Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Začínáte běhat? Pořiďte si správné vybavení

Začínáte běhat? Pořiďte si správné vybavení
foto: archiv

komerční prezentace | 29.03.2021 | přečteno: 13863×

Začínáte s běháním a nechcete podcenit přípravu? To rozhodně stojí za pochvalu. Podobně jako u jiných sportů, i u běhání se neobejdete bez patřičného vybavení. Co si pořídit a na co rozhodně nezapomenout?

Oblečení podle ročního období

Na běhání se vždy oblékejte podle toho, jaké počasí aktuálně vládne za okny. Jinak bude vypadat váš outfit v zimě a jinak naopak v horkých letních měsících. V šatníku se přitom vyplatí mít kraťasy i dlouhé legíny (například legíny Nike). Dále pak oceníte funkční tričko nebo tílko, které bude spolehlivě odvádět veškerou vlhkost a udrží vás v suchu. Dámy dále pravděpodobně sáhnou po určité sportovní podprsence.

V chladnějším počasí poté budete na tento základ přidávat jednotlivé vrstvy. V opravdu chladném počasí vše podpořte potřebným termoprádlem. Dále můžete sáhnout po hřejivé mikině a pokud plánujete běhat v deštivém počasí, oceníte i lehkou nepromokavou bundu, která vás před těmito rozmary počasí ochrání.

Do opravdu studených podmínek nesmíme zapomenout ani na rukavice, pokrývku hlavy a šátek. Pamatujte na to, že při běhu se zahřejete – nemusíte být tedy navlečení stejně, jako byste šli na dlouhou procházku. Mnoho běžců nedá dopustit spíše na upnutější kousky, ve kterých se jednodušeji pohybuje.

Měřte svůj výkon

Kdo by se nechtěl běh od běhu zlepšovat? Pravděpodobně i vy nám dáte za pravdu, že cílem vašeho pravidelného běhání je zdokonalit svoji fyzičku a uběhnout delší vzdálenost za méně času. Ale jak to všechno měřit?

Ideální volbou je fitness náramek. V dnešní době již na trhu existuje nepřeberné množství variant, ze kterých můžete vybírat. Sáhnout tak můžete buď po obyčejném fitness náramku nebo chytrých hodinkách, které budou propojeny s vaším mobilním telefonem a umožní vám přečíst si i zprávy.

Díky fitness náramku budete moct snadno sledovat, jakou vzdálenost jste uběhli, kolik vám to zabralo času, jaká byla vaše průměrná rychlost i kolik jste spálili kategorií. Obvykle k nim existuje aplikace na mobilní telefon, kde můžete veškeré statistiky přehledně sledovat a porovnávat tak jednotlivé běhy mezi sebou.

Základ běžecké výbavy? Kvalitní obuv

Pomyslným základem běžecké výbavy je pochopitelně kvalitní obuv, která bude odpovídat vašim požadavkům. Běžecká obuv je v dnešní době k dostání v nejrůznějších provedeních. Charakteristické je pro ni především lehké provedení. Zároveň se však liší boty určené na běhání na nezpevněném terénu a na asfaltu. Při výběru je dále třeba zohlednit techniku nášlapu – někteří lidé při běhu našlapují spíše na vnější stranu chodidla, jiní naopak na vnitřní stranu chodidla. Zapomenout nesmíme ani na velikost dropu a způsob tlumení dané boty

Výhodou běhání je velmi nízká investice do vybavení v porovnání s jinými sporty. Začít můžete jen s málem, postupem času se zdokonalovat a pořídit si i kvalitnější oblečení a výbavu. Nejdůležitější ze všeho je však začít a vytrvat. Uvidíte, že si tento sport zamilujete a stane se vaším oblíbeným.