Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Namožený sval? Zkuste léčivé náplasti na bolest a otoky

Namožený sval? Zkuste léčivé náplasti na bolest a otoky
foto: Flalgo

komerční prezentace | 31.05.2019 | přečteno: 5067×

Pokud jsme v zimě polevili, nyní přišel čas opět začít s pevným odhodláním sportovat a pomalu získávat zpět zatoulanou kondici – a naopak se zbavit nastřádaných kilogramů. Někoho motivuje novoroční předsevzetí, někoho zase třeba vyplněná přihláška na půlmaraton nebo blížící se plavková sezona.

Po zimě, kdy jsme toho moc nenasportovali, je ale naše tělo ztuhlé a nepružné. Proto je důležité začít pozvolna, sledovat, jak naše tělo reaguje a podle toho tréninkové dávky postupně přidávat. Vůbec se nemusíme stydět, když budeme naši kondici budovat pomalu. Přece nechceme hned na začátku skončit s nataženými svaly, podvrtnutím nebo dokonce se zlomeninou!

Dbejme na prevenci

Každý si může najít sport, který ho bude bavit a naplňovat, ať už preferujete cvičení s trenérem, nebo si radši půjdete zaběhat sami. A pokud nemáte odhodlání začít rovnou se sportem, zkuste třeba jen každý den vystoupit z tramvaje, autobusu nebo metra o jednu stanici dřív a trochu se projít. Nebo místo výtahem vyjděte dnes do bytu či kanceláře po schodech. I za to Vám Vaše tělo poděkuje. Bude se Vám lépe dýchat, budete mít lepší trávení, bude se Vám krásně usínat, a samozřejmě uděláte dobře i Vašim šlachám, vazům a kloubům. Právě pohyb totiž pomáhá udržovat svaly, vazy i chrupavky v kondici.

Jak zahájit sportovní sezonu?

Běh právě zažívá revoluci! Kdo neběhá, jako by nebyl. Pokud Vám ale výklusy nic neříkají, nebo musíte ze zdravotních důvodů šetřit svoje klouby, je pro Vás ideální jízda na kole, která patří k nejzdravějším pohybovým aktivitám. Nejen pejskaři jsou pak vášniví turisté, a ti dynamičtější z nás se projedou na kolečkových bruslích. Ty se výborně hodí i pro maminky s dětmi v kočárku.

Ať už preferujete jakýkoli sport, občas může dojít k poranění pohybového aparátu – podvrtnutí, namožení nebo zhmoždění. Ty můžete ošetřit klidem, uložením končetiny do zvýšené polohy a chladem. Také můžeme pro zklidnění přiložit elastickou bandáž. Pokud je bolest a otok silnější, je vhodné použít lokální nesteroidní antirevmatikum. Ta jsou dostupná v lékárně například ve formě gelu, krému nebo ve formě léčivé náplasti. V té je účinná látka uložena rozpuštěná v hydrogelu a umožňuje uvolňování do místa bolesti po dobu až 24 hodin. V případě, že bolest přetrvává je dobré vyhledat odbornou pomoc.

Více informací na www.flalgo.cz