Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Na Mistrovství ČR v přespolním běhu vítězilo mládí

Na Mistrovství ČR v přespolním běhu vítězilo mládí

Ivo Domanský | 05.04.2008 | přečteno: 7260×

Česká běžecká špička se sešla 5. 4. v Jablonném nad Orlicí, aby se utkala o mistrovské tituly v přespolním běhu. V Jablonném šlo také o nominaci na prosincové Mistrovství Evropy v krosu.

Východočeské městečko Jablonné nad Orlicí vidělo v sobotu 5. dubna výkvět běžců a běžkyň, kteří si oblíbili běh v terénu. Na tratích v areálu lyžařského střediska Malák se ve 13 kategoriích představilo 350 závodníků pořínaje mladším žactvem, které se tohoto mistrovství zúčastnilo vůbec poprvé. 

Okruhy v délce 500, 1000 a 2000 m vedly výhradně po trávě a základní dlouhý dvoukilometrový okruh, který absovovala většina kategorií, měl kolem 30 m stoupání. 

Počasí závodu mimořádně přálo, bylo polojasno a teplotou kolem 12 °C, což je pro běh ideální. 

Vyvrcholením celého mistrovství byl nesporně závod mužů na 10000 m, i když na rozdíl od předchozích kategorií měl vcelku jednoznačný průběh. Způsobem start – cíl obhájil loňké prvenství svěřenec trenéra Jiřího Sequenta Milan Kocourek (ARC Brno). Pokus o pronásledování Kocourka se nakonec nevyplatil Martinu Freiovi, který nevydržel se silami a přišel o medailovou pozici (doběhl na čtvrtém místě). Naopak velký návrat se podařil jednomu z našich nejlepších maratonců Robertu Krupičkovi (Jiskra Ústí nad Orl.), který se na výsluní vrátil po dvouletém martýriu plném onemocnění. A obdiv publika si vysloužil letos již 40letý Róbert Štefko. (AK Kroměříž). Věren svému zvyku probíhal Róbert první tři kola na čtvrtém až šestém místě za Kocourkem, Freiem, Krupičkou, Krunkou a Feklem, aby taktickým trhákem v pravý čas zasáhl do boje o medaile. Po zlatu z Bělé nad Radbuzou 2006 a loňském druhém místě ve Frýdku – Místku tak letos Štefko zkompletoval sadu cenných kovů z krosových mistrovství. 

Mezi startujícími chyběli zranění a nemocní Pavel Faschingbauer a Jan Bláha (oba AK Kroměříž). 

Favoritovi se nedařilo v kategorii mužů mílařů. Jan Kreisinger sice závod rozběhl suverénně a vypracoval si až 40m náskok, ale v polovině závodu nevídaně zrychlil „skutečný mílař“ Tomáš Bednář z SSK Vítkovice. Kreisinger jeho nástup nezachytil a teprve v samotném závěru se začal k Bednářovi opět přibližovat. Oba borce nakonec v cíli dělily pouhé tři vteřiny. AK Kroměříž rozmnožil svou sbírku cenných kovů nejen o Kreisingerovo stříbro, ale i o bronz zatím méně známého, leč nadějného mílaře Pavla Dvořáka.

Vyslovenou favoritku neměl málo obsazený závod žen, kde na startu chyběly Kamínková, Klimešová i Metelková. Nejvyšší kurs tak měla loňská mistryně Lenka Všetečková (Sokol České Budějovice). K všeobecnému překvapení udávala tempo v prvním okruhu především Helena Poborská (PSK Olymp Praha) a i když byla nakonec předstižena čtveřicí Všetečková – Preibischová – Čábelková – Sekyrová, patřil jí zasloužený potlesk několika stovek diváků. Rozhodlo se až v posledním ze tří okruhů, kde měla dost sil ke zrychlení Monika Preibischová (AC Mariánské Lázně), která dokázala k loňskému prvenství v kategorii do 22 let letos připojit i vítězství absolutní. Druhé místo až po velkém boji udržela Lenka Všetečková a na bronzové pozici finišovala Jana Čábelková (Moravská Slavia Brno) a tento výsledek je zřejmě jejím dosavadním vrcholem. 

Řadu pozoruhodných výkonů jsme mohli vidět v mládežnických kategoriích.

Velkou nadějí mládežnické atletiky je junior Jakub Živec (Lovochemie Lovosice). Svou sílu prokázal na šestikilometrové juniorské trati. V čele se dlouho držel vrchař Ondřej Fejfar (TJ Dvůr Králové nad Lab.), sledován Živcem, Jihočechem Josefem Krygarem (Sokol České Budějovice) a Jakubem Bajzou (AK Kroměříž). Závěr ovšem vyzněl jednoznačně pro Živce, stříbro patřilo nakonec Krygarovi a bronz (stejně jako loni ve Frýdku – Místku) Jakubu Bajzovi. Za čtvrtým Fejfarem finišoval na pátém místě další juniorský reprezentant v běhu dio vrchu Jiří Homoláč.

V závodě dorostenců na 4000 m se mistrem republiky stal loni druhý v kategorii žáků Jaroslav Satýnek (AK Bílina). Velký favorit a loňský vítěz žákovské kategorie Petr Kaminski (Slavia Havířov) zřejmě přehnal začátek, v polovině závodu byl Satýnkem a později i dalšími běžci předstižen a z krize se již nedostal, skončil nakonec desátý. Stříbro a bronz ukořistili další loňští žáci Petr Lukeš (Slezan Frýdek – Místek) a Ondřej Doležel (AK Šternberk). 

Závod juniorek na 4000 m přinesl strhující souboj Lucie Sekanové (Sokol České Budějovice), která se letos s juniorskou kategorií rozloučí, s o rok mladší Martinou Bařinovou (SK Přerov). Rozhodující náskok získala Sekanová až v seběhu ve druhém kole. S velkým odstupem dobíhala na třetím místě Eva Krchová (ACP OLymp Brno).

Závod dorostenek měřil 3000 m a rozběhla jej velmi odvážně Tereza Novotná (Sokol Hradec Králové), která se vedle atletiky věnuje také orientačnímu běhu. Její náskok postupně zlikvidovaly Kateřina Beroušková (Mílaři Domažlice), 14. z loňského mistrovství světa v běhu do vrchu, pozdější vítězka Petra Kuříková (LIAZ Jablonec) a další dvě závodnice. Novotná se však v samotném závěru vzchopila a vybojovala si znovu bronzovou pozici za Kuříkovou a Berouškovou.

Co do účasti běžců a zájmu veřejnosti je možno letošní mistrovství hodnotit jako lehce nadprůměrné, výkonnostně však pouze průměrné. Propast mezi námi a světem se nezmenšuje. 

 

Výsledky

Propozice závodu