Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Na MS v ultratrailu obsadily ženy vynikající čtvrté místo

Na MS v ultratrailu obsadily ženy vynikající čtvrté místo
foto: Jan Bartas

Jan Bartas | 30.10.2016 | přečteno: 2776×

Letošní Mistrovství světa v ultratrailu pořádala IAU ve spolupráci s I-TRA v Národním parku Peneda-Geres na severních hranicích Portugalska se Španělskem. Velmi skromný český tým (3 holky a 3 kluci – minimum pro možnost být klasifikováni jako tým) zde zanechal historickou stopu. Ženský tým ve složení Michaela Mertová, Kateřina Matrasová a Zuzana Urbancová dosáhl na vynikající 4. místo.

Nutno podoknout, že taková konkurence, která se objevila na startu v mužském a možná více v ženském poli, se jen tak nevidí. Mužský tým ve složení Petr Žákovský, Jan Bartas a Libor Trtek dosáhl na 16. místo, když každý z běžců vylepšil své papírové předpoklady.

Z Prahy od počítače vypadal jako jednoduchá záležitost – běhavý profil, široké cesty, předpokládaných 16 stupňů. Po příjezdu na místo nás již teploměr na letišti varoval, že to tak snadné nebude a potvrdili nám to i na technické poradě. Předpověď hlásila 29 stupňů a vysokou vlhkost. Předzávodní debaty s ostatními závodníky nás varovaly před podceněním tratě. Kamenné seběhy, seběhy mimo stezky, výstupy přímo k vrcholům. Mezi tím běhatelné seběhy po štěrkových cestách, zvlněným terénem a zvyšujícím se vedrem. V porovnáním s loňským rokem v Annecy byla trať rozhodně obtížnější.

Přes pro běh ne úplně ideální podmínky, předvedly naše holky fenomenální výkony. Soustředěná Míša mě předbíhala na 30. km a bez výrazné krize si doběhla pro vysněnou top 10. Katka sice tak dlouhé tratě neběhá, ale když mě míjela na 40. km rozhodně to tak nevypadalo. Prošla si mírnou krizí, ale do cíle ještě stihla pořádně prohnat křečujícího Libora. Zuzčin závod nezačal ideálně, ale i tak se se z krize dokázala vyhrabat a výrazně si vylepšit své loňské umístění.

V celkovém hodnocení (součet časů tří nejlepších žen týmu) dosáhly na 4. místo, hned za bezkonkurenční Francii, Španělsko a Velkou Británii.

V mužích stojí za zmínku neskutečná dominance Francouzů, kteří doběhli čtyři na druhém až pátém místě.

Až na drobné nedostatky v přesunech na start a z cíle se šampionát Portugalcům moc povedl. Trasa byla značená perfektně, občerstvení bylo tak akorát (možná o jedno více před nejtěžším stoupáním by se hodilo). Zahajovací ceremoniál se i se všemi proslovy vešel do 90 minut.

Výsledky – ženy:

  1. Caroline Chaverot (FRA), 9:39
  2. Azahara Garcia Salmones (ESP), 9:45
  3. Ragna Debats (NED), 9:47

9. Michaela Mertová, 10:42:58

20. Kateřina Matrasová, 11:19:59

36. Zuzana Urbancová, 12:04:35

Výsledky – muži:

  1. Luis Alberto Hernando (ESP), 8:20
  2. Nicolas Martin (FRA), 8:30:05
  3. Sylvain Court (FRA), 8:30:39

58. Petr Žákovský, 10:42:41

71. Jan Bartas, 11:07:11

81. Libor Trtek, 11:19:21

Pozn.red.: Autor článku je reprezentantem ve skyrunningu a spoluautorem webu www.trailove.cz

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Jan Bartas muž 30.10.2016 21:04:51

Letošní Mistrovství světa v ultra trailu pořádala IAU ve spolupráci s I-TRA v Národním parku Peneda-Geres na severních hranicích Portugalska se Španělskem. Velmi skromný český tým (3 holky a 3 kluci – minimum pro možnost být klasifikováni jako tým) zde zanechal historickou stopu. Ženský tým ve složení Michaela Mertová, Kateřina Matrasová a Zuzana Urbancová dosáhl na vynikající 4. místo.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.