Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Že posilování a běh nejdou dohromady? Vyvedeme vás z omylu

Že posilování a běh nejdou dohromady? Vyvedeme vás z omylu
foto: Pixabay

komerční prezentace | 09.09.2021 | přečteno: 13389×

Zpevněné a silné tělo je základním předpokladem každého běžce. Funkční posilování má vliv na rychlost, vytrvalost, a dokonce i na techniku běhu, proto by se mělo stát součástí vaší běžecké rutiny. Stačí vám patnáct minut denně, posilovací guma a cviky zaměřené na hlavní svalové partie.

Posilování a běh se skvěle doplňují

Posilování má v běžeckém tréninku své pevné místo, a to jako jedna z důležitých kondičních složek. Zvyšuje sílu cílených svalových partií, zlepšuje mezisvalovou koordinaci a zefektivňuje práci používaných svalů. Spíše než na posilování izolovaných svalů se ale soustřeďte na cvičení, při němž zatížíte více kloubů a svalových partií současně.

Posilovací guma jako vhodná cvičební pomůcka

Posilovací guma má celou řadu využití. Hodí se jak k protažení těla před tréninkem a po něm, tak k samotnému tréninku. Při něm slouží buď jako dopomoc při shybech a dipech, nebo jako přídavný odpor, díky kterému své posilování posunete na další úroveň. Vzhledem k malým rozměrům a nízké hmotnosti si s posilovací gumou zacvičíte v podstatě kdekoliv – doma, v parku i na dovolené.

Jak vybrat posilovací gumu

Posilovací gumy se od sebe liší barvou, která označuje určitý stupeň odporu. K protahování a rozcvičce se hodí červená guma s nejnižším odporem, zatímco univerzální fialovou gumu využijete při strečinku větších partií a růžovou zase jako přídavný odpor při cvicích se zátěží vlastního těla a jako dopomoc při shybech, dipech nebo klicích na bradlech.

Cviky s posilovací gumou

Cviky s posilovací gumou zařaďte buď na konec souvislého běhu, nebo jako samostatnou tréninkovou jednotku. Každý cvik opakujte 8–10× ve dvou až třech sériích, postupně můžete opakování navyšovat. Dbejte na správné provedení cviků a v případě potřeby sáhněte po gumě s nižším odporem, která na vás čeká na Heurece.

Zaměřeno na ramena: Zvedání gumy nad hlavu

Nohy rozkročte na šířku ramen a pod chodidla umístěte posilovací gumu. Její druhý konec chyťte do rukou a dlaně dejte tak, aby se palce dotýkaly vašich ramen. Poté táhněte gumu směrem nahoru nad hlavu až do zcela natažených rukou. Následně se vraťte do původní pozice, odporová guma by se měla nacházet v úrovni ramen.

Zaměřeno na břicho: Russian twist

Sedněte si na podložku, mírně pokrčené nohy nechte před sebou a posilovací gumu umístěte pod chodidla. Její druhý konec držte v obou rukách po straně těla a natáhněte ji tak, aby byly lokty ohnuté v 90stupňové pozici. Lehce se zakloňte a poté začněte dlaně držící gumu pokládat vedle sebe na zem – nejprve na levou a poté na pravou stranu. Opakujte 8× na každou stranu.

Zaměřeno na hýždě: Unožování vestoje

Posilovací gumu upevněte ve výši kotníků. Jednu nohu lehce zdvihněte ze země a táhněte do strany, abyste na posilovací gumě vytvořili napětí. Následně vraťte nohu do původní pozice, ale nepokládejte ji zcela na zem. Pohyb opakujte alespoň 8–10× a poté vyměňte nohy.

Zaměřeno na stehna: Zanožování

Posilovací gumu upevněte na nějakou podporu ve výši kolen, postavte se levou stranou k podpoře a kolem pravého kolene veďte druhý konec posilovací gumy. Druhou nohu pomalu zanožujte proti odporu gumy a následně proveďte mírný podřep na stojné noze. Po 8–10 opakováních vyměňte nohy.

Kvalitní běžecké boty

Při běhání nebo i posilování je velice důležitá pevná a kvalitní obuv. Vždy se porozhlédněte po kvalitních běžeckých botách.