Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Hledáte novou motivaci? Změňte lokalitu a běhání vás bude znovu bavit

Hledáte novou motivaci? Změňte lokalitu a běhání vás bude znovu bavit
foto: Pexels, Andrea Piacquadio

komerční prezentace | 07.02.2022 | přečteno: 10176×

Běháte-li dlouhodobě a pravidelně, s největší pravděpodobností váš běh většinou začíná doma. V takovém případě máte jen omezené možnosti. Většina běžců pak má jednu nebo dvě oblíbené trasy, kterých se drží a běhá na nich stále dokola. Ze sportu, který je velkou výzvou i zábavou, se tak postupně stává nudná rutina. Existují ale možnosti, jak to změnit.

Běh + veřejná doprava: Doběhněte zpět

Prvním tipem, který můžete praktikovat přímo ze svého domova, je kombinace veřejné dopravy a běhu. Pro obyvatele velkých měst jde o ideální volbu, MHD zde totiž jezdí „každou chvíli“ a nejde ani o zvýšené náklady, protože kupon na městskou dopravu už velká část z nich vlastní.

Princip je zřejmý: Nasednete na libovolnou (nebo pečlivě vybranou, to je na vás) linku a ujedete několik zastávek. Ze zastávky pak vyběhněte zpět směrem domů. Pokud vám ale lokality nevyhovují, můžete jet ještě dále – objevovat nové parky a další zajímavá místa. Až si zaběháte, tramvají či autobusem se i vrátíte.

Běhejte v horách a pokořte nové výzvy

Aby sportovní aktivita byla dlouhodobě opravdu přínosná, je vhodné jednou za čas měnit styl tréninku a jeho intenzitu. Většina běžců zpravidla hledá rovinatý terén a běhá konstantním tempem – zkrátka se soustředí na vytrvalostní běhání.

Trávíte-li tedy dovolenou na horách, neměli byste si říct, že zde běhat nelze. Naopak jde o skvělou příležitost, jak styl tréninku změnit přirozeně. Kopce představují novou výzvu pro vaši fyzičku, tělo znovu dostane opravdový zápřah.

Nemusíte přitom uběhnout stejnou vzdálenost stejným tempem, jako jste zvyklí. Můžete si dát celkově kratší, ale o to intenzivnější „workout“.

Poznejte krásy zahraničí

Na dovolené v zahraničí nikdy není dostatek času na to, abyste důkladně prozkoumali okolí. Procházky jsou příliš pomalé a při jízdě autem k určitému cílí míjíme spoustu krás. Běh je vedle cyklistiky nejlepším způsobem, jak prozkoumat široké okolí v krátkém čase.

Nezapomeňte ale na cestovní pojištění pro případy, že by v cizině něco nešlo podle plánu.

Ať už jde o venkov, nebo města, v zahraničí se umění běhu zkrátka hodí. Po dlouhé době uvidíte spoustu nových a zajímavých věcí a s během se vám ani nebude chtít přestat.

Jak si zpestřit běhání na obvyklé trase?

Někdy ale na podobné varianty z různých důvodů nemáme čas, nebo si je zkrátka nemůžeme dovolit. I na vaší stálé trase si můžete běh ozvláštnit. Kromě klasických „triků“, jako je hudba či podcasty ve sluchátkách, se jedná zejména o změnu tréninku.

Zkuste místo vytrvalostního běhu běhání intervalové. Případně zařaďte další aktivitu. Udělejte si zastávku na workoutovém hřišti a udělejte zde několik shybů, kliků, tricepsových dipů apod. Běh totiž není všechno! Pro tělo půjde o novou výzvu, kterou často vyloženě potřebuje.