Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Do Babic přijeli vrchaři a padaly traťové rekordy

Do Babic přijeli vrchaři a padaly traťové rekordy
foto: Lucie Sikorová

Petr Říman | 24.09.2018 | přečteno: 4170×

Na babické návsi bylo letos rušno. Oba traťové rekordy Babického trail ¼ maratonu totiž našly své přemožitele. Ženský rekord pokořila Adéla Stránská z Inov-8 Teamu, která cílem proběhla v čase 39:55. V mužích byl první Jan Janů z Hvězda Pardubice, Mizuno Team za 35:07.

„Od začátku závodu jsem se aktivně zapojil do čela startovního pole. Nevím, jak dlouho nás běželo více běžců pohromadě, byl jsem spíše soustředěný na každý krok a dění za sebou jsem nesledoval. V terénu stačí chvilka nepozornosti a zvrtnutý kotník je na světě,“ komentuje průběh Janů.

Adéla Stránská překonala dva roky starý rekord Radky Churaňové o téměř dvě minuty, Jan Janů byl rychlejší než Lukáš Kozlík v roce 2015 o minutu a 39 sekund. O rychlém průběhu závodu svědčí to, že dosavadní držitel „traťáku“ Lukáš Kozlík skončil druhý s vylepšením svého starého rekordu o minutu a 20 sekund. Třetí byl Jan Vetchý z Iscarexu Česká Třebová.

V ženách na druhém místě doběhla Eva Krchová a na třetím Monika Hloušková. Držitelka dosavadního traťového rekordu Radka Churaňová skončila na čtvrtém místě.

„Hledala jsem závod, kde bych otestovala formu na Běchovice, a tento mi doporučili Zuzka a Honza Bartasovi. První kilometr jsme rozběhli opatrně, nikdo nechtěl jít dopředu. Tak jsem zrychlila a do 4. kilometru běžela s Evčou Krchovou, potom jsem už byla sama,“ popisuje závod Adéla Stránská.

„Díky podpoře našich přátel a obce Babice se nám podařilo výrazně navýšit odměny. To a osobní vazby našich členů pomohly letos ozdobit startovní listinu skvělými jmény. Jsem moc rád, že Adéle a Honzovi se podařilo vylepšit traťové rekordy a doufám, že příští rok bude závod ještě rychlejší,“ pochvaluje si letošní ročník Michal Burda, sportovní ředitel SK Babice.

Díky zajímavé letošní novince aplikované spíš na světových maratonech byla Stránská i absolutní vítězkou závodu. V Babicích totiž letos vyzkoušeli handicapový start – ženy vybíhaly o pět minut dříve než muži. Tento čas totiž přibližně odpovídá rozdílu mezi prvním mužem a ženou v posledních třech ročnících závodu. A Adéla byla letos o 12 sekund rychlejší než první muž v cíli.

„Start o pět minut dříve byl super, měly jsme tak s holkama samostatný závod a byl jasný přehled o tom, jak kdo běží,“ komentuje Adéla. „Předsunutý start žen mi připadá jako dobrý nápad, obzvláště když to vychází pěkně jako zde, že vítězové kategorie mužů i žen dobíhají téměř současně. Další výhodou je fandění během závodu. Od mnoha žen se mi během závodu dostalo povzbuzení, hezky fandily, i když toho určitě samy měly plné kecky,“ doplňuje mužský vítěz Jan Janů.

V Babicích nechyběly ani tradiční kategorie „Na Krupičku“, tedy do půl těla, „S knírem“ a „Na boso“. „V kategorii „na Krupičku“ opět nestartovala žádná žena,“ postěžoval si naoko jeden ze stálých účastníků.

Závodníky na trati čekalo ještě jedno překvapení. Na občerstvovací stanici jim podávali kelímky a usilovně fandili dva „Spartathlonci“ Radek Brunner a Petr Válek, kteří již ve středu odlétají do dějiště slavného závodu.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

priman 24.09.2018 21:00:41

Na babické návsi bylo letos rušno. Oba traťové rekordy Babického trail ¼ maratonu totiž našly své přemožitele. Ženský rekord pokořila Adéla Stránská z Inov-8 Teamu, která cílem proběhla v čase 39:55. V mužích byl první Jan Janů z Hvězda Pardubice, Mizuno Team za 35:07.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.