Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

KNIŽNÍ TIP: Hrdinové maratónu

behej.com | 11.04.2006 | přečteno: 12540×

Všem zájemcům o historii nejslavnějšího běhu je určeno kniha brněnského autora Jiřího Šmitáka „Hrdinové maratónu“. Na 250 stránkách najdete téměř vyčerpávající informace o největších postavách maratonu, od Spiridona Louise přes Emila Zátopka až třeba po Paulu Radcliffovou.

Kniha vyšla ke 110. výročí prvního maratonského závodu (1896 při olympiádě v Aténách) a jde o doplněnou a přepracovanou verzi starší Šmitákovy publikace „100 let maratónu“.

Autor v úvodu připomíná legendu o maratonském běžci, který údajně v roce 490 před naším letopočtem zvěstoval Atéňanům zvěst o vítězství nad perskými vojsky u Marathonu a pak vyčerpáním zemřel, stejně jako vznik první maratonského závodu na konci 19. století. Popisuje i další maratonské závody ze začátku minulého století – no, v něčem jejich organizační zabezpečení připomíná bra­tislavský TBC:-)

Další kapitoly jsou věnovány především pozoruhodným osudům hrdinů i poražených z olympijských maratonů v první polovině 20. století. Své místo v knize má samozřejmě i česká a slovenská historie. A není jen o Emilu Zátopkovi a jeho slavném vítězství v Helsinkách 1952. Výborných běžců, o jejichž výkonech se dnešní špičce může jen zdát, bylo více…

Kniha samozřejmě mapuje i osudy novodobých šampionů, i když nejsou už popisovány tak podrobně, jako cesty jejich předchůdců. Je znát, že autor pracuje zejména s evropskými prameny (polskými, ruskými, německými). Proto není tolik prostoru dopřáno třeba Franku Shorterovi, jehož olympijské vítězství v roce 1972 odstartovalo běžecký boom v USA, který se pak přelil do celého světa, či Billu Rogersovi.

Autor rovněž akcentuje především vítěze olympijských her a světových šampionátů, méně už se zmiňuje o výkonech na velkých městských maratonech.

Skvělou tečkou za vydařenou knihou je kapitola o maratonských kuriozitách. Škoda jen, že v závěru není připojen třeba seznam mistrů světa a olympijských vítězů i s jejich časy, nebo jiný výsledkový souhrn.

Možná by také za stálo za úvahu, zda je třeba v knize o maratonských hrdinech psát v superlativech o někom, kdo byl přistižen při dopinu. Tím spíše, že se tak stalo na PIM… Ale to jsou jen malé vady na kráse.

Pokud si chcete knihu koupit, neváhejte. Vyšla v nákladu jen 750 kusů. Vydalo ji nakladatelství Sursum, stojí 289 Kč. Můžete si ji koupit i po internetu se slevou za 260 Kč!