Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Světový rekord v maratonu odolal. Bekele přesto hrdinou

Světový rekord v maratonu odolal. Bekele přesto hrdinou
foto: Aleš Gräf, www.graf.cz (archiv)

Radek Narovec | 25.09.2016 | přečteno: 4752×

Etiopský šampion dlouhých běhů Kenenisa Bekele může slavit, byť světový rekord v neděli v Berlíně vylepšit nedokázal. V nádherném klání s keňským soupeřem Wilsonem Kipsangem, kdy si v posledních deseti kilometrech navzájem nasazovali k úniku, se Etiopan vybičoval k času 2:03:03. Zaostal pouhých šest vteřin za světovým rekordem, ale dočkal se satisfakce za krutý krok vedení atletiky jeho země.

16násobný světový šampion v krosech a držitel světového rekordu a olympijského zlata na pětce a desítce na dráze měl letos políčeno na výkon Emila Zátopka, tedy třetí zlato na olympiádě – tentokrát v maratonu -, leč vedení etiopské atletiky bylo proti a nastavilo kvalifikační pravidla pro účast v Riu tak, aby slavnému atletovi zbyly jen oči pro pláč.

Leč nic není ztraceno a 34letý Bekele v neděli při svém teprv druhém maratonu vůbec ukázal, že i v Tokiu za čtyři roky může slavit. V Berlíně překonal krizi na třicátém kilometru a dohnal nastoupivšího čahouna Kipsanga. Ten mu však na 35. km opět nastoupil, jenže Bekele se nedal a po třech kilometrech se opět dotáhl a Keňanovi běžícímu bez emocí v tváři se trhl kilometr před cílem. Stupňoval tempo, jako by běžel po dráze, a smazal velký kus ztráty na světový rekord.

Běžet tak ještě sto metrů, asi by se to povedlo, takto byla rychlejší časomíra, resp. výsledek Keňana Dennise Kimetta ze stejné tratě dva roky zpět. I tak velký den pro Bekeleho, ikony dlouhých běhů současnosti!

Jeho dnešní soupeř Kipsang za ním zaostal 10 vteřin.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 25.09.2016 11:42:38

Etiopský šampion dlouhých běhů Kenenisa Bekele může slavit, byť světový rekord v neděli v Berlíně vylepšit nedokázal. V nádherném klání s keňským soupeřem Wilsonem Kipsangem, kdy si v posledních deseti kilometrech navzájem nasazovali k úniku, se Etiopan vybičoval k času 2:03:03. Zaostal pouhých šest vteřin za světovým rekordem, ale dočkal se satisfakce za krutý krok vedení atletiky jeho země.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.