Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V Bostonu budou mít běžci maratonky s péry

behej.com | 08.04.2006 | přečteno: 9000×

Na velikonoční pondělí, 17. dubna, se v Bostonu poběží už 110. ročník nejslavnějšího maratonu světa a teoreticky je možné, že vítěz v okamžiku, kdy proběhne cílem, bude diskvalifikován. Tedy pokud bude mít na nohou maratonky značky Spira. Ty totiž mají v podrážce pod patou a špičkou zabudovaná péra, což americká i mezinárodní pravidla zakazují. I proto jejich výrobci slíbili tomu, kdo v nich proběhne na prvním místě cílem Bostonského maratonu, lukrativní prémii milion dolarů.

Spira je firma sídlící v texaském městě El Paso a byla založena před pěti roky. Loni vyrukovala s modelem Wavespring, který údajně zvyšuje tlumení o 20% a zároveň 97% procent síly dopadu se vrací do odrazu. V pravidlech IAAF jsou ovšem péra v botě jmenována jako nepovolená pomoc běžci.

„Všechny boty přece pérují. Některé firmy používají gel, jiné pěnu, další vzduch. A naše technologie je prostě jen lepší. Jde pouze o mechanickou záležitost, žádný motor. Síla odrazu nepřekračuje sto procent, takže je to podle našeho názoru regulérní,“ říká šéf firmy a bývalý běžec Andy Krafsur.

Už loni spustila Spira reklamní kampaň s názvem „Banned in Boston“ a nabídla atletům, že kdo v jejích botách vyhraje maraton ( i když bude pak diskvalifikován), dostane prémii milion dolarů. Přitom od organizátorů obdrží vítěz „jen“ sto tisíc USD.

Podle posledních informací této nabídky využili Sammy Nyamongo a Penuel Osoro z Keni. Třicetiletý Nyamongo vyhrál předloni maraton v Memphisu v čase 2:18 a o tři roky starší Osoro má osobní rekord 2:11, takže se sotva dá předpokládat, že by v Bostonu, kde je traťový rekord 2:07:15, proběhli cílem první.

Nicméně firmě Spira jde především o to upozornit na svůj revoluční model. „Nemáme peníze na klasickou reklamní kampaň, tak jsem se rozhodli pro tuto cestu,“ vysvětluje její šéf.

Spira chce zároveň upozornit na zastaralost atletických pravidel, která vznikala v době, kdy se běhalo na škvárové dráze a házelo bambusovým oštěpem. Snad všechny sporty prošly technologickými inovacemi, atletiku nevyjímaje. A když mohou mít cyklisté super odlehčená kola a tenisté už dávno vyměnili dřevěné rakety za lehčí modely z umělých materiálů, neměla by být podle jejich názoru bržděna inovace běžeckých bot. „Naše boty nepoškozují zdraví ani neférovým způsobem nikoho nezvýhodňují,“ zní stanovisky společnosti Spira.

Organizátoři odmítají situaci kolem maratonek s péry komentovat s tím, že oni žádné boty nezakázali. Ale dá se očekávat, že kdyby případně běžec vybavený novým modelem vyhrál, museli by ho po protestech dalších účastníků na základě pravidel diskvalifikovat.

P.S. Bostonský maraton poběží příští pondělí i Miloš Škorpil, expert Behej.com, ale podle našich informací bude mít na nohou Mizuna:-)