Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Tejpy a tejpování. Módní výstřelek, nebo cenná zdravotní pomůcka?

Tejpy a tejpování. Módní výstřelek, nebo cenná zdravotní pomůcka?
foto: Kine-MAX

komerční prezentace | 08.03.2024 | přečteno: 1455×

Možná jste na závodech viděli borce, který byl oblepen barevnými páskami po těle, tzv. tejpy. Mezi přední firmy zabývající se vývojem a výrobou těchto pásek patří společnost Kine-MAX. K čemu tejpy slouží a proč je mít na sobě? Patří jen na tělo výkonnostního sportovce? Jsou jen pro ty, kteří potřebují potlačit bolest a běhají za každou cenu?

Metoda kineziologického tejpování spočívá v oblepování oblastí svalů a kloubů speciálně vytvořenými kineziologickými tejpy s cílem zlepšit funkci svalů, kloubů, podpořit mikrocirkulaci ve smyslu práce krevního řečiště, mízního systému, vyrovnávat hladinu tkáňového moku a zlepšit tak látkovou výměnu, regulovat svalové napětí, ovlivňovat receptory bolesti, dále receptory signalizující pohyb v kloubech, napětí ve svalech a šlachách.


NENECHTE SI UJÍT SLEVU NA NÁKUP

Při objednávce v eshopu Kine-MAX použijte slevový kód BEHEJ20 a získáte 20% slevu na veškeré produkty značky. Akce platí do 31. prosince 2024.


Celkově tak můžeme říci, že kineziologický tejping podporuje v dané oblasti vznik vyrovnaného prostředí, podporuje tak hojivé procesy organismu a celkově zlepšuje funkci pohybového aparátu.

Pro běžce je kineziologický tejping vhodnou doplňkovou metodou, a to jak v oblasti prevence vzniku úrazu z dynamického nadužívání pohybového aparátu, tak i v případech, kdy už došlo k nějakému úrazu jako podpůrný léčebný prostředek, který může vlastní léčbu dané oblasti zefektivnit.

Kineziologické tejpy mají definovanou pružnost, tažnost a přilnavost, kde za pomoci výstřihů a směrů tahů v těchto oblastech vytvářejí určitým předepnutím pásky liftingový efekt, tzv. nadlehčují oblast podkoží a podporují tak výše uvedené. Páska je hypoalergenní s možností komfortního nošení 5–7 dnů. Elasticita je srovnatelná s elasticitou lidské pokožky. Roztažitelnost pásky je podélně v ose pásky. Na šířku je páska pevná.

Co se týče barevného rozlišení pásek, o tom bylo mnoho řečeno a napsáno. A díky tomu kolem této oblasti vznikl poměrně velký šum. Barva nerozlišuje změnu mechanických vlastností, ani to, jestli páska má hřát nebo chladit. Kineziologické pásky nejsou ničím napuštěné, kromě varianty s obsahem minerálu turmalínu.

Využití kineziologického tejpování má své místo v mnoha oblastech medicíny, a to zejména v oblasti sportovní medicíny, fyzioterapie, ortopedie, chirurgie, neurologie, lymfologie, plastická chirurgie a dokonce také stomatologie. V současné době kineziologické tejpování také nachází uplatnění ve veterinární medicíně.

Tejpování můžeme využít u celé řady diagnóz a to například plochonoží, podvrtnutý kotník, zánět a natržení Achillovy šlachy, artrózy kolenního a kyčelního kloubu, skoliózy páteře, všeobecně bolesti v oblasti osy páteře, syndrom zamrzlého ramene, tenisový loket, golfový loket, syndrom karpálního tunelu, poúrazové otoky, poruchy mízního systému a spoustu dalších.


Aplikace tejpu

* zlepšuje funkci svalů, šlach, vazů a kloubů

* pomáhá snižovat bolestivost ovlivňováním receptorů bolesti

* příznivě aktivuje krevní a lymfatický systém

* pomáhá při poruchách nervového systému

* harmonizuje povrchové napětí kůže, zlepšuje její pružnost

* je vhodný doplněk při hojení a léčbě jizev

* příznivě může působit i reflexní cestou prostřednictvím energetických drah (meridiánů) na vzdálené oblasti těla, popřípadě vnitřní orgány

* podporuje hojivé procesy organismu

* pomáhá opětovně uvést vnitřní systém do rovnováhy


Terapeutické využití kineziologických tejpů by měl provádět proškolený odborník. Ale i laická veřejnost může tejpy využívat pro samoošetření. Používají se základní techniky, tzv. preventivní, u kterých by si po dodržení pravidel neměl ošetřovaný „ublížit“.

S tejpy můžeme dělat všechny běžné denní aktivity včetně sportování. Vzhledem k délce nošení je též nutno dodržovat hygienu, a proto jsou tejpy stavěny na to, aby se s nimi bylo možné sprchovat. Důležité je tejpy dobře osušit savým ručníkem, neosušovat fénem a bezprostředně po vysprchování se nevystavovat účinkům průvanu. Tejpy zůstávají určitou dobu zavlhlé, hrozilo by tak nastydnutí a možnost vzniku zánětu ošetřované oblasti.

Pokud chcete získat více informací o tom, jak tejpovat a které tejpy jsou pro vás vhodné, doporučujeme podívat se na www.kine-max.cz, kde naleznete krásná videa o tejpování, ale i širokou nabídku tejpovacích pásek, a to jak pružných, tak neelastických.

V nabídce jsou i tejpovací pásky SUPER PRO speciálně vyvinuté pro sportovce. Mají zvýšenou lepivost a při sportu perfektně drží.


NENECHTE SI UJÍT SLEVU NA NÁKUP

Při objednávce v eshopu Kine-MAX použijte slevový kód BEHEJ20 a získáte 20% slevu na veškeré produkty značky. Akce platí do 31. prosince 2024.


Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

komerce 07.03.2024 14:49:59

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.