Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zemřel "stín Zátopka", účastník OH v Tokiu, Václav Chudomel

Zemřel "stín Zátopka", účastník OH v Tokiu, Václav Chudomel
foto: Jaroslav Štverák, archiv Běhej.com

Radek Narovec | 16.12.2016 | přečteno: 7242×

Ve věku 84 let ve čtvrtek večer zemřel po čtyřtýdenním pobytu v benešovské nemocnici Václav Chudomel, jedna z velkých postav československé běžecké historie. Jeho úmrtí redakci oznámil jeho vnuk. Václav Chudomel, někdy pro svou skromnost a nenápadnost (leč vynikající výkonnost – maraton zvládl za 2:15:26) také označován za Zátopkův stín, se zúčastnil maratonu na letní olympiádě v Tokiu roku 1964, kde skončil na 18. místě.

Nejslavnější období českého maratonu je spojeno hlavně se třemi jmény: Emil Zátopek, Pavel Kantorek a právě Václav Chudomel. Až v devadesátých letech se k nim přidal Karel David. Všichni pronikli do evropské i světové špičky.

„V Tokiu na olympijských hrách jsem startoval s Abebe Bikilou, který se objevil i v Praze na Běhu Rudého práva v Košicích na maratonu. Snažil jsem se mu tam tehdy hned po startu utéct, ale na desátém kilometru nás všechny předjel jako lokomotiva!" líčil vrstevník Emila Zátopka, kterého jsme navštívili u něj doma v roce 2011.

„Vzpomínky však mám také na dalšího světového šampiona, Australana Rona Clarka (pozn.red.: osmnáctinásobného světového rekordmana), který v roce 1966 startoval v Praze na Slávii v Edenu na tři kilometry. Po závodě podal všem soupeřům ruku," dodal tehdy 79letý muž. Rozhovor komplikoval hendikep – pan Chudomel byl po úrazu hlavy v roce 2006 výrazně nedoslýchavý.

Běhat začal až po vojně. Nejprve to byl přespolní běh a střední tratě, až později přešel na delší běhy. Na start svého prvního maratonu se tak postavil teprve v 29 letech! Od začátku běhal v ČKD Spartak Stalingrad, který se po roce 1968 vrátil k původnímu názvu Bohemians Praha. Trénoval až po práci, byl cukrářem. Měsíčně naběhal 400–600 kilometrů. Dvakrát vyhrál Velkou kunratickou, které se zúčastnil celkem 44×!

Zemřel ve čtvrtek kolem 19. hodiny, uvedl jeho vnuk Tomáš Hlas. Pohřeb čtyřnásobného mistra republiky v maratonu a desetinásobného účastníka maratonu v Košicích bude na přání rodiny pouze v kruhu nejbližších.

TŘETÍ MARATONSKÝ MUŠKETÝR VÁCLAV CHUDOMEL

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 16.12.2016 09:11:46

Ve věku 84 let zemřel po čtyřtýdenním pobytu v benešovské nemocnici Václav Chudomel, jedna z velkých postav československé běžecké historie. Jeho úmrtí redakci oznámil jeho synovec. Václav Chudomel, někdy pro svou skromnost a nenápadnost (leč vynikající výkonnost – maraton zvládl za 2:15:26) také označován za Zátopkův stín, se zúčastnil maratonu na letní olympiádě v Tokiu roku 1964, kde skončil na 18. místě.
Odkaz na článek

avatar

Janko muž 16.12.2016 21:39:40

Já Honza KORYTÁR s hlubokou úctou se klaním tomuto vynikajícímu běžci. On byl tím, kdo mě přivedl k lásce k běhání. Stalo se to v roce 1964 na Slovensku v letním sídle prezidentů v Topoľčiankách, kde bylo soustředení reprezentačních běžců před olympiádou. Ve škole nám udělali přednášku o běhání a na odpoledne nás pozvali na tréning do zámeckého parku. Já se přidal k Václavu a moc se mi to líbilo. Každý den jsem s ním pak odpoledne „trénoval“, v mých očích byl hvězdou. Václav tak zanechal po sobě výraznou běžeckou stopu, protože dodnes mi to běhání zůstalo v krvi a dle mých běžeckých výsledků se nemám zač stydět. Měl jsem to štěstí se před patnácti lety s ním setkat a o tom soustredění jsme si hezky popovídali.

Václave děkuji Ti a odpočívej v pokoji – Honza

Motto: Prohra je motivem k vítězství
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.