Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Boston, příběh nejslavnějšího maratonu světa

behej.com | 14.04.2006 | přečteno: 6510×

Tím, čím je Wimbledon pro tenisty nebo Velká liverpoolská pro žokeje, je Bostonský maraton pro běžce. Tedy svátkem všech svátků. Koná se nepřetržitě od roku 1897, čímž se žádný jiný maratonský běh na světě nemůže pochlubit. Závod plný velkých příběhů čeká v pondělí už 110. pokračování. Mezi pěti Čechy na startu bude i Miloš Škorpil, expert Behej.com.

O vznik Bostonského maratonu se nejvíce zasloužil Artur Blake, který se v roce 1896 zúčastnil olympijského závodu v Aténách. Sice ho pro naprosté vyčerpání vzdal, ale jeho boj byl natolik inspirativní pro Boston Athletic Association, že se rozhodla na jaře 1897 uspořádat svůj vlastní maraton. Běželo se 19. dubna a na startu stálo patnáct závodníků. Historicky prvním vítězem se stal John J. McDermott v čase 2:55:10 (tehdy trať měřila zhruba 40 kilometrů). Jedinečná tradice byla na světě.

Boston není tradičním městským okruhovým nebo obrátkovým maratonem. Začíná na předměstí, v Hopkintonu, a končí v centru Bostonu. I když traťovým rekordem je skvělý čas 2:07:15 Keňana Cosmase Ndetiho z roku 1994 a cíl je v nižší nadmořské výšce než start, není trasa rozhodně výjimečně rychlá či snad dokonce lehká. Během 42 195 metrů musí běžci překonat několik stoupání, největší pak zhruba na 32. kilometru na proslulém Heartbreake Hillu. Jen si to představte, když vás náraz do zdi potká na 800 metrů dlouhém kopci…

Maraton, který není pro každého
Boston je výjimečný i tím, že se na něj nemůže přihlásit každý. Startovat mohou pouze maratonci, kteří splní relativně přísné výkonnostní limity. Například pro běžce do 34 let jde o čas pod 3:10. I tak se na startu každoročně seřadí téměř 20 tisíc běžců, ale ještě v roce 1970 to byla pouhá tisícovka. Běžet maraton je prostě svým způsobem privilegium. Proto když jedna z běžkyň, která letos nemohla údajně kvůli zranění startovat, dražila startovní číslo na aukčním serveru eBay, prodala ho za víc než 400 dolarů.

Další zvláštností Bostonu je, že se na rozdíl od většiny masových maratonů neběží o víkendu, nýbrž třetí dubnové pondělí, na svátek Patriot´s Day. Výjimkou byly pouze dva ročníky během druhé světové války, kdy guvernér státu Massachusets vyhlásil Patriot´s Day pracovním dnem. Když se v 80. letech uvažovalo o přesunutí závodu na neděli, v Bostonu se dokonce pořádaly demonstrace. Dokážete si to představit v jiném městě?

Hrdinové slavného závodu
Bostonským maraton měl samozřejmě ve své historii spoustu hrdinů, velkých i smutných. Patřil k nim například John A. Kelley, vítěz z let 1935 a 1943. Více než tyto dva triumfy ho ovšem proslavilo 61(!) nepřetržitých startů v letech 1928–92. Do dějin se nesmazatelně zapsal také Srylianos Kyriakides. V roce 1946 se postavil na start s cílem získat v USA co největší pomoc pro svou vlast, těžce postiženou válkou. Vyhrál a do Řecka putovala spousta potravin, které jeho země tolik postrádala.

O rok později vyhrál Korejec Yun Bok Suh časem 2:25:39. Jeho jméno už je dávno zapomenuto a ani čas není z dnešního pohledu nijak zázračný. Ale je to první a zatím poslední maratonec, který v Bostonu zaběhl světový rekord!
V roce 1990 zase psal dějiny Ital Gelindo Bordin, jenž se stal prvním a stále jediným běžcem, který vyhrál oba nejslavnější maratony světa – olympijský a Boston. To před ním nedokázali Hayes, Cabrera, Bikila ani Shorter. Mezi ženami se to samé podařilo pouze Rose Motaové a Joan Benoitové.

Výjimečný, i když bez největších hvězd
Boston v posledních letech už neláká hvězdy z absolutní světové špičky, které přeci jen v jarním termínu dávají přednost lukrativnějšímu Londýnu nebo rychlejšímu Rotterdamu. Ne že by tam startovali špatní maratonci, to v žádném případě, ale Gebrselassie, Tergat, Chanuči nebo Radcliffová se prostě v Hopkintonu na start nestaví… Ale to nic nemění na výjimečnosti Bostonského maratonu, nejslavnějšího mezi všemi.

Přenos z letošního ročníku můžete sledovat v pondělí od 17.30 na televizní stanici Eurosport 2. Podívejte se, v jakých dresech a s jakými čísly poběží favorité.

Příští týden si pak můžete na Behej.com přečíst původní reportáž Miloše Škorpila!