Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Francouz D’haene přeběhl 358km John Muir Trail v novém nejrychlejším čase

Francouz D’haene přeběhl 358km John Muir Trail v novém nejrychlejším čase
foto: archiv Francoise D'haene

Jan Bořil | 17.10.2017 | přečteno: 5274×

Francois D’haene je aktuálně jedním z nejlepších ultraběžců světa a potvrzuje to každým krokem. Potom, co ani ne před dvěma měsíci vyhrál UTMB v strhujícím souboji s legendou Kilianem Jornetem, se vydal na západ USA proběhnout trail Johna Muira a pokusit se překonat FKT – nejrychlejší známý čas. Zvládl přitom vzdálenost o sto kilometrů delší, než Radek Brunner při nedávném Spartathlonu!

Trail John Muira se vine pohořím Sierra Nevada v Kalifornii. Vede třemi národními parky – Yosemity, Kings Canyonem a Sequioa. Stezka začíná pod Mt. Whitney (4 421 m n.m.), nejvyšší horou USA mimo Aljašky, aby mohla o 358 horizon­tálních a 14 vertikálních km dále skončit v Yosemitském údolí. Trail má více než stoletou historii, částečně se kryje i s PCT, Pacific Crest Trailem.

Příspěvek sdílený D'haene Francois (@francois_dha­ene), <time style=" font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; line-height:17px;" datetime=„2017–10–11T18:51:48+0­0:00“>Říj 11, 2017 v 11:51 PDT</time>

FKT (Fastest known time), nejrychlejší známý čas, dosud držel Leor Pantilas. V roce 2014 zaběhl velmi dobrý výkon a s časem 3 dny, 7 hodin a 36 minut se významně přiblížil metě tří dnů. Ta ale musela počkat až na francouzského rodáka běhajícího za Salomon. Takto charakterizoval své předstartovní myšlenky:

„Tento přeběh dalece překračuje vše, co jsem ve světě ultra zažil. Je to dobrodružství na všech úrovních, navíc zdůrazněno odlehlostí všech míst, kde poběžím. Technické skalnaté pasáže, opuštěné cesty, pouště, obrovské vzdálenosti… Nemáme ani tušení, co všechno nás čeká,“ uvedl na internetu.

„Startuji tak, abych se ještě plně vyspal před nejvíce vzrušujícím okamžikem dne, lezením na Mt. Whitney. Hodně tam sněžilo, ale snad už je to pryč. Prvních 30 hodin nechci spát, mj. proto, že budu ve vysoké nadmořské výšce, kde očekáváme velkou zimu. Na Mt. Whitney má prý být až –10 °C… Strach a touhy nejsou to, co nám bude během tohoto pokusu chybět. Je to jak stresující, tak velmi vzrušující. A to je to, proč jsem tady – mít šanci sdílet to se svými přáteli uprostřed ničeho v nepředstavitelné přírodě.“

A tak 14. října v 10 hodin ráno Francois vyrazil. Po třech hodinách měl na Mt. Whitney oproti dosavadnímu rekordu náskok 10 minut. Po 10 hodinách to byla hodina, po 24 hodinách to bylo hodin pět. Po 30 hodinách si dal pauzu k odpočinku, aby pak mohl vyrazit dále s šestihodinovým náskokem.

Podobným stylem vše pokračovalo až do konce. Francois plynule zvyšoval svůj náskok a bez známky větších problémů se občerstvoval, občas chvíli pospal, vystřídal spoluběžce a běžel dál. Fanoušci jej mohli live sledovat pomocí GPS i na Facebooku, kde jeho tým občas přidal nějakou fotku a krátký komentář.

Tento kolotoč se zastavil přesně po 2 dnech, 19 hodinách a 26 minutách (to celkově představuje tempo 11 min/km!). V ten moment totiž Francois D’haene doběhl na konec. Psalo se 5 ráno tamního času, Francouz byl vyčerpaný, ale viditelně šťastný. Minulý rekord totiž překonal o více než 12 hodin.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

BorekJ muž 17.10.2017 21:51:10

Francois je aktuálně jeden z nejlepších ultraběžců světa a potvrzuje to každým krokem. Potom, co ani ne před dvěma měsíci vyhrál UTMB v strhujícím souboji s legendou Kilianem Jornetem, se vydal na západ USA proběhnout trail Johna Muira a pokusit se překonat FKT – nejrychlejší známý čas. Zvládl přitom vzdálenost o sto kilometrů delší, než Radek Brunner při nedávném Spartathlonu!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.