuje viacero znamok „endurance running friendly“ dizajnu a dostali sme sa o niekolko obzorov dalej… vnimam to ako prinos.

vsetky diskusie na forach su o tom, ze davaju cloveku moznost premyslat a zoznamit sa aj s inymi nazormi, krasne je na tom to, ze ked vsetci spolu vybehneme na vyklus do parku, cele toto prestava byt relevantne a zideme sa vsetci v spolocnej zalube k behu ako takemu(a teda niektori aj k sportovej chodzi;)). vychodiska prestavaju hrat rolu.

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 05.01.2011 12:16:46

este k Teslovi, pre zaujimavost – ano, tento „renesancny“ vedec na prahu priemyselnej revolucie je velmi zaujimavy, isty cas som sa podrobnejsie zaoberal jeho dielom a zivotom a v mnohom ho obdivujem. prave on dokazal efektivnym marketingom svoje vyskumy a „objavy“ prezentovat sirokej spolocnosti. ked k tomu pridame jeho excentrizmus a vsetky zdokumentovane obsesie, prispieva to k vytvoreniu mytu… iste je, ze sa pohyboval na hrane fyziky a metafyziky a jeho teorie o nulovom bode, frekvencnej analyze zivota apd. su presiaknute zdravou mystikou a nepotvrditelne rovnako ako nevyvratitelne. ktovie, ako a kam by sa jeho myslienky rozbehli v dobe kvantovej fyziky

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Bušovice

Celkem 144 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:09 (2011)

ghibulo muž 05.01.2011 12:51:20

PeterFabok>> jojo…vím že to tak bereš – proto jsem taky to slovo ‚protivníci‘ dal do uvozovek, tedy – že nejsou skuteční – diskuze má být jako sport – jakékoliv klání má být bez jakékoliv zášti. Jinak můžu říct, že mě – jako běžce-začátečníka – právě tvoje a rudovi příspěvky na téma chirunning+bo­soběh+životos­práva nejvíce oslovují, takže jsem moc rád, že to ‚protivnictví‘ je jenom takhle uvozovkovaný :-) a že tě ten podivnej ‚mínuskovej fun-club‘ ;-) neodradil (a doufám, že ani rudu neodradí) od dalších příspěvků

Motto: dělej co chceš, dokud můžeš
avatar

Celkem 3392 km
Minulý měsíc 0 km

jmaselnik muž 05.01.2011 12:54:36

>> PeterFabok, 05. 01. 2011 12:16:46

mýtus je přesně to slovo! Tesla byl v nejlepším slova smyslu experimentátor, který vymyslel a sestrojil velké množství zařízení na bázi elektromagnetických zákonů, nicméně teorie moderní fyziky (rozuměj postnewtonovské) byly ještě stále daleko. Čili předpoklady nějakých zázračných vynálezů vedoucích k energii zdarma jsou zcela mimo. V této souvislosti bych doporučil knihu A.N. Whiteheada „věda a moderní svět“. Kromě jiného se tam autor zabývá snad ani ne teorií, ale zajímavým postřehem o „náchylností lidstva k objevům“, kde dokumentuje na řadě příkladů objevy, dosažené ve velmi krátkém časovém období několika nezávislými badateli. V zásadě tím vyvrací teorie o zázračných a neopakovatelných objevech, navždy ztracených (jako třeba v případě Teslova mýtu). Stojí minimálně za přečtení.

avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 05.01.2011 13:14:28

>> ghibulo, 05. 01. 2011 10:44:30

Jedna vec je, ze „lidstvo“ se muze mylit. Rozdil je ovsem v paradigmatu – kdyz pouzivam „vedecky“, tak se muj omyl da ukazat faktem. Kdyz pouzivam „teologicky“, tak je muj omyl nepoukazatelny. Napriklad s temi kostmi – muzete dokazat, ze se pouzita metoda odhadu veku pomoci degenerace kosti myli. Ale nemuzete nikdy dokazat, ze se myli rudo, kdyz tvrdi zastaveni starnuti. Proto je mi jeho paradigma tak vzdalene. Neni v tom zadny „darwinisticky materialismus“.

Nikdy nemuzu vyvratit, ze se Metuzalem dozil 969 let. Ba dokonce nemuzu vyvratit, ze zil. V tom je problem, proto je mi protivne o nem vubec diskutovat. Muzu ovsem docela uspesne zpochybnit, ze dneska zije nekdo tak stary. O tom se da diskutovat.

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Bušovice

Celkem 144 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:09 (2011)

ghibulo muž 05.01.2011 15:41:24

>> EdCable, 05. 01. 2011 13:14:28 no… na jednu stranu máš pravdu – předmět víry nelze dokazovat, protože tam kde je důkaz, tam už víry není zapotřebí ;-)
Na druhou stranu diskuzi o těchto věcech nevnímám tak pesimisticky, jak to vidíš ty … že by mi bylo protivné o takových věcech diskutovat.
Musíš to jen vzít za jinej konec. Věci, kterým lidé obvykle věří, totiž tvoří určité myšlenkové systémy … jinému systému věří ‚Jehovista‘ a jinému fundamentální muslim, jinému nadšenej ‚ufonista‘ … pokud má být takový systém důvěryhodný – měl by jít co nejméně proti rozumu, natož aby v něm byl přímo nějaký vnitřní spor. Když mám chuť … pokecám si klidně i se Svědkem Jehovovým – a poukazováním na různé spory, které ve svém systému mají, se mi je už kolikrát povedlo dovést k zamyšlení. Lidi, kteří něčemu takovému věří – nejsou nijak méněcenní – většinou jsou to kvalitní osobnosti, které hledají zoufale pravdu a jsou ochotni jít i nepohodlnou cestou proti majoritě … jen pro nalezení klidu a míru v duši :-) … je škoda, když se takoví lidé uzavřou v nějakém špatném systému, kterej na ně může mít až drsně destruktivní dopad … jeden můj kamarád takhle skončil sebevraždou :-/

Motto: dělej co chceš, dokud můžeš
avatar

Bušovice

Celkem 144 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:09 (2011)

ghibulo muž 05.01.2011 15:47:39

Nicméně omlouvám se … v tomhle vlákně bychom se měli podle přání zakladatele dělit spíš o …
postrehy, skúsenosti, poznatky týkajúce sa techniky behu, filozofie prístupu k behu a behu naboso (bosobehu), resp. v minimalistic­kej obuvi.

a my jsme trochu odbočili do oblastí jako je filozofie a náboženství obecně… takže už mlčím O:) :-)

Motto: dělej co chceš, dokud můžeš
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 05.01.2011 16:57:03

>> jmaselnik, 05. 01. 2011 12:54:36

suhlas, na doplnenie, Tesla sa venoval este aj inym teoriam, napr. tvrdil, ze kazdy zivocich ma svoj cas nula, okamih vzniku entity a tento u vacsiny z nas lezi daleko za nasim biologickym narodenim… … mozno poznamky tohto typu su utajovane v archivoch USA

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 05.01.2011 17:05:32

>> ghibulo, 05. 01. 2011 15:47:39

to mas ako obciansky a obchodny zakonnik. obchodny je sice konkretny a uzko zamerany, ale podriaduje a odvolava sa na vyssiu normu… tak to je aj s filozofiou pristupu k behu v kontexte filozofie pristupu k zivotu.

ako som uz niekde pisal, ucime sa zrucnostiam vytvaranim neurologickych okruhov, volba je na nas… kto sa rozhodne nezdokonalovat viac v urcitej oblasti, jeho rozvoj tam konci. pokial sa dopatrame k tomu, ako napredovat efektivne, ake ma aktivovanie tychto neurologickych okruhov zakonitosti, mame sancu nastupit a udrzat sa permanentne na ceste k majstrovstvu.

to nas odlisuje od zvierat, ktore sa nedokazu vedome pozdvihnut. clovek je jediny tvor, ktory dokaze znizovat entropiu, jediny schopny tvorenia. mozno to ma na mysli biblia tym „na obraz bozi“

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 05.01.2011 17:40:38

>> ghibulo, 05. 01. 2011 15:41:24

Vnitrni konzistence je to jedine, na co se v pripade paradigmatu „viry“, da ukazovat. Akorat ze tu dokazes vetsinou dotahnout daleko. Mozna jsem zvolil spatne slovo, ale jak se muzu dohadovat o veku Metuzalema (a jinych: Jered 962 let; Henoch 365;)? V paradigmatu/mys­lenkovem schematu Bible se jedna o nezpochybnitelny fakt, nebot prece Bibli mame prostrednictvim Ducha svateho. Pokud prijmu toto paradigma, tak nemam problem vyvozovat, ze nasi predci zili mnohem dele nez my. Ovsem ja to nemuzu v danem paradigmatu nikterak zpochybnit, to mi na nem vadi. Jasne chapu, ze je nesmyslem zpochybnovat Boha. Proc bych ale potom nemel zpochybnovat Bibli a v ni napsane? V paradigmatu, ktere se opira o smyslove poznani, samozrejme taky musim verit – smyslum. Ale v ramci daneho systemu muzu zpochybnovat cokoliv s vyjimkou jen a jedine smyslu, niceho vice. To je mnohem jednodussi a volnejsi.

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Bušovice

Celkem 144 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:09 (2011)

ghibulo muž 05.01.2011 19:43:26

>> EdCable, 05. 01. 2011 17:40:38

a co když existuje Matrix? :-P :-) … to pak má víra v cokoliv skutečného větší význam, než to co vnímáš svými smysly ;)

>> PeterFabok, 05. 01. 2011 17:05:32

nevím přesně, co myslíš tou větou: pokial sa dopatrame k tomu, ako napredovat efektivne, ake ma aktivovanie tychto neurologickych okruhov zakonitosti, mame sancu nastupit a udrzat sa permanentne na ceste k majstrovstvu. Dejme tomu, že jsem si vytvořil ‚neurologickej okruh‘, díky kterému jsem schopen se ve vodě neutopit. ‚Zákonitost‘ jeho ‚aktivování‘ mi přijde zcela průzračná – prostě když mě hodíš do vody – proběhne bleskurychlá aktivace :-)

Motto: dělej co chceš, dokud můžeš
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 05.01.2011 21:41:07

>> ghibulo, 05. 01. 2011 19:43:26

schopnost neutopit sa nie je zrucnost v pravom slova zmysle. pouzijem preto iny priklad.

predstav si, ze sa ucis hrat na piano, trebars nejaku stupnicu. cvicis podla nejakej skoly alebo nejakeho systemu. vysledkom je, ze dochadza k aktivacii neurologickeho okruhu, ktory je u teba zodpovedny za to, ze zahras tu stupnicu spravne, so zelanou dynamikou, v rytme, atd.. cim efektivnejsie cvicis – to znamena, ze vies, ako mas trenovat, aby si zvysoval kvalitu, tym masivnejsie dochadza k tvorbe myelinu, co je mozne si predstavit ako izolaciu na drote. cim lepsie izolujes nejaky obvod, tym silnejsi a menej ruseny signal sa dostava od zdroja(mozog) cez vodic az po prijimac(svaly, pohybovy aparat)… a spat, signaly z nervovych zakonceni odovzdavajuc spatnu vazbu mozgu.

princip myelinizacie neurologickych okruhov je univerzalny pre akukolvek zrucnost. http://thetalentcode.com/book/http://www.amazon.com/…p/0060920432

Motto: the best runner leaves no trace
Nalezené položky: 259 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.