Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Budiž světlo aneb jak vybírat čelovku

Budiž světlo aneb jak vybírat čelovku
foto: Nike

Daniela Havránková | 19.11.2013 | přečteno: 25632×

V zimních měsících, kdy je venku brzy tma, běžci ocení velkého pomocníka – čelovku. Na co se zaměřit při jejím nákupu? Jaké funkce by měla „běžecká“ svítilna plnit a v čem se různé modely liší? A kolik je potřeba si připravit peněz?

Podle prodejců i uživatelů je takzvaný „čelovkový boom“ na vzestupu stejně jako ten běžecký. Zvýšený zájem hlásí specializovaní prodejci a sami uživatelé jsou bombardováni řadou novinek a produktových vylepšení. Proto je dobré se v této oblasti nejdřív trochu zorientovat.

V první řadě je důležité si uvědomit, pro jaké účely budete čelovku využívat. Vyrážíte na asfaltovou cyklostezku, kde nemusíte řešit výraznější nerovnosti na trati, nebo se ani v zimě nechcete vzdát svých výběhů v hlubokém lese? Či vás snad čeká dlouhé noční ultra, na kterém si budete chtít svítit dlouhé hodiny?

Jedním z hlavních kritérií pro běžce je hmotnost svítilny, která by měla být minimální, aby zdroj světla neomezoval v pohybu. S tím souvisí i upevňovací systém – popruh na hlavě by měl být nastavitelný, aby dobře držel, pro lepší stabilitu lze doporučit dvojitý s křížem na hlavě.

Doba svícení závisí na typu napájení a vyjadřuje se údajem o svítivosti v řádu hodin. Co se týče baterií, tak ty tužkové mají výhodu snadné výměny. Setkáte-li se s dobíjecím „battery packem“, počítejte s tím, že na hlavě sice budete mít lehkou svítilnu, ovšem zdroj energie musíte schovat do batohu nebo kapsy případně ho upevnit speciálními popruhy na záda. Myslet je třeba také na zdroj energie pro dobíjení akumulátoru. U vychytanějších modelů o stavu nabití baterií informuje kontrolka, což není k zahození.

Dalším kritériem je dosvit udávaný v metrech. Ten se hodně liší, na trhu najdete čelovky s dosvitem od 20 – 30 m, ale i pořádné „lampy“, které vám posvítí na vzdálenost 100, 150 i více metrů. Vždy záleží na typu zdroje světla. Mezi použitými technologiemi jsou v současnosti nejoblíbenější různé LED diody, které válcují klasické žárovky, halogen, krypton či xenon. Jejich výhodou je především nízká spotřeba energie a vysoký výkon, prostě vydrží déle a dosvítí dál. Existují v mnoha variantách, také různé kvality (to se pak odrazí i na ceně výrobku), technologický vývoj jde v tomto směru rychle dopředu.

Možná bývá i regulace světla – jeho úhlu a sklonu díky nastavitelné hlavě čelovky. Většího rozptylu světla zase dosáhneme pomocí speciálního difuzéru, který v terénu zajistí „celoplošné osvětlení“. Některé typy čelovek mají i červené diody pro noční vidění.

Běžně lze využít více stupňů intenzity světla, pokročilejší modely umožňují například plynulé stmívání a zaostření nebo možnost nahrání více profilů pro různé situace. Hodí se možnost uzamčení baterie proti nechtěnému svícení, při výběru nezapomínejte ani na vodotěsnost či odolnost proti pádu či nárazu. K zahození nemusí být ani zadní červený blikač pro lepší viditelnost.

A cena? Čelovky se dají pořídit hodně levně, už od dvou stovek, ale od takových produktů nečekejte zázraky. Za kvalitnější modely, tedy ty, které dosvítí dál a jejichž baterka vydrží déle, musíte připlatit v řádu stovek korun. Skutečně nabušené svítilny pak koupíte za tisíce.

Komentáře (Celkem 31)

Nalezené položky: 32 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

KulichPe muž 27.04.2015 19:04:11

>> Pacička, 25. 04. 2015 15:44:48

Dobrý den, souhlasím s AdCo že na stránce http://www.nitecore.eu/ jsou jen dvě čelovky a upřímně nevím zda jsou zrovna nejšikovnějším řešením na běhání, ovšem tím nechci Nitecore nijak hanit , je to super značka a sám používám jednu při nočním blbnutí u airsoftu a bráchovi jsme s rodiči kupovali jednu i na zkoumání jeskyní, kdy potřeboval odolnost i proti vodě. Každopádně na ten běh , bych možná zvážil lehkou baterku do ruky nebo případně se mi zdá být fajn tahle http://www.nitecore.eu/…-aku-3200mah – dá se dát i za pásek na ruku , možná je to při klasíckém běhání hloupost, ale já osobně to tak při běhání po lese mívám a neměnil bych.Pásek používám klasický pružný, jak se používá na přidělání telefonu a mp3 k paži, s tím že to mívám na předloktí, při běhu určitě nemíváte taky ruce u těla svisle ale od lokte vodorovně:-) Ale já jsem blázen do těch taktických, takže možná zbytečně drahá na hubnutí u běhání, ale manžel určitě sám ocení:-)Hodně štěstí

avatar

AdamSport muž 11.08.2015 12:31:33

Pri výbere čelových lámp doporučujeme zhliadnuť aj niekoľko videí. Môžeme vám odporučiť tento YouTube-ový channel kde sa nachádza už niekoľko desiatok recenzií hlavne na čelovky. YouTube channel : https://www.youtube.com/…oorAdamsport

Nalezené položky: 32 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.